Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 3. 2021,
17.55

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Natisni članek

prebežnik sojenje Italija Matteo Salvini

Sobota, 20. 3. 2021, 17.55

3 leta, 1 mesec

Italijansko tožilstvo za še eno sojenje Salviniju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

3

Matteo Salvini | Italijansko tožilstvo zaradi zavrnitve izkrcanja nezakonitih prebežnikov predlaga še eno sojenje zoper Mattea Salvinija. | Foto Reuters

Italijansko tožilstvo zaradi zavrnitve izkrcanja nezakonitih prebežnikov predlaga še eno sojenje zoper Mattea Salvinija.

Foto: Reuters

Italijanski tožilec je danes na sodišču zahteval, da nekdanjemu notranjemu ministru in voditelju skrajno desne Lige Matteu Salviniju sodijo zaradi obtožb glede odvzema prostosti in zlorabe položaja, ker je kot italijanski notranji minister avgusta predlani ladji s prebežniki preprečil izkrcanje potnikov na italijanskih tleh. Gre že za drugi tovrstni primer proti Salviniju.

Vodja Lige Matteo Salvini, ki se je udeležil obravnave v Palermu, je tako kot že v preteklosti vse očitke zavrnil. "Javni tožilec Palerma je zahteval obtožnico in sojenje proti meni zaradi ugrabitve. Zaskrbljen? Sploh ne. Ponosen sem, da sem delal za zaščito svoje države, spoštoval zakon in prebujal Evropo," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Salvini.

V omenjenem primeru gre za ladjo, s katero je upravljala španska nevladna organizacija Open Arms, ki je več dni zasidrana ob Lampedusi čakala na dovoljenje za izkrcanje potnikov, medtem ko so se razmere na krovu iz dneva v dan slabšale. Na krovu je 163 migrantov preživelo 21 dni, od tega sedem dni pred Lampeduso, poroča STA.

Matteo Salvini
Novice Janša s Salvinijem o okrepitvi sodelovanja med državama

Že drugi tovrstni primer proti Salviniju

Salvini je s tem želel prisiliti druge države EU, da bi aktivno sodelovale pri razporeditvi na morju rešenih migrantov. "Kršenje pravic ranljivih ljudi je kaznivo dejanje v vsaki demokratični državi, ki spoštuje ustavo in mednarodne konvencije," je danes sporočila nevladna organizacija Open Arms. Naslednja obravnava v primeru je predvidena 17. aprila.

Gre za drugi tovrstni primer proti Salviniju, ki se nanaša na njegovo ravnanje v času, ko je zasedal položaj notranjega ministra in je ladjam nevladnih organizacij, ki so v Sredozemskem morju vkrcale migrante, prepovedal pristajanje v italijanskih pristaniščih. Obtožbe bi mu lahko v primeru obsodbe prinesle do 15 let zaporne kazni.

Blejski strateški forum 2020. Janša, Plenković, Orban, Vučić
Novice Orban napovedal novo evropsko desno stranko z Italijani in Poljaki

Liga zavzema ostro stališče do nezakonitih prebežnikov

Prvi primer že od oktobra teče na sodišču v Catanii, zadeva pa prepoved izkrcanja za okoli sto migrantov z ladje italijanske obalne straže Gregoretti julija 2019. Salvini je ladji tri dni preprečeval zasidranje v italijanskem pristanišču. Salvinijeva stranka Liga zavzema ostro stališče do nezakonitih migrantov, ki vstopajo v Italijo, češ da država kot prva točka vstopa v Evropo za večino migrantov, ki se s čolni odpravijo s severa Afrike, nosi preveliko breme.

V času, ko je blokiral ladje, je bil Salvini notranji minister v vladi premierja Giuseppeja Conteja. Na krilih naklonjenih anket je avgusta 2019 sprožil politično krizo, da bi izsilil nove volitve, a so stranke brez njega namesto tega oblikovale novo koalicijo. Trenutno je Liga del koalicije, ki podpira vlado pod vodstvom italijanskega premierja Maria Draghija.

Ne spreglejte