SiolNET. Novice Svet
2,67

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 09:07

  ZDA

 • 08:55

  Portugalska

V Avstraliji zaradi izbruha koronavirusa omejili izhode iz mesta

2,67

termometer

Sydney
Prebivalci Sydneyja najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov, omejili so tudi druženje. Foto: Reuters

Oblasti avstralske zvezne države Novi Južni Wales so danes prebivalcem Sydneyja prepovedale zapustiti mesto, saj želijo preprečiti, da bi se izbruh različice novega koronavirusa delta razširil v druge regije. Doslej so potrdili več kot 30 okužb, potem ko se je prejšnji teden pojavilo žarišče na območju Bondi Beach.

Premierka Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian je napovedala, da prebivalci Sydneyja najmanj en teden ne bodo smeli zapustiti mesta iz nenujnih razlogov, omejili so tudi druženje. Omejitev potovanj velja za sedem lokalnih okrajev, kjer so zaznali novi koronavirus.

Nič več petja in plesanja v barih 

Restavracije in bari lahko še naprej obratujejo, prepovedali pa so petje in plesanje. Dovoljeni ostajajo tudi večji dogodki, na 50 odstotkov pa so zmanjšali kapacitete na stadionih. 

Avstralija je med najbolj uspešnimi državami pri obvladovanju covid-19, doslej so potrdili nekaj več kot 30 tisoč okužb in 910 smrti. Zadnji izbruh so povezali z voznikom za mednarodne letalske posadke, ki se je okužil z različico delta.

Omejitvene ukrepe so medtem zaostrili tudi v novozelandskem Wellingtonu, potem ko je bil potnik iz Sydneyja ob vrnitvi v Avstralijo pozitiven na novi koronavirus. V Wellingtonu je preživel tri dni, zato so oblasti preventivno omejile druženja na 100 ljudi, obvezno je ohranjanje razdalje. Ukrepi bodo v veljavi najmanj do nedelje.

maske Italija Novice Italijani bodo ponekod lahko odvrgli maske, preverite, kje in kdaj Evropa Novice Je bila to največja človeška katastrofa v zgodovini Evrope?
Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 09:07 23.06.2021

  ZDA

  Ameriška vlada potrdila neuspeh pri cilju 70 odstotkov cepljenih do četrtega julija. Ta cilj si je pred časom zadal predsednik ZDA Joe Biden.

  Koordinator Bele hiše za odgovor na pandemijo covid-19 Jeff Zients je dejal, da ne bodo dosegli cilja 70 odstotkov cepljenih z enim odmerkom in 160 milijonov povsem cepljenih do dneva neodvisnosti. Ponovil pa je, da bodo do četrtega julija z vsaj enim odmerkom cepili 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 27 let.

  Zients je ob tem zatrdil, da bo cilj uresničen nekaj tednov kasneje. Doslej so povsem cepili že 150 milijonov ljudi, cilj 160 milijonov pa naj bi dosegli do sredine julija.

  V kampanji za spodbujanje cepljenja se bodo sedaj osredotočili predvsem na mlajše oziroma stare med 18 do 26 let. Z novim koronavirusom se je v ZDA doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 33,56 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 602.500.

  Preveri več
 • 08:55 23.06.2021

  Portugalska

  Portugalska se boji izbruha četrtega vala epidemije covid-19, saj se v državi pospešeno širi različica novega koronavirusa delta, ki predstavlja več kot 60 odstotkov novih primerov v Lizboni. Ker želijo preprečiti nadaljnjo širjenje virusa, so prejšnji konec tedna omejili potovanja med prestolnico in ostalim delom Portugalske.

  "Skušamo odložiti prihod različice delta v druge regije države, tako da se lahko ljudje zaščitijo z okrepljenim cepljenjem," je v ponedeljek sporočila ministrica za zdravje Marta Temido.

  Opozorila je, da bodo morda uvedli dodatne omejitve. "Moramo oceniti situacijo in vse prosimo za podporo, da se čimbolj izognimo ukrepom, ki imajo hujše posledice za gospodarstvo in družbo," je dodala.

  Različica delta je postala v zadnjem obdobju prevladujoča različica na širšem območju Lizbone. Novi koronavirus pa se širi zelo hitro, pred šestimi tedni so imeli v povprečju po 300 okužb dnevno, sedaj jih je po več kot 1.100. Strokovnjaki svarijo pred eksponentno rastjo, saj da sprva številke rastejo postopoma, nato pa eksplodirajo.

  Na Portugalskem, kjer živi deset milijonov ljudi, je doslej prvi odmerek cepiva proti covid-19 prejelo 46 odstotkov prebivalstva, v celoti pa je cepljenih 29 odstotkov.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin