Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2015,
15.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kurdi

Ponedeljek, 20. 7. 2015, 15.52

8 let

Islamska država nad Kurde s strupenim klorom in fosfinom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Teroristi Islamske države (IS) so prejšnji mesec nad Kurdi izvedli tri napade s kemičnim orožjem, kar sta potrdili dve neodvisni mednarodni organizaciji. Borci čutijo hude posledice.

Po poročanju tujih medijev sta Sahan Research in Conflict Armament Research v soboto objavila izsledke, ki pričajo o tem, da je Islamska država 21. in 22. junija napadla kurdske enote na izjemno strateški točki pri Mosulu v Iraku. Rušitev tega branika bi lahko potopila jug Iraka vključno z Bagdadom.

Granata kalibra 120 milimetrov je zadela zaščitni zid, narejen iz vreč s peskom. Po poročanju mednarodnih organizacij je bila granata napolnjena s tekočimi kemičnimi snovmi, ki so pri Kurdih, ki so bili ob eksploziji v bližini branika, povzročile močne glavobole, slabost in blage opekline na koži.

Tudi raziskovalci, ki so na kraj eksplozije prišli teden pozneje, so imeli enake znake. Analiza je pokazala, da je bil v granati klor.

Izguba zavesti, začasna paraliza, slabost, bruhanje … Še bolj skrb zbujajoča pa sta bila naslednja dva napada, ki sta se zgodila 28. junija, ko so borci IS na položaje obrambnih kurdskih sil v Siriji pri mestu Tell Brak izstrelili 17 projektilov, ki so vsebovali strupene kemične snovi. Posledice so občutili tako borci kot civilisti, poročali so o izgubi koncentracije in zavesti, bolečinah v spodnjem delu telesa, kar je v nekaterih primerih privedlo celo do začasne paralize, tudi o strahovitih bolečinah v nosu in grlu, slabosti in bruhanju.

Z analizo projektilov so ugotovili, da je snov, ki je povzročila hude posledice, fosfin, pogosta sestavina pesticidov, ki se uporabljajo v kmetijstvu.

Brez skrbi, da bi sami čutili posledice kemičnega orožja Podobno orožje so sicer pred desetletjem uporabili suniti v Iraku v boju proti ameriškim enotam, a skrb zbujajoče je, da pripadniki IS imajo tehnološko znanje, ki jim omogoča, da napadajo kurdske ali katerekoli druge enote na veliki oddaljenosti, torej brez skrbi, da bi z napadom ogrozili svoje lastne člane.

Kot je znano, je kemično orožje sicer prepovedano s svetovnimi konvencijami, vendar pa IS ne le ne priznava konvencij, temveč je prepričana tudi, da lahko počne, kar si zamisli, od obglavljanja, skupinskih usmrtitev do sežiganja živih ljudi in zasužnjevanja žensk.

Zadnje tri napade, še navajajo tuji mediji, je treba jemati z vso resnostjo in zaskrbljenostjo. IS je očitno pripravljena na vse, samo da bi osvojila del ozemlja, ki ga je izgubila v kurdskih napadih v Siriji in Iraku.

Ne spreglejte