Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 11. 2015,
7.35

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Islamska država Francois Hollande

Četrtek, 26. 11. 2015, 7.35

7 let, 12 mesecev

Islamska država grozi Sloveniji, Hollande po podporo k Putinu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Francoski predsednik Francois Hollande se je v Moskvi sestal z Vladimirjem Putinom. Ruski predsednik je Hollandu izrazil pripravljenost na sodelovanje v boju proti IS.

IS je objavila nov spletni videoposnetek, v katerem grozi 60 državam globalne koalicije, ki se je zavezala k njenemu uničenju, med njimi tudi Sloveniji. Glavna tarča gneva islamistov v videoposnetku so ZDA, večine ostalih držav koalicije pa posebej ne omenjajo. Pokažejo pa v posnetku fotografijo zastav 60 držav, članic koalicije - ZDA so sicer opozorile, da podatki islamistov niso popolni, saj je članic koalicije 65 -, neimenovani terorist pa pravi, da bodo za države, ki so proti IS, prišle posledice. O koaliciji pravi, da gre za koalicijo peklenščkov ali hudičev, med katerimi so tudi Iran, Turčija in Rusija.

Video traja štiri minute in navaja standardno propagandno sporočilo skrajnežev, da je njihov bog velik in edini pravi, mimogrede pa skuša dražiti ZDA s pozivom, naj kar pridejo in jih napadejo. Predsednik ZDA Barack Obama pravi, da bodo prišli, čeprav le iz zraka.

Nekatere države so se na propagando IS že odzvale. Obama je zatrdil, da nimajo nobenih informacij o resnih grožnjah proti ZDA. Ministrstvo za zunanje zadeve Malte je sporočilo, da je njihova zastava tam po neki napaki, saj niso del koalicije.

Češki premier Bohuslav Sobotka pa je sporočil, da se njegova država že več let aktivno bori proti IS in zato se ne čudi, da so to opazili tudi teroristi. Notranji minister Milan Čovanec pa je sporočil, da uvrstitev na ta seznam najbolj naprednih držav sveta ni nobena sramota.

Teror pod zemljo: Sistem tunelov IS pod mestom Kurdski borci so pod mestom Sindžar v Iraku, ki so ga nedavno iztrgali iz rok IS, odkrili zapleten sistem tunelov, ki ga je zgradila islamistična skupina. "tunelov je toliko, da jih nismo mogli niti prešteti," je za britansko televizijsko hišo Sky News dejal kurdski poveljnik Husein Khuru Murad.

"Tuneli jim omogočajo, da gredo iz prodajalne na ulici do kraja, kjer izdelujejo bombe," je dodal. Hkrati je povedal, da so islamisti v hišah v zidovih delali luknje, da bi se lahko premikali iz ene zgradbe v drugo, ne da bi bilo to od zunaj opaziti.

Kurdske borce je posebej navdušil tunel, v katerem so si islamisti zgradili bunker, v katerega so se lahko skrili ob zračnih napadih. V enem izmed napadov so se temlji hiše, pod katero je bunker, porušili, zaklonišče pa je ostalo nedotaknjeno. Eden izmed drugih tunelov, ki je peljal do borbenih položajev, je imel svojevrstno ventilacijo.

Hollande in Putin o IS Po terorističnih napadih v Parizu se je francoski predsednik Francois Hollande podal na turnejo, med katero svetovne voditelje poziva k še večjim prizadevanjem za uničenje IS v Iraku in Siriji. Danes bo obiskal Moskvo, kjer se bo sešel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Francija in Rusija vsaka posebej že izvajata napade na položaje IS v Siriji, a nista vedno usklajeni. Rusija je pogosto tarča kritik, da s svojim posredovanjem v Siriji podpira sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Cameron v parlamentu zahteval sodelovanje v napadih na IS v Siriji V ognjevitem nastopu je Cameron izpostavil, da IS predstavlja "zelo neposredno grožnjo" Veliki Britaniji, in spomnil na serijo terorističnih napadov v Evropi in drugje. Poslancem je razkril, da so na britanskih tleh letos preprečili sedem napadov, ki so bili ali neposredno povezani z IS ali pa navdihnjeni z njeno propagando. IS predstavlja neposredno grožnjo in pri zagotavljanju lastne varnosti se ne bi smeli zanašati na druge, je poudaril, a obljubil, da vojakov v Sirijo ne bo pošiljal.

Kot je nadaljeval, se Britanci "ne bi smeli zadovoljiti s tem, da zagotavljanje svoje varnosti prepuščamo svojim zaveznikom. Morali bi pomagati zaveznikom (…) in ne samo stati ob robu." Cameron je priznal, da je položaj v Siriji izredno kompleksen, in zatrdil, da se tega dobro zavedajo. Diplomatska in politična rešitev sirske vojne je resda ključna, a na dolgi rok. "Ali lahko čakamo na njo, preden ukrepamo vojaško? Jaz pravim, da ne."

Nemčija v boj proti IS v Siriji pripravljena poslati vojaška letala Nemčija je pripravljena v boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS) v Siriji poslati svoja vojaška letala tornado, so se na srečanju v Berlinu dogovorili nemška kanclerka Angela Merkel in pristojni ministri. Opozicijska Levica je že posvarila, da se bo ob morebitnem sodelovanju Nemčije v boju proti IS povečalo tveganje za teroristične napade v Nemčiji. Zeleni pa so postavili pogoje za sodelovanje Nemčije. Zanje je sprejemljivo izvidništvo, operacija pa mora imeti mandat Združenih narodov.

Ne spreglejte