Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
20. 9. 2016,
11.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Natisni članek

Kosovo trgovina z organi Islamska država

Torek, 20. 9. 2016, 11.26

6 let, 6 mesecev

IS se financira tudi s prodajo človeških organov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

1

Irak, islamska država | Foto Reuters

Foto: Reuters

Islamska država (IS) v zadnjih mesecih ne izgublja le ozemlja, temveč tudi prihodek od svojih tradicionalnih virov, zato so začeli denar zbirati na nov način.

Teroristična organizacija je v iraški provinci Nineveh ukradla okoli 23 človeških organov svojih mrtvih ali ranjenih borcev z namenom, da jih proda na črnem trgu, je za spletni portal Iraqi News povedal neimenovani vir.

Potem ko je skupina zaradi letalskih napadov ZDA in Rusije izgubila velik del svojih prihodkov od prodaje nafte, pa tudi od izsiljevanja, preprodaje drog in pobiranja davkov, se je po trditvah vira zatekla k razkosavanju svojih mrtvih in ranjenih članov v bolnišnicah. Organe, kot so ledvice in črevesje, so pod strogimi varnostnimi ukrepi prepeljali v bolnišnico na obrobju mesta.

Analitično podjetje HIS je v začetku leta razkrilo, da je IS črpanje nafte zmanjšala s 33 tisoč sodčkov na dan na 21 tisoč. Posledično je dohodek od prodaje nafte padel z 80 na 56 milijonov dolarjev (z 71 na 50 milijonov evrov) na mesec. Od sredine leta 2014 je IS izgubila tudi 22 odstotkov svojega ozemlja, kar pomeni, da pod njeno vladavino zdaj živi šest milijonov ljudi, pred dvema letoma pa jih je bilo devet milijonov.

Organe tihotapijo v sosednje države

Trgovina z organi je vse bolj donosen posel za IS. | Foto: Reuters Trgovina z organi je vse bolj donosen posel za IS. Foto: Reuters S trgovino z orožjem se je IS glede na poročilo spletne strani Al Monitor, ki se sklicuje na otorinolaringologa Siruwana Al Mosulija, začela ukvarjati že leta 2014. Zdravnik je povedal, da so poveljniki IS najeli tuje zdravnike, ki vodijo obsežen sistem trgovanja z organi iz bolnišnice v Mosulu na severu Iraka. Trgovina z organi skupini že prinaša velike dobičke.

Al Monitor trdi, da ima IS poseben oddelek, katerega edina naloga je, da prodaja človeška srca, ledvice in jetra na dobičkonosnem svetovnem trgu. Organe po besedah zdravnika Al Mosulija jemljejo padlim borcem, ki jih hitro prepeljejo v bolnišnice, zapuščenim ranjencem in tudi ugrabljenim ljudem.

Večino organov pretihotapijo iz Sirije in Iraka v sosednje države, kot sta Savdska Arabija in Turčija, kjer jih kriminalne združbe prodajo sumljivim kupcem po vsem svetu.

Trgovina z organi na Kosovu

Obtožbe o trgovini z organi so se pojavile tudi po vojni na Kosovu leta 1999. Nekdanja tožilka haaškega sodišča Carla Del Ponte je v svoji knjigi zapisala, da je leta 1999 od novinarjev izvedela, da so približno 300 Srbom in drugim Nealbancem odvzeli organe, ki so jih prek Albanije prepeljali v Italijo, od tam pa v druge evropske države.

Po poročilu Sveta Evrope iz leta 2010 je ugrabljanje ljudi in trgovino s človeškimi organi organiziral Hashim Thaci, premier Kosova in nekdanji poveljnik Kosovske osvobodilne vojske. Svoje preiskave sta poleg haaškega sodišča izvedla tudi srbsko tožilstvo in Svet Evrope, Eulex pa je leta 2011 vložil obtožnico proti več posameznikom, med katerimi ni bilo Thacija.

Ne spreglejte