Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 9. 2012,
12.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran Sirija pomoč

Petek, 7. 9. 2012, 12.16

8 let

Iran na pomoč Al Asadu poslal 150 poveljnikov revolucionarne garde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Iranske oblasti so priskočile na pomoč sirskemu režimu in v Sirijo poleg orožja poslale še 150 pripadnikov revolucionarne garde.

Po podatkih obveščevalnih služb zahodnih držav naj bi Iran pokazal svojo vdano podporo sirskemu predsedniku Bašarju Al Asadu tako, da je v Sirijo napotil 150 pripadnikov revolucionarne garde, ki bodo sirskemu režimu pomagali v boju proti sirskim upornikom. Po mnenju nekaterih je to jasen dokaz, da želi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad zagotoviti obstoj svoje največje zaveznice v regiji.

Poleg tega Iran režimu sirskega predsednika pomaga še na drugačen način, saj je v Sirijo prek zračnega koridorja poslal več ton vojaške opreme, med katero so orožje, rakete in granate. Poznavalci so prepričani, da iranska podpora odločilno vpliva na bojevanje v Siriji, saj naj bi pripomogla k učinkovitejši taktiki bojevanja režima Al Asada.

Po navedbah Irana so sirski uporniki ugrabili 48 njihovih državljanov

Iran je sirskemu predsedniku na pomoč priskočil po tem, ko sta bila julija v bombnem napadu sirskih upornikov ubita sirski obrambni minister in Al Asadov svak, med žrtvami pa so bili tudi drugi predstavniki obrambnega ministrstva. Na odločitev, da Iran v Sirijo pošlje pripadnike revolucionarne garde, je vplivalo tudi dejstvo, da so sirski uporniki pretekli mesec ugrabili 48 iranskih državljanov, med katerimi so tudi nekateri pomembnejši generali in poveljniki.

Hkrati se iranske oblasti bojijo, da bi sprememba oblasti prinesla tudi neodobravanje njihove podpore libanonske teroristične organizacije Hezbolah. Sirski režim je namreč iranskim oblastem dovoljeval oskrbo Hezbolaha z orožjem in preostalo opremo.

Sirske sile nadaljujejo zračne napade

Včeraj so sirske varnostne sile nadaljevale zračne napade na območja, kjer naj bi se skrivali sirski uporniki. V zračnem napadu na južni del Damaska, kjer večinoma živijo Palestinci, je po zadnjih poročanjih umrlo približno 20 ljudi. Al Asadovi privrženci so namreč prepričani, da palestinski begunci ščitijo sirske upornike, zato so se z napadom na ta del prestolnice maščevali za domnevno podporo upornikov.

Ne spreglejte