Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 11. 2011,
14.30

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Iran IAEA

Torek, 8. 11. 2011, 14.30

2 leti, 2 meseca

IAEA "resno zaskrbljena" zaradi iranskih jedrskih aktivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je "resno zaskrbljena" zaradi jedrskih aktivnosti Irana, ki je vsaj do preteklega leta očitno razvijal atomsko bombo.

"Agencija je resno zaskrbljena zaradi morebitne vojaške dimenzije iranskega jedrskega programa," piše v poročilu. To sicer še ni uradno objavljeno, bi pa lahko bilo v naslednjih dneh. Glede na informacije, ki jih je pridobila IAEA in ki jih ima za verodostojne, je Iran od leta 2003 pa vsaj do 2010, če ne še naprej, razvijal "jedrsko eksplozivno napravo". Šlo je za strukturiran program, ki se lahko še vedno nadaljuje, opozarja agencija.

IAEA ima za te ugotovitve "verodostojne" informacije" Za podkrepitev trditev, da je Iran razvijal atomsko bombo, ima IAEA okoli 1000 strani dokazov, zatrjujejo na sedežu agencije na Dunaju. "Glede na tovrstno zaskrbljenost smo Iran zaprosili, naj se resno odzove in agenciji brez odlašanja pojasni vse očitke," še piše v poročilu IAEA.

Agencija se je v dosedanjih poročilih osredotočala predvsem na zmogljivosti Irana, da lahko proizvaja cepilne elemente - uran in plutonij -, ki pa se vendarle lahko uporabljata tako za proizvodnjo elektrike kot atomske bombe.

Iran: Poročilo temelji na ponarejenih podatkih Iran je vseskozi zatrjeval, da je njihov jedrski program miroljubne narave in da nikakor ne razvija jedrskega orožja. Novo poročilo IAEA ga postavlja na laž, vendar pa v Teheranu vztrajajo in menijo, da poročilo IAEA temelji na ponarejenih podatkih.

Zahod vse bliže vojaškemu posredovanju A na Zahodu se vse bolj krepi prepričanje, da bi bilo morda potrebno proti Iranu ukrepati tudi z vojaškimi sredstvi. Predvsem v Izraelu so začeli o tem vse glasneje razmišljati. Prav tako se v Izraelu zavzemajo za še dodatno zaostritev sankcij Združenih narodov. A predvsem Rusija in Kitajska sta kritični do tovrstne retorike in opozarjata, da bi v bližnjevzhodni regiji lahko prišlo do katastrofalnih posledic, če se bo rožljanje z orožjem nadaljevalo. V tej luči v Moskvi vidijo tudi novo poročilo IAEA. Kot so ocenili, poročilo zgolj krepi napetosti med mednarodno skupnostjo in Iranom. Izrael in ZDA pa so dejali le, da morajo poročilo še preučiti. Rusija in Kitajska naj bi skušali celo preprečiti, da bi bilo to poročilo sploh objavljeno. Ali bo, naj bi se odločil odbor direktorjev IAEA, ki se bo sestal prihodnji teden.

Iran trdi, da Zahod nima nobenih dokazov o jedrskem orožju Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je pred tem med obiskom v Armeniji dejal, da Zahod nima nobenega resnega dokaza, da Iran razvija jedrsko orožje. "Zahod oziroma ZDA izvajajo pritisk na Teheran brez kakršnih koli dokazov," je dejal. Salehi je ponovil znano stališče, da Teheran svoj jedrski program razvija izključno v miroljubne namene.

Ahmadinedžad: Iran ne potrebuje atomske bombe, da bi se soočil z ZDA Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v ponedeljek Izrael in ZDA obtožil, da si prizadevajo dobiti mednarodno podporo za napad na Iran, ki bi bil, kot je dejal, zelo huda napaka. Danes pa je Ahmadinedžad dodal, da "Iran ne potrebuje atomske bombe", da bi se soočil z ZDA. Raje bo uporabil svoje spretnosti, da bo odpravil ameriške grožnje, je dejal iranski predsednik.

"Zgodovina dokazuje, da je še vsak obžaloval, če je deloval proti iranskemu narodu" "Če pa se Amerika želi soočiti z iranskim narodom, bo zagotovo obžalovala odgovor iranskega naroda," je opozoril Ahmadinedžad. "Zgodovina dokazuje, da je še vsak obžaloval, če je deloval proti iranskemu narodu," je pristavil.

V luči obtožb, da naj bi bil Iran že blizu izgradnje atomske bombe in da bo iranski jedrski program kmalu dobil "vojaško dimenzijo", je iranski predsednik ZDA še obtožil "skrajne nesramnosti", saj imajo same tisoče na atomskih bomb. "Če mislite, da lahko pritiskate na Iran, da lahko spreminjate situacijo v svetu, potem se močno motite," je še dejal Ahmadinedžad.

Ne spreglejte