Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 4. 2022,
17.42

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

2

Natisni članek

premoženje minister Hrvaška

Petek, 8. 4. 2022, 17.42

2 leti

Hrvaški minister ima pod palcem skoraj 10 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,00

2

Ivan Paladina | Foto Vlada Republike Hrvatske

Foto: Vlada Republike Hrvatske

Hrvaško zadnje dni razburja razkritje medijev o premoženjskem stanju hrvaškega gradbenega ministra Ivana Paladine. V lasti ima skoraj 60 milijonov kun (osem milijonov evrov) vredno premoženje, vključno z več nepremičninami v Zagrebu, zaslužil pa je tudi z obveznicami podjetja IGH, v katerem je bil prej direktor, poročajo hrvaški mediji.

Mesečna plača 38-letnega Paladine znaša 18.432 kun (2.440 evrov), poleg tega pa vsak mesec prejema 19.276 kun (2.552 evrov) iz naslova lastnine in lastninskih pravic, razkriva njegova premoženjska kartica.

Ima dva kredita, enega v vrednosti 10,15 milijona kun (1,34 milijona evrov), ki ga odplačuje v mesečnih obrokih po 41.937 kun (5.252 evrov), in drugega v vrednosti 305 tisoč evrov, ki ga odplačuje v mesečnih obrokih po 1.231 evrov.

Paladina je tudi lastnik 120 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Zagrebu, ki je vredno 2,72 milijona kun (360 tisoč evrov). V Zagrebu ima še štiri manjše nepremičnine, ki so skupaj vredne približno 50 tisoč evrov.

Med premoženjem, ki ga je navedel, je tudi več gradbenih parcel v kraju Beravci v bližini Slavonskega Broda, njihovo vrednost pa ocenjujejo na skoraj 7,5 milijona kun ali približno milijon evrov. V istem kraju ima tudi več kmetijskih zemljišč.

Minister v svoji premoženjski kartici navaja, da ima tudi za 19,4 milijona kun (2,75 milijona evrov) terjatev. Poleg tega je desetodstotni lastnik delnic družbe Kupari Luxury Hotels in stoodstotni lastnik podjetja Delta savjetovanje.

Žena s plačo 530 evrov

V tem podjetju je zaposlena njegova žena, ki ima mesečno plačo 4.000 kun neto (530 evrov), iz drugih naslovov pa prejema še dodatnih 19.276 kun (2.552 evrov) mesečnih prihodkov.

Zakonca Paladina sta skupaj privarčevala 1,25 milijona kun (170 tisoč evrov), v Zagrebu pa imata v lasti veliko zgradbo z dvoriščem. V zgradbi sta dve stanovanji, nepremičnina pa je skupaj z dvoriščem vredna 7,3 milijona kun (970 tisoč evrov).

Paladina je poleg tega še lastnik gliserja Quicksilver 700 Weekend, vrednega 255 tisoč kun (29.790 evrov), žena pa ima mercedes razreda b, ocenjen na 90 tisoč kun (11.916 evrov).

Največ mu prinaša zgradba v Zagrebu

Paladina se je pred nastopom ministrskega položaja ukvarjal z investicijami. Med drugim je vodil tudi podjetje IGH. Največ prihodkov mu sicer prinaša zgradba v Zagrebu, ki jo z ženo dajeta v najem, ogromno pa je, kot je v četrtek razkril hrvaški spletni portal Index, zaslužil z obveznicami podjetja IGH.

Do njih je prišel le nekaj mesecev po tem, ko je zapustil mesto direktorja v podjetju, po kakšni ceni je kupil obveznice, pa ni želel razkriti. "Ne bom komentiral vsakega svojega poslovnega podviga," je Paladina dejal na novinarski konferenci po današnji seji vlade.

Vprašanje Indexa, ali je do obveznic, za katere naj bi plačal okoli 13 milijonov kun (1,72 milijona evrov), prišel na podlagi zaupnih informacij, pa je zavrnil kot smešno. "Ne morem odgovoriti, ker ne razumem vprašanja. Kakšna zaupna informacija naj bi to bila? Tega ne veste niti vi, ker je ni. Pravijo, da je bila zaupna informacija to, da sem vedel, kdo je kupil obveznice od banke, a je bila ta informacija javna," je odgovoril.

Ne spreglejte