Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 4. 2011,
18.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

veterani vlada

Četrtek, 21. 4. 2011, 18.49

8 let

Hrvaška vlada predlagala spremembe ustave zaradi veteranov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hrvaška vlada je v sabor poslala predlog za spremembo ustave, da bi zakon o pravicah veteranov dvignila na raven ustavnega zakona, ki bi ga bilo možno v saboru spreminjati le z dvotretjinsko večino.

Spremembo ustave je premierka Jadranka Kosor obljubila prejšnji teden na srečanju z združenji veteranov in žrtev vojne.

Kosorjeva je na ta način pomirila večino veteranskih združenj, ki so bila nezadovoljna s politiko vlade do veteranov in so predlagala spremembo omenjenega zakona.

Je Kosorjeva pomirila veterane? Do srečanja je prišlo tri dni pred napovedjo shodov in protestov veteranov zaradi odločitve Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslaviji, ki je minuli petek hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov med in po operaciji Nevihta leta 1995.

Člani združenj, ki so bila na srečanju s Kosorjevo, se potem niso udeležili protestov, ki so jih po haaški razsodbi v več hrvaških mestih organizirali ogorčeni veterani iz drugih združenj.

Na seznamu veteranov je pol milijona oseb

Če bo sabor podprl vladno odločitev, bodo na Hrvaškem dodatno zavarovali pravice veteranov pred morebitnimi odločitvami prihodnje vlade, če bi ta morda želela zmanjšati pritisk pravic veteranov na državni proračun. Na seznamu veteranov je namreč približno pol milijona oseb, zakon pa zagotavlja pravice tudi njihovim otrokom in tudi družinam umrlih vojakov.

Kdo je upravičen do statusa? Tako opozicijska Socialdemokratska stranka (SDP) kot predsednik države Ivo Josipović si prizadevata za objavo registra veteranov, da bi se ugotovilo, kdo je resnično upravičen do tega statusa. Mnogi ocenjujejo, da je številka približno pol milijona veteranov napihnjena.

Kosorjeva je poudarila, da bo ustavni zakon za veterane na poseben način obvezal vse, ki ga morajo izvajati, k zaščititi pravic veteranov in članov njihovih družin, ne glede na to, kdo je na oblasti.

20. obletnica neodvisnosti in svobode Ocenila je, da gre za upravičen predlog, posebej zaradi tega, ker bo Hrvaška letos obeležila 20. obletnico neodvisnosti in svobode, ki ju ne bi bilo brez veteranov. Dodala je, da bodo z zakonom posebej zaščitili otroke veteranov.

HDZ je zelo kritizirana

Vladno odločitev je možno postaviti tudi v kontekst bližajočih se parlamentarnih volitev, na katerih HDZ pričakuje podporo večine veteranov, ki so tradicionalno njena volilna baza. Zaradi korupcijskih afer, v katere so bili vpleteni bivši vodilni člani vlade, posebej pa zaradi primerov obtožb hrvaških veteranov za vojne zločine, ki so znova postale aktualne v primeru vukovarskega veterana Tihomirja Purde, pa je bila HDZ deležna kritike večjega dela veteranskih združenj.

Ne spreglejte