Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
14. 10. 2015,
9.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

intervju Slovenija begunci

Sreda, 14. 10. 2015, 9.24

6 let, 7 mesecev

Hrvaška predsednica: Postaviti bomo morali ograjo na svoje meje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Naša diplomacija v New Yorku se namesto z arbitražnim postopkom s Slovenijo ukvarja z izborom novega generalnega sekretarja ZN," je kritična hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Čeprav je bila hrvaška politika v primeru reševanja meje s Slovenijo enotna pri izstopu Hrvaške iz arbitražnega postopka po izbruhu t. i. afere Pirangate, pa je intervju Kolinde Grabar-Kitarović v Jutarnjem listu razkril, da se predsednica, ki izhaja iz vrst opozicijske HDZ, in premier Zoran Milanović iz vrst SDP gledata kot pes in mačka.

Milanović je pred kratkim izjavil, da se druži z nemško kanclerko Angelo Merkel, avstrijskim kanclerjem Wernerjem Faymannom in slovenskim premierjem Mirom Cerarjem, medtem ko je ona v "slabi družbi" (na enem od srečanj, ki so potekala ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku, se je Grabar-Kitarovićeva neformalno pogovarjala s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem, kasneje pa še z madžarskim premierjem , ki ga je Milanović označil za eno najbolj nezaželenih oseb v Evropi). "Če je v tej družbi, bi bilo dobro, da reši nekatera vprašanja, kot je arbitraža s Slovenijo, saj ne smemo pozabiti, da ta postopek še ni končan," je na izjavo premierja odgovorila predsednica.

Kritična do zunanje ministrice Še bolj ostra je bila predsednica naše južne sosede do hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić, ki prihaja iz vrst Hrvaške narodne stranke. "Številni tuji diplomati so izrazili začudenje nad tem, kako lahko ta gospa, ki je kandidatka za generalno sekretarko ZN in ministrica v hrvaški vladi, kritizira predsednico na način, kot to počne. Torej povsem strankarsko. In kako namerava biti oseba, ki je tako izključujoča in zavrača dialog z opozicijo na Hrvaškem, generalna sekretarka ZN, ki se mora pogovarjati tudi s 'hudičem', da bi rešila svetovne težav?" je na vprašanje o svojem mnenju glede Pusićeve odvrnila Grabar-Kitarovićeva. To nekateri uvrščajo na seznam tistih svetovnih političark, ki bi lahko postale prva ženska na čelu svetovne organizacije.

Neambiciozna zunanja politika Predsednica je bila kritična tudi do zunanje politike, češ da je nekoherentna in neambiciozna ter da se je "zaprla na lastno dvorišče". "Naša diplomacija se je na primer v New Yorku zadnje mesece namesto na arbitražni postopek s Slovenijo osredotočila na sopredsedovanje skupini za spremembo pravil volitev generalnega sekretarja ali sekretarke ZN," je ošvrknila hrvaško diplomacijo.

Ne spreglejte