Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 3. 2013,
13.48

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

taborišče zapor Google

Torek, 19. 3. 2013, 13.48

5 let, 5 mesecev

Grozote za zidovi severnokorejskih taborišč (FOTO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav ne obstajajo nikakršni uradni fotografski dokazi o grozotah, ki se dogajajo za zidovi severnokorejskih taborišč, pa o zločinih namigujejo izpovedi in skice preživelih.

Mednarodne voditelje skrbi predvsem, kaj Pjongjang namerava storiti s svojim jedrskim programom zunaj svojih meja, vendar dejansko se pravi genocid dogaja znotraj meja Severne Koreje.

Malo pozornosti mednarodnih medijev V državi je mogoče najti razvejan sistem taborišč, v katerih je, v razmerah, primerljivih z nacističnimi koncentracijskimi taborišči, zaprtih do 200 tisoč zapornikov. Ta grozodejstva le redko vzbudijo pozornost mednarodnih medijev. Pred časom je Svet OZN-ja za človekove pravice sicer pozval k preiskavi kršitev človekovih pravic v Severni Koreji, ki bi povečal pritisk na to državo, vendar je mednarodno skupnost že kmalu spet bolj zaskrbel severnokorejski jedrski in raketni program.

V okviru sistema taborišč prihaja do "znatnih kršitev človekovih pravic, med katerimi so tudi mučenje ter druge oblike krutega in nehumanega ravnanja z zaporniki, kot so usmrtitve, posilstva in prisilno delo, ki bi jih lahko označili za zločine proti človečnosti", je dejala Navi Pillay, visoka komisarka ZN-ja. Njene besede je potrdil tudi eden redkih srečnežev, ki mu je uspelo preživeti zaporniško mučenje.

Za zapahi več generacij družine Šin Dong Hjuk je za ameriško oddajo 60 minutes opisal 23 let, ki jih je preživel v enem od takšnih taborišč. Šin je bil rojen v taborišču, severnokorejska pravica je namreč kruta – če je eden izmed družinskih članov obsojen nelojalnosti do sistema, lahko v zapor romajo vsi družinski člani ter celo več generacij družine, Šin je v tem primeru pripadnik že tretje generacije družine, ki se je znašel za zapahi.

Nazornega fotografskega materiala iz taborišč za zdaj še ni, obstajajo pa posredni dokazi. Pred časom je spletni velikan Google objavil natančen zemljevid te izolirane države, na katerem je označenih tudi nekaj zloglasnih taborišč, lokacije katerih so potrjene s pomočjo satelitskih fotografij. Morda še bolj zgovoren pa je niz skic domnevnega prebežnika, ki se je znašel na spletu. Več pa v priloženi fotogaleriji.

Ne spreglejte