Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 10. 2022,
19.27

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

11

Natisni članek

noč čarovnic

Sobota, 29. 10. 2022, 19.27

1 leto, 5 mesecev

Število žrtev naraslo na 153: padali so drug po drugem, številne so poteptali do smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,53

11

Stampedo | Na posnetkih z dogodka je videti več kot deset negibnih ljudi, ki ležijo na tleh, reševalci pa jim skušajo pomagati. | Foto Reuters

Na posnetkih z dogodka je videti več kot deset negibnih ljudi, ki ležijo na tleh, reševalci pa jim skušajo pomagati.

Foto: Reuters

Število žrtev stampeda v veliki gneči na festivalu ob noči čarovnic v središču Seula je po navedbah reševalcev naraslo na 153, še okoli 134 pa je ranjenih. Ob začetku festivala, prvega po omejitvah pandemije covid-19, se je v ozkih ulicah zabaviščne četrti Itaewon nagnetlo na tisoče ljudi, številne so poteptali do smrti. 

Najprej so poročali o zdravstvenih težavah več ljudi, ko je velikanska množica preplavila območje, nato o 59 mrtvih, pozneje je število smrtnih žrtev naraslo na 120, zdaj je po poročanju tujih tiskovnih agencij že blizu 150. Število žrtev pa bo zelo verjetno še naraslo.

Priče opisujejo prizore popolnega kaosa, ko so se ozke uličice priljubljenega mestnega predela napolnile z ljudmi. Številni so se znašli ujeti in se poskušali rešiti iz vse večje gneče, medtem ko so ljudje začeli padati drug po drugem.

Reševalci in zdravniki, ki so prvi prihiteli na prizorišče, kmalu niso več mogli poskrbeti za vse žrtve in ranjene ter so se za pomoč obračali kar na mimoidoče.

Po zadnjih podatkih pristojnih oblasti je v stampedu, ki se je zgodil okoli 22. ure po lokalnem času, umrlo najmanj 151 ljudi, med njimi 19 tujih državljanov. Žrtve so bile predvsem mlade ženske, stare med 20 in 30 let, večino so jih tudi že identificirali, uradne navedbe oblasti povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Mestne oblasti v Seulu sporočajo, da so do jutranjih ur prejele tudi 355 poročil o pogrešanih. Njihovi svojci na novice o njih čakajo v posebnem centru.

Podrobnosti še niso znane 

Stampedo se je zgodil v četrti južnokorejske prestolnice, kjer običajno pripravljajo vsakoletni festival pred nočjo čarovnic. Letos se je na tem razmeroma majhnem območju milijonskega velemesta nagnetlo na tisoče ljudi. Po nekaterih ocenah celo več kot sto tisoč, poroča britanski BBC. Ni še jasno, kako se je to lahko zgodilo. 

Minister: To ni nekaj, kar bi se dalo rešiti vnaprej

"Smrtonosna množica ni problem, ki bi ga bilo mogoče rešiti vnaprej," je dejal južnokorejski minister za notranje zadeve in varnost Lee Sang Min.

"Pričakovati je bilo, da se bo zbralo veliko državljanov, zato je bilo napotenih precejšnje število policije in varnostnih sil," je dejal Lee. "Toda to ni bil problem, ki bi ga bilo mogoče vnaprej rešiti z napotitvijo policije ali gasilcev."

Dodal je, da so sinoči v drugih delih Seula izbruhnili "razni nemiri in demonstracije". Povedal je, da so se policisti zaradi tega razkropili po mestu.

Predsednik razglasil obdobje nacionalnega žalovanja 

Južnokorejski predsednik Joon Suk Yeol je razglasil obdobje nacionalnega žalovanja za žrtvami, ki jih je v soboto terjal stampedo na festivalu ob noči čarovnic v Seulu. Obljubil je tudi temeljito preiskavo nesreče. V  televizijskem nagovoru dejal, da se je zgodila tragedija, ki se ne bi smela zgoditi. Obljubil je, da bo vlada temeljito preiskala vzrok dogajanja in sprejela ukrepe, s katerimi bi zagotovili, da se kaj takšnega v prihodnosti ne bi več ponovilo.

"Moje srce je težko in težko, a obvladujem svojo žalost," je dodal, nato pa obiskal prizorišče ene izmed največjih nesreč v državi do zdaj.

Iz sveta, tudi Slovenije, se vrstijo odzivi ob tragediji v Seulu

"Ob tragičnem dogodku v Seulu izrekam sožalje predsedniku južnokorejske vlade in sočustvujem s svojci in prijatelji žrtev, ranjenim pa želim čim hitrejše okrevanje," je vlada danes v tvitu navedla besede premierja Goloba.

Najgloblje sožalje svojcem in prijateljem žrtev grozljive nesreče je v tvitu izrazil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in poškodovanim zaželel hitro okrevanje. "EU stoji z vami v solidarnosti," je dodal. Podobno se je odzvala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, ki je sporočila, da je v mislih z družinami žrtev.

Da so bili tragični dogodki v Seulu šok za vse, je v tvitu zatrdil nemški kancler Olaf Scholz in dodal, da Nemčija stoji ob Južni Koreji.

Sožalje je Seulu izrekel tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je prav tako zagotovil, da so ZDA v tem žalostnem obdobju ob strani Južni Koreji. "Žalujemo z ljudmi v Južni Koreji in pošiljamo najboljše želje za hitro okrevanje vsem, ki so bili poškodovani," je zapisal v izjavi.

Šok in užaloščenost je med drugim izrazil še japonski premier Fumio Kišida. Podobno je sporočil kitajski predsednik Ši Džinping, ki je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v sporočilu južnokorejskemu kolegu Yoon Suk Yeolu izrazil sožalje.

Itaewon je priljubljeno zbirališče ob obeleževanju noči čarovnic, letos pa je tja očitno prišlo veliko preveč ljudi. Gre sicer za prvo praznovanje noči čarovnic po pandemiji covid-19, ko v Južni Koreji ni treba več nositi mask na obrazu.
Magični gozd v Skokah
Trendi Kam z otroki ta konec tedna? Vabijo vile, magični gozd in črne mačke.
Ne spreglejte