Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
10.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunci migranti

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 10.48

8 let

"Groza na slovenski meji: pasji lajež, oboroženi policisti in žica"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški mediji o beguncih na slovensko-hrvaški meji pišejo veliko bolj dramatično kot slovenski.

Begunska kriza na meji Hrvaške in Slovenije je ponovno pokazala dve strani zgodbe. Današnji naslovi v hrvaških in slovenskih medijih so si namreč popolnoma različni, kot da ne bi pripovedovali o istem dogodku. Medtem ko slovenski mediji poročajo o odprti meji in upočasnjenem postopku, hrvaški o ograji, psih in kaosu.

"It's not your land, come back"

"Kaos na meji: Slovenci postavili žičnato ograjo, premraženi ljudje čakajo na dežju, zaprt mejni prehod Trnovec," je bil na primer naslov poročila na portalu Index.hr. Ob tem je bila objavljena fotografija begunca ob eni strani ograje, na drugi strani pa slovenski policisti, opremljeni s ščiti.

"'It's not your land, come back,' je ob 2.30 odmevalo iz policijskega megafona ob progi, ob lajanju psov in 300 oboroženih slovenskih policistih," so zapisali ter nadaljevali, da so jim hrvaški policisti ponudili začasno zatočišče ali pa možnost, da nadaljujejo pot na svojo odgovornost: "Vsi so hoteli naprej. Z otroci so izstopili iz vlaka ter v noči in dežju nadaljevali pot, odločeni, da pridejo do sanjskega Zahoda."

"Pregazili bodo Slovenijo"

Dnevnik.hr je objavil naslov, da je "Slovenija z odločitvijo šokirala Hrvaško". V besedilu nato navajajo poročilo Međimurskih novin: "Sprejem teh utrujenih, neprespanih, prezeblih in do kože premočenih beguncev z Bližnjega vzhoda, ki jih je na mejo pripeljal vlak Hrvaških železnic, se je spremenil v grozljive prizore, za katere smo mislili, da so v Evropi že preteklost. Toda prav na tak način je slovenska policija sprejela te obupane ljudi." Međimurske novice so nočno dogajanje na meji opisale v članku z naslovom: "Groza na slovenski meji: oborožene policijske enote, pasji lajež in žica".

Ob podobnih poročilih so se pri Jutarnjem listu spraševali, kaj naj Hrvaška zdaj, ko je Slovenija začela "intenzivno ščitenje svoje meje", stori z vsemi temi ljudmi. V forumih pod članki pa so tudi komentarji, ki nakazujejo rešitev: "Pripeljite jih do Bregane in jim pokažite, v katero smer naj gredo. Sami se bodo znašli in pregazili Slovenijo, ne da bi sploh vedeli, da so v njej kdajkoli bili."

Madžarska pred volitvami pomaga HDZ

Ker je Hrvaška v predvolilni tekmi, pa so se pojavili tudi komentarji, da sta se za zaprtje madžarske meje dogovorila Viktor Orban in Kolinda Grabar-Kitarović, s čimer naj bi Orban pomagal HDZ na volitvah. Hrvaška predsednica, ki podobno kot Orban zagovarja politiko zaprtih meja, je namreč kljub nasprotovanju premierja odšla na uradni obisk na Madžarsko, kjer se je dogovarjala o rešitvah za begunsko krizo. Kaos na slovensko-hrvaški meji naj bi v predvolilnem času najbolj odgovarjal HDZ.

V komentarju Jutarnjega lista se profesor Fakultete za politične vede v Zagrebu Tihomir Cipek sprašuje, ali ni v ozadju madžarskega zapiranja meje s Hrvaško interes madžarskega naftnega podjetja MOL za nakup hrvaške Ine: "Orban je dejal, da ne bo zaprl meje pred hrvaškimi volitvami, a je prelomil obljubo. Zakaj? Verjetno meni, da bi se o Ini in MOL lažje pogajal z vlado HDZ."

Ne spreglejte