SiolNET. Novice Svet
1,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Referendumski dan v Republiki srbski

Plebiscitarna večina za ohranitev dneva Republike Srbske 9. januarja

1,85

termometer

Republika srbska BiH referendum
Foto: Reuters

Na današnjem referendumu v Republiki Srbski je po preštetih glasovih na 30,76 odstotka volišč za to, da 9. januar ostane dan Republike Srbske, glasovala velika večina, natančneje 99,8 odstotka volivcev. Glasovala je več kot polovica registriranih volivcev, kar pomeni, da je referendum veljaven.

Na že obdelanih voliščih je po podatkih predsednika komisije za izvedbo referenduma Siniše Karana glasovalo 154.019 volivcev. Po njegovih predvidevanjih bo končna volilna udeležba med 56- in 60-odstotna.

Dodik: Republika Srbska je država

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik se je na volilnem zborovanju zahvalil vsem, ki so glasovali za ohranitev dneva Republike Srbske. Poudaril je, da je Republika Srbska država, ki je del daytonskega mirovnega sporazuma.

Izetbegović: Referendum krši daytonski mirovni sporazum

Predsedujoči predsedstvu BiH Bakir Izetbegović pa je opozoril, da se bodo morali Dodik in vsi ostali odgovorni za organizacijo referenduma spoprijeti s posledicami tega protiustavnega in nezakonitega dejanja. Izetbegović namreč meni, da referendum krši daytonski mirovni sporazum.

Srbski član predsedstva BiH Mladen Ivanić pa je dejal, da je pomembno samo to, da je referendum potekal brez incidentov in da 9. januar ostaja njihov dan. Po mnenju kariernega diplomata Zorana Milivojevića pa bodo morali po današnjem referendumu odpreti resen dialog o stanju v BiH.

Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je glede morebitne aretacije zaradi izvedbe referenduma kljub prepovedi ustavnega sodišča dejal, da je odgovor tožilstvu zmaga na referendumu. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je glede morebitne aretacije zaradi izvedbe referenduma kljub prepovedi ustavnega sodišča dejal, da je odgovor tožilstvu zmaga na referendumu. Foto: Reuters

Ministrstvo za notranje zadeve Republike Srbske je po referendumu sicer sporočilo, da na mestih volišč, razen v Kuli, kjer je skupina prebivalcev blokirala volišče, ni bilo večjih incidentov in da je stanje varnosti v republiki dobro.

9. januar je datum, ki je za marsikoga v BiH sporen, saj gre za dan, ko je leta 1992 del srbskih poslancev v parlamentu takratne BiH sprejel nezakonito odločitev o razglasitvi "republike srbskega naroda v BiH", torej Republike Srbske, kar je privedlo do vojne.

Za razpis današnjega referenduma se je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik odločil potem, ko je ustavno sodišče BiH novembra lani razsodilo, da obeležitev 9. januarja kot dneva Republike Srbske ni v skladu z ustavo BiH, ker gre za spomin na dogodek, ki je privedel do vojne. S tem kršijo tudi pravice Hrvatov in Bošnjakov v entiteti.

Ustavno sodišče je 17. septembra potrdilo svojo odločitev o neustavnosti datuma in razveljavilo odločitev poslancev v Banji Luki o razpisu referenduma.

Mednarodna skupnost, točneje Svet za uresničevanje miru v BiH (PIC), v katerem so tudi ZDA, je Banjo Luko opozoril, da bi referendum predstavljal kršitev daytonskega sporazuma in postavil pod vprašaj spoštovanje avtoritete pravosodnih institucij na državni ravni. Mnogi opozarjajo, da gre za pripravljanje terena na referendum o odcepitvi in da bo referendum destabiliziral tako BiH kot regijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin