Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
14.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

homoseksualnost

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 14.38

7 let, 12 mesecev

"Geji so kriminalci, ki škodujejo človeštvu"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Rusija širi vpliv tudi z vrednotami: osrednjeazijske države bodo sprejele protihomoseksualne zakone.

Evropska skupnost je pred kratkim izrazila zaskrbljenost, ker so tudi v Kirgiziji začeli sprejemati podoben zakon, kot so ga lani sprejeli v Rusiji. Z zakonom bi bila prepovedana homoseksualna propaganda, karkoli naj bi to že bilo.

Tako kot so v Kirgiziji sprejeli zakon, ki omejuje financiranje nevladnih organizacij, češ da so to tuji agenti, se zdaj po Rusih zgledujejo tudi pri odnosu do istospolno usmerjenih.

Prepovedan pozitiven odnos

Kirgiški parlament je konec marca objavil predlog zakona, ki bi za vsakršno omenjane "pozitivnega odnosa do netradicionalnih spolnih zvez" predvidel zaporno kazen. Podobno kot ruski zakon tudi ta predlog omejuje razširjanje informacij o istospolni usmerjenosti, omejuje pravico do zbiranja istospolno umerjenih in prepoveduje "propagando".

Za kršitev zakona je predvidena zaporna kazen do šestih mesecev.

"Kirgizija je pred šestnajstimi leti dekriminalizirala homoseksualnost. Nevzdržno je, da bi istospolno usmerjenim ponovno grozila zaporna kazen," je v poročilu Evropskega parlamenta zapisala evropska parlamentarka Nicole Kiil-Nielsen, ki je tudi podpredsednica delegacije Evropskega parlamenta za sodelovanje s Kirgizijo.

Sinonim za dekadentni Zahod

Toda kirgiški zakon ima globlje vzroke. Kirgizija je dolgo časa veljala za najbolj liberalno in demokratično državo nekdanjih sovjetskih republik v osredji Aziji. Odkar pa so se njeni politiki začeli zavzemati za pridružitev trgovinski uniji z Rusijo, Belorusijo in Kazahstanom, je kirgiška politika postala proruska in protizahodnjaška. V državi sicer živi okoli devet odstotkov Rusov.

Politikom izdatno pomagajo tudi muslimanski verski vodje, ki v večinsko muslimanski deželi geje z različnim fatvami označujejo za glasnike družbenega propada, kot so pred kratkim zapisali v The Economistu. S politiki sodeluje tudi policija. Nevladna organizacija Human Right Watch je januarja razkrila primer, v katerem so policisti za denar izsiljevali homoseksualca.

Podobno je tudi v kirgiških medijih. Ker je večina televizijske produkcije ruska, so na TV-programih v osrednji Aziji homoseksualci sinonim za dekadentni Zahod. Na nedavnem protestu pred ameriško ambasado v Biškeku so protestniki zažgali fotografija blogerja, ki je zagovarjal proevropsko politiko v Ukrajini in pravice homoseksualcev.

Za geje 20 let prisilnega dela Nasprotovanje istospolno usmerjenim je prisotno v vseh osrednjeazijskih državah. V nobeni izmed njih niso kaznivi napadi na homoseksualce. V Turkmenistanu so geji lahko obsojeni na pet let dela v delovnem taborišču, če jih ujamejo še enkrat, je kazen 20 let prisilnega dela. Nižje kazni so v Uzbekistanu: "le" tri leta zaporne kazni.

Podoben zakon kot v Kirgiziji napovedujejo tudi v Kazahstanu, kjer so voditelji vladajoče stranke geje že označili za kriminalce, ki škodujejo človeštvu.

Ne spreglejte