Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
9.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija bankrot Francois Hollande

Petek, 1. 2. 2013, 9.07

8 let

Francozi se strinjajo z ministrom: Država je bankrotirala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nedavno je francoski minister za delo Michel Sapin presenetil s kontroverzno izjavo, da je Francija bankrotirala. Očitno pa ni presenetila Francozov, saj mu pritrjujeta kar dve tretjini državljanov.

Pred dnevi je francoski minister za delo Michel Sapin v radijskem intervjuju razkril, da je država bankrotirala. "Država še obstaja, vendar je popolnoma bankrotirala, zato smo morali izpeljati načrt za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja," je dejal 60-letni Sapin. Ta "spodrsljaj" dodatne skrbi nalaga predvsem predsedniku Francoisu Hollandu, ki v javnosti ves čas poudarja, da država počasi, a vztrajno okreva, vsaka takšna izjava pa slabi ugled države kot stabilnega gospodarstva za vlagatelje, piše Telegraph.

Hollande se trudi, bogataši bežijo Hollande se na vsak način trudi izboljšati podobo države, obljubil pa je, da bo javni dolg zmanjšal s tem, da bo v naslednjih petih letih zmanjšal javno porabo za 60 milijard evrov, hkrati pa naj bi z višjimi davki ustvarili tudi 20 milijard novih prihodkov. To lahko sicer še dodatno prestraši bogate francoske državljane, ki množično zapuščajo državo. V javnosti je močno odmeval odhod filmskega igralca Gerarda Depardieuja, v zadnjih dneh pa se pojavljajo namigovanja, da je najbogatejši Francoz, poslovni magnat Bernard Arnault, celotno svoje premoženje prenesel v Belgijo, kjer se zdaj poteguje za državljanstvo.

Vladna trenja Finančni minister Pierre Moscovici je Sapinove izjave označil za neprimerne. Ob tem pa je pojasnil, da je "Francija zelo likvidna in kredibilna država, hkrati pa tudi država, ki se pobira". Kesajoči se Sapin je pozneje sicer opozoril, da naj bi bile njegove besede vzete iz konteksta in da se je s tem zgolj obregnil ob navedbe konservativnih predhodnikov, ki naj bi po njegovem državo povsem izčrpali. Kljub Sapinovim opravičilom, pa se z njim očitno strinja tudi večina državljanov. Kar 63 odstotkov jih je namreč prepričanih, da je država tudi dejansko bankrotirala, vsaj sodeč po anketi inštituta CSA.

Zadnji uravnoteženi proračun leta 1973 Zadnji uravnoteženi francoski proračun ima sicer že dolgo brado, saj se je to nazadnje zgodilo leta 1973. Javna poraba dosega 57 odstotkov BDP-ja, medtem ko je javni dolg dosegel 91 odstotkov BDP-ja – kar znese približno 28 tisoč evrov na prebivalca. Tudi trgovinski deficit dosega nove višave – lani je znašal 74 milijard evrov, konstantno pa se dviga tudi brezposelnost, ki je že presegla raven treh milijonov.

Ekonomisti mirijo: Država (še) ni v bankrotu Kljub vsemu naštetemu so ekonomisti prepričani, da država tehnično še ni v bankrotu. "Če si v bankrotu, ne moreš več sproti odplačevati svojih dolgov," je za časnik Figaro poudaril ekonomist Nicolas Bouzou. "To se v Franciji ni zgodilo, saj jih država z refinanciranjem pri nizkih posojilnih stopnjah še vedno brez težav odplačuje. Težava pa je, da minister s svojimi izjavami pošilja negativne signale investitorjem," opozarja.

Ne spreglejte