Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
15.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Katalonija neodvisnost Španija Carles Puigdemont Mariano Rajoy Angela Merkel

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 15.42

6 let, 6 mesecev

Francoski ne katalonski neodvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Če bi Katalonija razglasila neodvisnost, ne bi bila deležna priznanja, je zatrdila francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau. Krizo je po njenih besedah treba rešiti z dialogom.


Video: Planet TV

Kot je za francosko spletno televizijo CNews dejala Loiseaujeva, bi bila morebitna razglasitev neodvisnosti enostranska. Njena prva posledica bi bila "izstop iz Evropske unije", je ponovila svarilo Bruslja. Krizo je po njenih besedah treba "razrešiti z dialogom na vseh ravneh španske politike".

"Mi vsi smo zavezniki in partnerji Španije in Španija je velika demokracija, tako da se ne bomo vmešavali v njene notranje zadeve," je še dejala in spomnila, da ima Katalonija že zdaj veliko stopnjo avtonomije.

Da Katalonija pri morebitni razglasitvi neodvisnosti ne more računati na podporo EU in evropskih držav, se je pokazalo že v preteklih dneh, ko so tako v Bruslju kot v drugih prestolnicah poudarjali, da gre za notranje zadeve Španije.

Proti morebitni razglasitvi neodvisnosti Katalonije se je izrekla tudi županja Barcelone Ada Colau. Predsednika katalonske regionalne vlade Carles Pugdemonta je tako pozvala, naj ne razglasi enostranske samostojnosti, ker bi na tak način ogrozil družbeno kohezijo.

Merklova podpira enotno Španijo

Ponovno je v luči pričakovanja torkovega zasedanja katalonskega parlamenta zavezanost enotnosti Španiji izrazila tudi Nemčija. Nemška kanclerka Angela Merkel je pretekli konec tedna v telefonskem pogovoru s španskih premierjem Marianom Rajoyem znova izrazila podporo enotnosti Španije. Poleg tega se je z njim pogovarjala o "načinih, na katere je mogoče znotraj okvira španske ustave okrepiti španski notranji dialog", je dejal njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Šef evroskupine: Špansko notranje vprašanje

Katalonska kriza je notranjepolitično vprašanje Španije, je ocenil šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem v Luksemburgu in tako potrdil stališče institucij EU, ki se od tega problema že ves čas ograjujejo. "Zame je to notranjepolitično vprašanje, ki ga ima španski minister povsem pod nadzorom. Vsa nadaljnja vprašanja je treba nasloviti nanj," je poudaril Dijsselbloem ob prihodu na sestanek v Luksemburgu.

Tako je šef evroskupine odgovoril na vprašanje o vplivu katalonske krize na stabilnost območja evra in tudi na konkretna vprašanja glede selitve nekaterih bank in podjetij iz Katalonije v druge dele Španije.

Najvplivnejši član evroskupine, nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, je poudaril, da sta pravo in ustava temelj demokracije ter da to velja za Nemčijo, za Evropo in torej verjetno tudi za Španijo.

Španski finančni minister Luis De Guindos je ponovil, da bo Španija z vsemi sredstvi ukrepala proti neodvisnosti Katalonije.

katalonija, barcelona | Foto: Reuters Foto: Reuters

Škotski nacionalisti pozivajo Španijo, naj spoštuje rezultate referenduma

Vladajoča Škotska nacionalna stranka je na svojem letnem kongresu pozvala špansko vlado, naj spoštuje rezultate referenduma o samostojnosti Katalonije, na katerem se je večina izrekla za neodvisnost. Delegati stranke so soglasno sprejeli omenjen poziv, v katerem so katalonski referendum tudi označili kot "izraz demokratične volje Kataloncev".

Zgolj simbolična izjava o neodvisnosti?

Španija se je pogreznila v najhujšo politično krizo v zadnjih desetletjih, ko je Katalonija 1. oktobra kljub ostremu nasprotovanju Madrida izvedla referendum o neodvisnosti. Dan je zaznamovalo nasilje španske policije, ki je poskušala preprečiti glasovanje.

Puigdemont bo v torek zvečer nagovoril katalonski parlament. Poslance bi lahko pozval, naj v skladu z izidi referenduma - 90 odstotkov udeležencev je podprlo odcepitev - razglasijo neodvisnost, a to še ni gotovo.

BBC navaja izjavo Marte Pascal, poslanke iz Puigdemontove stranke, da naj bi namesto enostranske razglasitve neodvisnosti pripravljali simbolično izjavo.

Če pa bo Puigdemont parlament na podlagi izida referenduma zaprosil za razglasitev neodvisnosti, bi španska vlada premierja Mariana Rajoya lahko uporabila 155. člen ustave ter začasno razveljavila avtonomijo te pokrajine.

Približno 7,5 milijona Kataloncev je močno razdeljenih, približno polovica jih zagovarja neodvisnost, preostali se zavzemajo za to, da ostanejo znotraj kraljevine Španije.

V skladu s katalonskim zakonom (ki ga Španija ne priznava) lahko regionalni parlament uradno razglasi neodvisnost v dveh dneh po razglasitvi referendumskega izida. 1. oktobra je 90 odstotkov ljudi glasovalo za neodvisnost, referendumska udeležba je bila 43-odstotna.
Ne spreglejte