Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 8. 2012,
16.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 6. 8. 2012, 16.50

8 let

Francoski katoličani bodo molili proti istospolnim porokam in evtanaziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Francoska katoliška cerkev bo prihodnji teden obudila stoletja staro tradicijo molitve za Francijo. Sodobna različica molitve se brezpogojno opredeljuje do dveh aktualnih vprašanj.

Molitev, ki jo bodo v francoskih cerkvah prvič prebrali 15. avgusta, zagovarja obrambo tradicionalne družine, za katero se zavzemajo papež Benedikt XVI. in drugi katoliški voditelji po vsem svetu. Že kralj Ludvik XIII. je sicer leta 1638 zapovedal, da morajo na dan enega največjih krščanskih praznikov, Marijinega vnebovzetja, vsi katoličani moliti za državo. Čeprav je ta praksa v Franciji precej zatonila po drugi svetovni vojni, jo bo francoska cerkev očitno zdaj znova obudila.

"Občutek za skupno dobro, ne partikularne zahteve" Besedilo novodobne "molitve za Francijo" tako nagovarja novoizvoljene funkcionarje, da pri svojih odločitvah "upoštevajo občutek za skupno dobro, ki bo preglasil partikularne zahteve". Zadnje se posebej nanaša na podporo tradicionalni družini "skozi vse življenje, posebej pa v težkih trenutkih". Nasprotovanje istospolnim družinam je izraženo v besedah, da "otroci niso objekti želja in konflikta, temveč polno zaživijo šele ob ljubezni očeta in matere".

Poteza ni ravno značilna za francosko duhovništvo, ki po navadi vztraja pri razmeroma nepolitični drži. Predstavnik katoliške cerkve monsinjor Bernard Podvin je ob tej priložnosti poudaril, da želijo z molitvijo "povečati zavednost javnega mnenja o resnih družbenih odločitvah".

Dve tretjini Francozov podpirata istospolne poroke Novi socialistični predsednik Francois Hollande je že med predsedniško kampanjo spomladi obljubil, da bo v francoskem parlamentu sprožil postopek za reformo zakonodaje na področju porok. Javnomnenjske raziskave sicer razkrivajo, da približno dve tretjini Francozov podpirata istospolne poroke. V bran cerkveni opoziciji je ob tej priložnosti javno stopil lyonski kardinal Philippe Barbarin, ki je povedal, da je "že v samem začetku Biblije navedeno, da je poroko ustvaril Bog, da združi moškega in žensko". "Nobeno presenečenje ni, da katoliki bolj verjamemo Bibliji kot pa parlamentu," je dodal v izjavi za javnost.

Papež Benedikt XVI. je januarja izjavil, da istospolne poroke "ogrožajo prihodnost človeštva samega". V marcu je tako nasprotoval potezi, da se poroke legalizirajo v ZDA, kjer je tovrstno zakonsko zvezo odprto podprl predsednik Barack Obama. Po tem ko sta britanski premier David Cameron in škotski parlament izrazila željo po uzakonjenju istospolnega poročanja, so letos proti istospolnim porokam nastopili tudi predstavniki katoliške cerkve v Angliji in na Škotskem.

Zakonodaja na področju bolniške oskrbe umirajočih Hollande je obenem pokazal naklonjenost tudi do vprašanja evtanazije, ta je v Franciji trenutno prepovedana, in v ta namen sklical komisijo, da preveri, ali je trenutna zakonodaja na področju bolniške oskrbe umirajočih zadovoljiva ali pa jo je treba razširiti. Pariški kardinal Andre Vingt-Trois se je na prvem uradnem obisku pri Hollandu pogovarjal tudi o tem vprašanju, vendar se izrecno ni opredelil proti evtanaziji, temveč je le pomenljivo pripomnil: "Če nekdo povpraša po mnenju, še ne pomeni, da je to mnenje pozitivno."

Kakšno je stanje drugod po Evropi? Istospolne poroke so sicer v tem trenutku zakonite v več evropskih državah, med drugim tudi v tradicionalno katoliškima Španiji in Portugalski, po drugi strani pa je evtanazija dovoljena na Nizozemskem, v Luksemburgu in Belgiji, Švica in ameriška zvezna država Oregon pa dovoljujeta "asistiran samomor".

Ne spreglejte