Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 5. 2019,
14.50

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

preiskava napad Francija

Sobota, 25. 5. 2019, 14.50

4 leta, 11 mesecev

Francoska policija še vedno išče napadalca v Lyonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Po petkovem napadu v Lyonu, ki bi lahko bil terorističen, so trije ranjeni še vedno v bolnišnici, je danes povedal župan jugovzhodnega francoskega mesta Gerard Collomb. Policija storilca, ki je še na begu, med drugim išče z objavo posnetka njegove podobe z nadzorne kamere. Ozadje napada je še nejasno.

Collomb je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa povedal, da je bila le ena od treh oseb, ki ostajajo v bolnišnici, v eksploziji resneje ranjena. "Boleči" incident bi se lahko razpletel "precej huje", je menil ob tem.

Dogodek preiskujejo francoske protiteroristične enote. Državni tožilec Remy Heitz je novinarjem v Lyonu povedal, da ozadje napada ostaja nejasno in da zanj nihče ni prevzel odgovornosti. A že samo dejstvo, da nekdo sredi dneva na ulici, polni ljudi, stori tako dejanje, kliče po protiteroristični preiskavi, njegove besede povzema dpa.

Tožilstvo preiskuje več sumov kaznivih dejanj, med drugim poskus umora s terorističnim ozadjem.

Lyon
Novice Macron eksplozijo v Lyonu označil za napad #foto

Policija očividce išče tudi prek Twitterja

Lyon | Foto: Reuters Foto: Reuters Policija je v petek zvečer prek Twitterja pozvala morebitne očividce, naj se ji oglasijo, objavila je tudi podobo osumljenca, ki jo je posnela nadzorna kamera. Moškega v temni majici, svetlih kratkih hlačah, s kapo in sončnimi očali, ki ob sebi potiska kolo, so označili za "nevarnega". Heitz je napovedal, da bodo kmalu objavili še več fotografij.

Storilec je napad izvedel s paketno bombo, v kateri so bili kovinski delci, neuradno vijaki in žeblji. Napravo je v papirnati vrečki odložil na območju za pešce na križišču dveh priljubljenih in dobro obiskanih ulic, nato pa pobegnil s kolesom. Prvi namigi kažejo, da bi lahko eksplozijo sprožil na daljavo.

Paket vseboval vijake in žeblje

Francoski predsednik Emmanuel Macron je eksplozijo označil za napad. Ranjenih je bilo 13 ljudi, natančneje osem žensk, štirje moški in desetletna deklica, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Vir iz vrst policije je povedal, da je paket vseboval vijake in žeblje. Neznani storilec ga je odložil pred pekarno v mestnem središču okoli 17.30 po lokalnem času. Preiskavo je prevzel protiteroristični oddelek pariškega tožilstva.

Danes so območje napada znova odprli za javnost, so pa v mestu okrepili varnostne ukrepe.

Ne spreglejte