SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Finančniki G20 bodo skušali preprečiti novo upočasnitev gospodarstva

4

termometer

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank skupine G20 v Moskvi začenjajo dvodnevno srečanje. Osrednji temi bosta boj proti davčnim utajam in ukrepi proti novi upočasnitvi gospodarstva.

Finančniki skupine najpomembnejših svetovnih gospodarstev se bodo osredotočili na pogovore o boju proti davčnim utajam in o ukrepih proti novi upočasnitvi globalnega gospodarstva.

Sestanek, ki je del priprav na septembrsko srečanje najrazvitejših in najhitreje rastočih držav skupine G20, je vrhunec ruskega predsedovanja skupini. Sogovorniki bodo največ pozornosti namenili krepitvi sodelovanja na področju davčnih utaj in regulaciji finančnega sektorja.

"Točka preloma v zgodovini mednarodnega sodelovanja na področju davkov" Po neuradnih virih je prednostna naloga sestanka v Moskvi utreti pot večji preglednosti in večji učinkovitosti ukrepov proti državam, ki imajo nekooperativne pravne sisteme.

Generalni sekretar Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angel Gurria je predstavil poročilo OECD-ja o znižanju davčnih osnov in prenosu dobička ter napovedal najbolj korenito reformo od dvajsetih let prejšnjega stoletja na področju mednarodnega sodelovanja za preprečevanje izogibanja plačevanju davkov.

Načrt je po besedah Gurrie "točka preloma v zgodovini mednarodnega sodelovanja na področju davkov", z njim pa želi OECD zapolniti praznine, ki multinacionalkam omogočajo, da izkoriščajo davčne dogovore med posameznimi državami in plačajo zelo malo ali nič davka.

Bo sistem obdavčitve podjetij usklajen na mednarodni ravni? Načrt vsebuje 15 ukrepov, cilj pa je, da bi na mednarodni ravni uskladili sistem obdavčitve podjetij. Glavne zagovornice – Nemčija, Velika Britanija, Francija in Rusija – želijo, da bi ga podprla vsa skupina G20 in da bi bil vključen v sobotno sklepno izjavo zasedanja G20 ter da bi ga začeli izvajati v roku dveh let.

Med podjetji, na katere leti največ kritik glede sicer zakonitega, a kontroverznega načina poslovanja, ko podjetja prijavljajo visoke dobičke v državah z nizko obdavčitvijo, so tudi ameriški velikani Google, Amazon in Starbucks.

Tovrstne prakse so še posebej občutljiva tema v državah, ki jih je kriza močno prizadela in kjer varčevalni ukrepi vključujejo predvsem dvig davkov.

Govora bo tudi o splošnih gospodarskih razmerah v svetu Tema pogovorov v Moskvi bodo tudi splošne gospodarske razmere v svetu. Članice območja evra se še naprej spopadajo z recesijo, ameriško gospodarstvo pa si prizadeva za nadaljevanje okrevanja. Gospodarska rast držav v razvoju, ki so bile v preteklih letih gonilo globalnih aktivnosti, kaže znake upočasnitve. Skrb zbujajoča je predvsem upočasnjena gospodarska rast Kitajske.

"Ena od osrednjih tem na dnevnem redu bo iskanje novih možnosti vlaganja v ekonomsko rast," je še pred začetkom srečanja dejal ruski finančni minister Anton Siluanov. "Naša glavna naloga je povezati sklade zasebnih in institucionalnih vlagateljev. Brez dolgoročnih naložb ne bomo mogli zagotoviti visokih stopenj gospodarske rasti."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin