Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 5. 2012,
22.28

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
vojska

Natisni članek

Sreda, 16. 5. 2012, 22.28

8 let, 4 mesece

Federacija BiH proti ukinitvi mednarodnega nadzora nad Brčkim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Oba domova parlamenta Federacije Bosne in Hercegovine sta se danes izrekla proti napovedani ukinitvi mednarodnega nadzora nad območjem Brčko.

O tem naj bi prihodnji teden odločal Svet za uresničevanje miru (PIC). Nasprotno pa se za ukinitev mednarodnega nadzora zavzema Republika srbska.

PIC sestavljajo najvplivnejše zahodne države ter Rusija in Turčija Obe entiteti v BiH imata tako nasprotujoči si stališči do vprašanja glede statusa območja Brčko, ki ima v državi poseben položaj. O ukinitvi tega statusa, ki ga je leta 1999 določilo arbitražno sodišče, naj bi predvidoma prihodnji teden odločal PIC, ki ga sestavljajo najvplivnejše zahodne države ter Rusija in Turčija.

V Federaciji BiH so z današnjo resolucijo tudi izpostavili, da je treba mednarodni skupnosti jasno povedati, da v BiH ni enotnosti glede ukinitve mednarodnega nadzora nad Brčkim. V skladu z omenjeno odločitvijo arbitražnega sodišča ima namreč mednarodna skupnost na tem območju neomejena izvršna in zakonodajna pooblastila.

V BiH ne soglašajo z ukinitvijo mednarodnega nadzora nad tem območjem Kot je pojasnil predsednik Federacije BiH Živko Budimir, se Republika srbska ni zavezala, da bo spoštovala sedanji status Brčkega kot posebne teritorialne in administrativne enote, zunaj obeh entitet. Zato so v Federaciji BiH predlagali zveznemu parlamentu v Sarajevu sprejetje resolucije, da v BiH ne soglašajo z ukinitvijo mednarodnega nadzora nad tem območjem.

"Stopnja zaupanja med narodi in med entitetama v BiH ni takšna, da bi lahko rekli, da ne bo nobenih retrogradnih procesov, ki bi lahko prinesli nove probleme, če uporabim najblažji mogoč izraz," je dejal Budimir v parlamentu Federacije BiH. Kot dejal, še vedno ni nobene rešitve o zastopanosti Brčkega v institucijah na ravni BiH, prav tako ni rešitve vprašanja financiranja tega pristaniškega mesta na Savi.

Mesto bilo strateškega pomena za Republiko srbsko in Federacijo BiH Parlament Federacije BiH je nato od visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Valentina Inzka in nadzornika za Brčko Rodericka Moorea zahteval razveljavitev vseh odločitev Republike srbske, ki so v nasprotju z odločitvijo arbitražnega sodišča o uvedbi posebnega statusa območja Brčko.

Na mirovnih pogajanjih v Daytonu leta 1995, ki so pripeljala do konca vojne v BiH, se sprte strani niso mogle dogovoriti, komu naj bi pripadlo Brčko. Mesto je bilo strateškega pomena tako za Republiko srbsko kot Federacijo BiH, ki jo sestavljajo Bošnjaki in Hrvati v BiH.

Zatem so se dogovorili, da o tem odloči mednarodno arbitražno sodišče, ki je pet let kasneje območje Brčko opredelilo kot posebno območje. S tem pa je Republiko srbsko ozemeljsko presekalo na dva dela.

Ne spreglejte