Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
16.54

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

Natisni članek

James Comey Donald Trump Barack Obama ameriške volitve republikanci demokrati

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 16.54

6 let, 6 mesecev

FBI: Rusija se je vpletala v predsedniške volitve v korist Trumpa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

2

James Comey | Foto Reuters

Foto: Reuters

Odbor za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes med zaslišanjem direktorja FBI Jamesa Comeyja in direktorja Agencije za nacionalno varnost (NSA) Mika Rogersa javno slišal, da se je Rusija vpletala v volitve v korist predsednika ZDA Donalda Trumpa, ni pa nobenih dokazov o prisluškovanju v Trumpovi stolpnici.

Odgovori Jamesa Comeyja in Mika Rogersa na vprašanja kongresnikov so potrdili navedbe ameriških medijev, ki jih Donald Trump označuje za lažnive, in zavrnili Trumpove trditve, da mu je predsednik Barack Obama prisluškoval v Trumpovi stolpnici pred volitvami. Comey je do zdaj prvič tudi priznal, da poteka preiskava o ruskem vpletanju v ameriške volitve.

Trump je v pričakovanju takšnega razvoja dogodkov zgodaj zjutraj sprožil rafal tvitov, v katerih trdi, da so si zgodbo o ruskem vpletanju v ameriške volitve izmislili demokrati, da bi opravičili svoj poraz. Prav tako je poudarjal, da je prava zgodba uhajanje zaupnih informacij v medije in da je treba tej posvetiti pozornost.

V skladu s tem je potem potekalo zaslišanje v kongresu. Demokrati so Comeyja in Rogersa spraševali o Rusiji in Trumpovih obtožbah o prisluškovanju, republikanci pa so se posvečali vprašanjem o izdajanju zaupnih informacij medijem. Trump je zaslišanje spremljal s tviti, med katerimi je opozarjal, da bi bilo treba preiskati tudi demokratske stike z Rusi, napadel televizijo CNN zaradi ankete in pohvalil televizijo Fox zaradi večje gledanosti.

James Comey | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Noben predsednik ne more enostransko ukazati prisluškovanja nikomur"

Izjave Comeyja in Rogersa so bile politično katastrofalne za Trumpa. Predsednik odbora republikanec Devin Nunes je uvodoma zanikal, da bi obstajale kakšne informacije o domnevnem prisluškovanju Obame, pravi udarci pa so prišli kasneje, ko je vprašanja zastavljal nekdanji tožilec demokrat Adam Schiff.

Schiff je od obeh prič dobil jasne odgovore glede Trumpovih obtožb, da mu je Obama prisluškoval v newyorški stolpnici, kar naj bi bilo hujše od afere Watergate, ki je odnesla predsednika Richarda Nixona. Comey je zagotovil, da so v pravosodnem ministrstvu, katerega del je FBI, temeljito pregledali vse in nimajo nobenih informacij v podporo Trumpovih tvitov.

"Noben predsednik ne more enostransko ukazati prisluškovanja nikomur," je zagotovil Comey. Hkrati je potrdil, da ni nobenih dokazov, da bi Rusi vdirali tudi v računalnike republikancev. Njegove besede je potrdil tudi Rogers, ki je odločno zavrnil obtožbe Bele hiše, da so za Obamo Trumpu prisluškovali Britanci.

Ne spreglejte