Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 8. 2014,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

telekomunikacije gospodarstvo trendi ZDA konsolidacija

Petek, 22. 8. 2014, 15.33

8 let

Evropski telekomi po Kolumbovih stopinjah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropski telekomunikacijski velikani oživljajo anemično poslovanje na matičnih trgih z vlaganji tako v Severno kot Južno Ameriko. Prednost predvsem skromnejša konkurenca in bogatitev srednjega sloja.

Stran od anemične Evrope Evropski telekomunikacijski operaterji so nedvomno v zanimivem obdobju. Medtem ko je letošnjo pomlad zaznamovala intenzivna konsolidacija – odprodaja francoskega SFR, Vodafonov prevzem španskega Ona in združitev mobilnega dela Telefonice v Nemčiji z Royal KPN –, poletje definira preusmeritev pozornosti zunaj meja matičnih in sosednjih trgov. Naslednja postaja – Amerika.

Zahtevno okolje za poslovanje doma Trg telekomunikacijskih storitev – posebej mobilnih – čez lužo se od evropskega razlikuje v treh ključnih potezah: stara celina slovi po strogi in dosledni regulaciji, velikem številu konkurenčnih ponudnikov in posledično močnem pritisku na cene ter s tem prihodke. Petični in nezaupljivi uporabniki stanja niti malo ne izboljšujejo. To so ključni razlogi, zakaj smo bili v zadnjih tednih priča več bogatim ponudbam evropskih telekomunikacijskih igralcev za vstop na ameriški trg.

Velikopotezne ponudbe Španska Telefonica je tako ponudila dobrih šest milijard evrov za prevzem brazilskega operaterja GVT (sicer v lasti francoskega podjetja Vivendi) in pri tem prehitela italijanski telekom. Francoski Illiad je ponudil dobrih 11 milijard za 56,6-odstotno lastništvo T-Mobile US, s čimer se poskuša prebiti med velike štiri ameriške mobilne operaterje (poleg AT&T, Sprint in Verizon).

Amerika, dežela priložnosti Prav skromno število resnih konkurentov ameriškim telekomunikacijskim igralcem omogoča vzdrževanje visokih cen in poslovno rast, medtem ko je stanje v Evropi obratno – po podatkih analitične hiše Gartner so francoski operaterji v preteklem letu zabeležili skoraj 25-odstotni padec povprečnega prihodka na uporabnika. Evropske operaterje doma pestijo tudi milijardne investicije v omrežja nove generacije, ki so po zagotovitvah hiše Moody's vsaj v Severni Ameriki trenutno naprednejša in se razvijajo hitreje.

Eldorado Obljubo rasti in višjih prihodkov ponuja tudi Južna Amerika. Tam sta prisotna dva trenda: prvi je strožja regulacija, ki bo z razbitjem monopolov, kot je tisti Carlosa Slima (ki sicer trenutno izvaja ravno obratno Kolumbovo pot), omogočila vstop novih igralcev, drugi je rast in bogatitev srednjega sloja, ki intenzivneje in pogosteje uporablja pametne telefone. To vodi v večjo porabo mobilnega prenosa podatkov in s tem priložnost za zaslužek. Nedavno objavljeni poslovni rezultati Telekoma Slovenije so v tej luči še posebej pozitivni in pozitivna popotnica za poslovanje v prihodnosti.

Ne spreglejte