Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
15.40

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Natisni članek

evropski komisarji Nemčija

Sreda, 5. 9. 2018, 15.40

5 let, 7 mesecev

Evropski komisar iz Nemčije: EU je v "smrtni nevarnosti"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

2

Evropa zastava | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Evropski komisar iz Nemčije, desnosredinski politik Günther Oettinger meni, da je EU v "smrtni nevarnosti". Njegova kolegica iz Češke, liberalka Vera Jourova pa se je na to mnenje danes odzvala s komentarjem: "Ne bi govorila o smrtni nevarnosti. Mislim, da Günther ni imel dobrega dne, ko je to rekel. Slika ni tako temna."

Oettinger, pristojen za proračun in kadrovske zadeve, je v torek na dogodku v Bruslju po poročanju ameriškega Politica menil, da je evropski projekt v "smrtni nevarnosti" zaradi nasprotnikov znotraj in zunaj EU.

"Nekateri znotraj Evrope ga želijo oslabiti ali celo uničiti - Poljska, Madžarska, Romunija, italijanska vlada," je dejal. Med zunanjimi tveganji pa je naštel ruskega predsednika Vladimirja Putina, turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in "prebrisane Kitajce".

V preteklosti že več spornih izjav

Oettinger je v preteklosti že večkrat vznemiril z neposrednimi, tudi spornimi izjavami, na primer o "poševnookih" in goljufivih Kitajcih, za kar se je tudi javno opravičil, ali o belgijski Valoniji kot o "mikroregiji, ki jo vodijo komunisti".

Vsi v komisiji se sicer z njegovo sodbo o ogroženosti EU ne strinjajo. Komisarka Vera Jourova, pristojna za pravosodje, je danes zavrnila oceno o smrtni nevarnosti EU, se je pa strinjala, da je Evropa pred številnimi notranjimi in zunanjimi izzivi.

koalicija
Novice "Politkomisarji", ki so bili nekoč proti, zdaj pa bi reformirali zdravstvo

Čehinja sicer poudarja, da je optimistka in da verjame, da bodo ti pritiski EU okrepili. Ob tem je navedla misel, ki jo je nekje zasledila, da bo imel morda brexit boljši kohezivni učinek kot vsa kohezijska sredstva.

Svarila pred nevarnostmi, ki pretijo EU, se po koncu poletnih počitnic kar vrstijo. Tudi Nemec Manfred Weber jih je danes ob potrditvi kandidature za vodilnega kandidata desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) na evropskih volitvah nekaj nanizal.

Michelle Bachelet
Novice Bacheletovo potrdili za novo komisarko ZN za človekove pravice

Dejal je, da je Evropa na prelomnici in da bodo evropske volitve maja prihodnje leto usodne za prihodnost EU. "Gre za obrambo naših vrednot, ker smo izzvani od zunaj in znotraj. Gre za preživetje evropskega načina življenja," je poudaril.

Poudaril je tudi, da "ne smemo dovoliti delitve Evrope na vzhod in zahod, bogate in revne, majhne in velike države, saj bi bil to konec EU", ter da so potrebne nove ideje, saj je EU videti kot preveč birokratska in elitna struktura.

NLB banka
Novice Evropska komisarka zadovoljna z rezultatom glede NLB

Evropske volitve bodo maja prihodnje leto. Bliže so, bolj je v Bruslju čutiti strah uveljavljenih proevropskih sil pred evroskeptičnimi in nacionalističnimi tekmeci, o čemer pričajo tudi ta opozorila.

Ne spreglejte