Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
12.46

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evtanazija Švica Nizozemska

Petek, 29. 5. 2015, 12.46

7 let, 12 mesecev

Evropske dileme o evtanaziji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V evropskih državah spreminjajo zakonodajo o evtanaziji in pomoči pri samomoru.

Jeffrey Spector je imel rakast tumor na hrbtenjači, ki so ga odkrili pred šestimi leti. Pretekli teden je z ženo in hčerkami pojedel zadnjo večerjo, nato pa umrl v švicarski kliniki Dignitas, potem ko si je vbrizgal smrtonosno injekcijo. "Vem, da grem prezgodaj, a ne obsojajte me," je dejal v intervjuju nekaj ur pred smrtjo. Za smrt se je odločil, ker ni želel biti paraliziran in v breme svoji družini ter je želel nadzorovati zadnje ure svojega življenja.

Ta primer je v Veliki Britaniji ponovno razplamtel debato o evtanaziji. Pomoč pri samomoru je v Veliki Britaniji trenutno kaznivo dejanje z zagroženo dosmrtno zaporno kaznijo. V britanskem parlamentu je sicer že od lani v proceduri zakon o evtanaziji. Zadnja parlamentarna razprava o njem je trajala devet ur. Britanska zdravniška zbornica nasprotuje zakonu, saj se boji prav primerov, kot je bil Spectrov.

Francoski zakon o dostojanstveni smrti Velika Britanija pa še zdaleč ni edina evropska država, kjer poteka debata o evtanaziji. Marca letos so o evtanaziji razpravljali v Franciji. Francois Hollande je že ob izvolitvi dejal, da bo odprl tudi to poglavje zakonodaje. V Franciji je sicer od leta 2005 dovoljena pasivna evtanazija, kar pomeni, da lahko brez kazenske odgovornosti izključijo aparate za ohranjanje življenja.

Marca pa so v parlamentu sprejeli zakon, ki zdravnikom omogoča, da lahko brez kazenske odgovornosti pacientom v zadnjem stadiju bolezni predpišejo zdravila, ki povzročijo "globoko spanje", preden umrejo. Zakon se nanaša na bolnike, ki so pri zavesti, a trpijo neznosne bolečine, na bolnike, pri katerih terapije ne učinkujejo več, in na bolnike, ki so zavrnili medicinsko pomoč. "Vsakdo ima pravico do dostojanstvene in mirne smrti, zdravstveno osebje pa mora uporabiti vsa mogoča sredstva, da to zagotovi," je zapisano v francoskem zakonu.

Vlada je napovedala, da ne bo sprejela zakona, ki bi dovoljeval polno evtanazijo in pomoč pri samomoru, čeprav to po javnomnenjskih raziskavah podpira več kot 90 odstotkov Francozov.

V Albaniji potrebna privolitev treh članov družine Čeprav se zdi, da je vse več družb, ki odkrito debatirajo o evtanaziji, na svetu sicer ni veliko držav, ki bi dovolile kakršnokoli obliko evtanazije ali pomoči pri umiranju. Različne oblike evtanazije ali pomoči pri samomoru so zakonsko dovoljene na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, Kolumbiji, Švici, Nemčiji, Albaniji, na Japonskem in v ameriških zveznih državah Oregon, Washington, Vermont, Nova Mehika in Montana. Pasivna evtanazija, kot je bolnikovo zavračanje hrane in vode, je dekriminalizirana tudi v Indiji.

Dovoljene pa so različne oblike pomoči pri umiranju. V Albaniji je recimo od leta 1999 dovoljena pasivna evtanazija, če se s tem strinjajo najmanj trije člani družine bolnika, ki ne more sam dati privolitve.

Na Nizozemskem sin ne sme pomagati umreti materi Zanimivo je, da recimo na Nizozemskem, kjer je evtanazija legalna od leta 2002, pomoč pri samomoru še vedno ni dovoljena nekomu, ki ni zdravnik. Nedavno je višje sodišče oprostilo 61-letnega moškega, ki je svoji 99-letni materi leta 2008 pomagal umreti s preveliko dozo zdravil. Nižje sodišče je moškega spoznalo za krivega.

Na Nizozemskem so sicer stroga pravila, kdaj je mogoča evtanazija ali pomoč pri samomoru. Predvsem mora za to bolnik dati soglasje pri polni zavesti. Na leto približno tri tisoč bolnikom vbrizgajo smrtonosno dozo zdravil. Toda v nizozemskih bolnišnicah je po podatkih zdravniške zbornice veliko primerov pasivne evtanazije, ko so na smrt bolni bolniki z manj kot dvema tednoma pričakovanega življenja v umetni komi in jim odtegnejo hrano in vodo. Ocenjujejo, da je bilo od leta 2005 takih več kot 15 tisoč primerov.

V Švici zakon iz leta 1942 Drugače je v Švici. Tam zakon že od leta 1942 dovoljuje pomoč pri samomoru, če motiv pomočnika ni sebičen. Ta člen zakona so šele v osemdesetih letih začeli interpretirati kot možnost pomoči pri samomoru na smrt bolnih bolnikov. Pri tem ni potrebna prisotnost zdravnika, je pa res, da zdravnik predpiše smrtonosni koktajl zdravil, a za to mora imeti zdravnik dovoljenje posebne komisije, ki pregleda bolnika.

Švico obtožujejo, da spodbuja t. i. samomorilski turizem, saj se zakon navezuje tako na švicarske državljane kot tujce. Po tem posebej slovita kliniki Exit in Dignitas, kjer je več kot polovica bolnikov, ki se odloči za samomor, tujcev.

Ne glede na to je aktivna evtanazija v Švici prepovedana.

Vroča nemška razprava Prav tako je v Nemčiji. Trenutna nemška zakonodaja nemškim zdravnikom omogoča, da pri bolnikih, ki so pisno izrazili to željo, nehajo podaljševati življenje z medicinskimi postopki. Res pa je, da nemška zakonodaja dovoljuje pomoč pri samomoru, če bolnik smrtonosna zdravila vzame brez pomoči druge osebe.

Po javnomnenjskih raziskavah dve tretjini Nemcev podpirata zakon, ki bi omogočal tudi aktivno pomoč pri samomoru. Zakon o tem je šel v proceduro nemškega parlamenta lani. Tudi v nemškem primeru je izzval burno večurno razpravo parlamentarcev, o zakonu pa bodo glasovali letos.

Ne spreglejte