Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
31. 3. 2019,
14.41

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Evropska unija migranti migrantska kriza

Nedelja, 31. 3. 2019, 14.41

5 let

Evropska unija od leta 2015 pomagala 730 tisoč beguncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
ZDA, migranti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropska unija je z operacijami v Sredozemskem morju od leta 2015 pomagala rešiti skoraj 730 tisoč beguncev, kažejo podatki Evropske komisije, ki so jih danes objavili časniki iz nemške skupine Funke Media.

malta mornarica
Novice Malteška mornarica prevzela nadzor nad ladjo, ki so jo ugrabili migranti

Po pisanju omenjenih časnikov je evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos v pismu Evropskemu parlamentu poudaril, da reševanje človeških življenj ostaja prednostna naloga EU in držav članic. Po njegovih besedah igrajo pri tem ključno vlogo nevladne organizacije, zato njihovo delovanje ne bi smelo biti kriminalizirano.

Operacija Sophia vzpostavljena 2015

Obenem je izpostavil, da morajo vsi, ki sodelujejo v reševalnih operacijah na morju, spoštovati mednarodne zakonitosti, s svojim ravnanjem pa ne smejo omogočati trgovine z ljudmi.

Članice EU so se ta teden v Bruslju dogovorile za šestmesečno podaljšanje operacije za boj proti tihotapcem z migranti v Sredozemlju, imenovane Sophia, vendar pa Sredozemlja ne bodo več nadzirale z ladjami, temveč z okrepljenim nadzorom iz zraka in v sodelovanju z Libijo.

Obstoj Sophie je postavila pod vprašaj Italija, ki operaciji tudi poveljuje, zaradi izkrcavanja migrantov. Notranji minister Matteo Salvini, sicer vodja desne stranke Liga, zahteva spremembo pravil, po katerih migrante, ki jih v operaciji rešijo v Sredozemlju, izkrcajo v italijanskih pristaniščih. Reševanje migrantov sicer ni naloga Sophie, a po mednarodnem pravu mora ladja na morju pomagati vsaki drugi ladji v težavah.

Operaciji Sophia, ki je bila vzpostavljena leta 2015, se mandat izteče konec marca. Deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih ozemeljskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN. V okviru operacije so rešili okoli 50 tisoč migrantov in beguncev.

begunci migranti
Novice Migranti naj bi zavzeli tanker, ki jih je rešil
Ne spreglejte