Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 1. 2020,
7.03

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

11

Natisni članek

Kitajska virus bolezen

Ponedeljek, 27. 1. 2020, 7.03

4 leta, 3 mesece

Nov sum okužbe s koronavirusom tudi v Celovcu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

11

Na Dunaju so danes ovrgli oba prva dva suma okužbe z novim koronavirusom iz Kitajske. Kitajska državljanka, ki so jo v nedeljo zvečer sprejeli v bolnišnico, ni okužena z novim koronavirusom. Hkrati sta se danes dopoldan pojavila dva nova suma pri avstrijskih državljanih, ki sta se vrnila iz Kitajske. Nov sum okužbe so zabeležili tudi v Celovcu.

Obe pacientki, kitajski državljanki, pri katerih so sumili, da bi šlo lahko za okužbo z novim koronavirusom, sta po navedbah dunajske bolnišnice dobro in nista huje bolni. Pri drugem primeru suma je šlo za kitajsko državljanko, ki živi v Avstriji in je bila na počitnicah na Kitajskem. V prvem primeru je šlo za kitajsko stevardeso, poroča STA.

Moški in ženska v izolaciji

Pri novih dveh sumih gre za moškega in žensko, oba sta državljana Avstrije, ki sta se danes dopoldan ločeno sama odpravila v eno od dunajskih bolnišnic. Oba sta po vrnitvi iz Kitajske dobila vročina in kašljata. Zdaj sta v bolnišnici v izolaciji. Ni še znano, ali sta se med potovanjem na Kitajskem mudila tudi v provinci Hubej, od koder se je virus začel širiti, poroča STA.

Nov sum okužbe pa so danes popoldne zabeležili tudi v Celovcu, kjer so eno osebo dali v izolacijo. Več informacij zaenkrat ni znanih, ali je oseba res okužena z novim koronavirusom, pa naj bi bilo znano v torek dopoldne.

Wuhan
Novice Skrivnostni virus zahteval že 41 življenj, prvi primeri tudi v Evropi #video

Ključne točke po NIJZ:

- V Vuhanu na Kitajskem so v decembru 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oziroma respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom.   

- Nov koronavirus so poimenovali 2019-nCoV. Predvideva se, da izhaja iz živalskega reservoirja in se je prilagodil na ljudi.

- V januarju 2020 so zaznali primere tudi drugje na Kitajskem, posamezne primere pa še v državah Jugovzhodne Azije in primer v ZDA (slednji so vsi v povezavi s potovanjem/bivanjem na Kitajskem). Število potrjenih primerov narašča.

- Ugotovili so, da se nov koronavirus prenaša med ljudmi, okužil je tudi zdravstvene delavce.

- Ker je koronavirus  nov, obstajajo številne neznanke (npr. trajanje inkubacije, kužnosti, načini prenosa, delež težko potekajočih okužb itd.)

- Kitajska je sprejela številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa, nekatere države pa izvajajo pregled potnikov na letališčih, ki pripotujejo iz Kitajske (predvsem Vuhana).

V Pekingu prva smrtna žrtev

Iz Pekinga danes poročajo o prvi smrtni žrtvi koronavirusa, ki je na Kitajskem zahteval 80 smrtnih žrtev in po svetu povzročil preplah. Kot so danes sporočile pekinške oblasti, je v kitajskem glavnem mestu umrl 50-letni moški, ki je bil v začetku meseca v Wuhanu, žarišču novega virusa.

Dodali so, da je moški nekaj dni po vrnitvi iz Wuhana v osrednji Kitajskih dobil vročino. V bolnišnico so ga sprejeli 21. januarja, danes pa je umrl zaradi odpovedi dihalnih organov.

Kitajska virus | Foto: Reuters Foto: Reuters

Skupaj z najnovejšimi podatki iz Hubeja je število potrjenih primerov novega virusa po vsej državi več kot 2.700. Kitajska vlada je še sporočila, da je podaljšala praznike ob kitajskem novem letu do 2. februarja, s čimer želi zajeziti širjenje virusa. Prazniki, med katerimi se na pot odpravi več sto milijonov Kitajcev, naj bi se sicer končali v četrtek, piše STA.

Kitajski premier Li Keqiang je danes prvič obiskal mesto Vuhan, kjer so konec lanskega leta odkrili prvi primer novega virusa. Kot je sporočila vlada v Pekingu, je Li, ki je bil oblečen v modro zaščitno obleko, na obrazu pa je imel masko, v 11-milijonskem mestu pregledal in vodil prizadevanja za vzpostavitev nadzora nad virusom.

V Vuhan so danes poslali tudi dodatno zdravstveno osebje

Oblasti so v mesto napotile 959 zdravstvenih ekip iz sedmih provinc in sedem dodatnih nadzornih ekip. Bolnišnice v Vuhanu so polne ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč, zdravniki in medicinske sestre pa delajo neprekinjeno, poročajo kitajski mediji.

Mongolija je medtem zaprla mejo s Kitajsko za vozila in pešce. Poleg tega bodo do nedelje zaprti vrtci, šole in univerze. V Mongoliji do zdaj niso zaznali še nobenega primera novega koronavirusa. V Vuhanu študira 31 mongolskih študentov, ki naj bi se danes s pomočjo kitajskih oblasti vrnili v domovino, poroča STA.

V kitajskem mestu Vuhan bodo v pičlih šestih dneh zgradili bolnišnico z okoli tisoč posteljami. Vanjo nameravajo namestiti ljudi, obolele za nevarnim novim virusom.


Evropska unija bo danes razpravljala o ukrepih

Sicer pa bo odbor Evropske unije za varovanje javnega zdravja danes pripravil avdiokonferenco, na kateri bodo usklajevali ukrepe glede novega virusa iz Kitajske, ki se je pretekli konec tedna pojavil tudi v Evropi. Slovenijo bo zastopala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec.

Na sestanku neformalne svetovalne skupine, ki ga je v soboto sklicala evropska komisarka za zdravje Stella Kirikadies, bodo govorili tudi o mogočih odgovorih in potrebah držav članic EU. Koronarivus bo tudi glavna tema ljubljanskega sestanka koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, ki ga je sklicalo ministrstvo za zdravje, poroča STA.

WHO: Tveganje za okužbo na globalni ravni visoko

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko. V poročilu o razmerah glede virusa, objavljenem v nedeljo zvečer, so zapisali, da je tveganje "na Kitajskem zelo visoko, na regionalni in globalni ravni pa visoko". V opombi so dodali, da so v objavah v četrtek, petek in soboto narobe navajali, da je tveganje na globalni ravni zmerno.

Tiskovna predstavnica WHO Fadela Chaib je pojasnila, da je šlo zgolj za napako v zapisu.

Na Kitajskem odpovedujejo številna športna tekmovanja

Koronavirus vpliva tudi na športno dogajanje. Vse več športnih tekmovanj in mednarodnih dogodkov v tej držav namreč odpovedujejo, po novem tam ne bo niti kolesarske dirke po provinci Hainan niti kvalifikacij košarkaric za olimpijske igre v Tokiu.

Krovna mednarodna zveza Fiba je olimpijski košarkarski kvalifikacijski turnir za ženske prestavila iz Kitajske v Srbijo. Termin ostaja isti, od 6. do 9. februarja, a bo po novem prizorišče Beograd namesto kitajskega Foshana. V srbski prestolnici so bili že pred tem gostitelji enega od štirih takšnih turnirjev, zdaj bodo v Srbiji igrale še košarkarice Kitajske, Velike Britanije, Južne Koreje in Španije. Preostala kvalifikacijska turnirja bosta v francoskem Bourgesu in belgijskem Ostendeju.

Virus tudi v Evropi

Zaradi nevarnega koronavirusa, ki povzroča pljučnico, so Kitajske oblasti sicer uvedle številne ukrepe za zajezitev bolezni. Virus se je že razširil na druge dele sveta, tudi v Evropo. V Franciji so konec preteklega tedna potrdili tri primere. 

Kitajska Wuhan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Poleg Kitajske in Francije so do zdaj okužbe z novim koronavirusom iz Kitajske potrdili na Japonskem, v Avstraliji, ZDA, Maleziji, Nepalu, Singapurju, Južni Koreji, na Tajvanu, Tajskem in v Vietnamu, še piše STA.

Širjenje virusa s Kitajske prestrašilo tudi evropske vlagatelje

Strah zaradi širjenja smrtonosnega virusa s Kitajske se je naselil tudi na evropske borze. Indeksi so uvodoma potonili, v primerjavi z dolarjem pa se je pocenil tudi evro, poroča STA.

Slovenija spremlja razmere

Slovenija pozorno spremlja razmere in sodeluje z vsemi državami WHO glede širjenja novega koronavirusa, je danes po sestanku koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni dejala Mojca Gobec z ministrstva za zdravje. Zagotovila je, da so pripravljeni na morebiten pojav virusa v Sloveniji

Na sestanku so danes pregledali razmere in predlagali ukrepe glede novega virusa. "Zelo pomembno je, da smo pripravljeni, ker lahko pričakujemo uvožene primere," je opozorila Gobčeva.

Kot je pojasnila, je najbolj pomembno, da zdravstveni sistem takšne primere ujame in zmanjša tveganja za nadaljnje okužbe na minimum. Zdravstveni delavci so sicer že obveščeni o tem, kako morajo ravnati v primeru pojava suma okužbe z virusom, je potrdila predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

V prihodnjih dneh bo NIJZ tudi vzpostavil telefonsko številko, kjer bodo odgovarjali na vprašanja o virusu, redno bo tudi osveževal spletno stran.

Maja Sočan z NIJZ je še poudarila, da je v okviru ukrepov pomembna tudi splošna higiena, predvsem higiena rok in skrb za svoje zdravje.

Guangzhou Kitajska
Novice Skrivnostni virus: od sveta odrezanih več kot 40 milijonov ljudi #video
Ne spreglejte