Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2019,
21.12

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

trgovina Južna Amerika Evropska unija

Petek, 28. 6. 2019, 21.12

4 leta, 9 mesecev

Evropska unija in Južna Amerika dosegli zgodovinski trgovinski sporazum

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
evropska unija | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

EU in države južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur so danes sklenile trgovinski sporazum, o katerem so se pogajali skoraj 20 let. Obe strani sta dogovor označili za zgodovinskega. Gre za največji trgovinski sporazum EU vseh časov in enega od največjih na svetovni ravni. Kritiki medtem opozarjajo, da dogovor daje premalo poudarka varstvu okolja.

Bela hiša washington white house
Novice Evropska unija zadržana do ameriških očitkov Iranu

"To je zgodovinski trenutek. Sredi mednarodnih trgovinskih napetosti danes pošiljamo močno znamenje svojim partnerjem v Mercosurju," je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Da gre za zgodovinski sporazum, je poudaril tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro. "To bo eden od najpomembnejših trgovinskih dogovorov vseh časov, ki bo našemu gospodarstvu prinesel ogromno pozitivnih učinkov," je zapisal na Twitterju.

Do sporazuma kritične nevladne organizacije

Mercosur in EU skupaj predstavljata četrtino svetovnega gospodarstva, je dodal in poudaril, da bodo imeli brazilski proizvajalci zdaj dostop do tega vsega trga.

Pogajanja med stranema so večkrat zastala zaradi različnih nesoglasij, v ospredju pa je bila zelo pogosto bojazen evropskih živinorejcev, da bi govedina iz Brazilije po sklenitvi sporazuma pomenila nelojalno konkurenco. Brazilija je namreč ena od največjih svetovnih izvoznic govedine.

Do sporazuma so kritične tudi nekatere nevladne organizacije, predvsem okoljevarstveniki, ki opozarjajo na preskromna prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. Pri tem med drugim opozarjajo na obsežno izsekavanje brazilskega tropskega pragozda.

Članice Mercosurja so Argentina, Brazilija, Paragvaj in Urugvaj, pridružene države pa še Čile, Kolumbija, Ekvador, Gvajana, Peru in Surinam. Članstvo Venezuele je zamrznjeno, Bolivija pa je v procesu priključitve, je razvidno s spletnih strani Mercosurja.

Dogovor so sklenili v vse večjih napetostih na mednarodnem trgovinskem parketu, ki jih je sprožil ameriški predsednik Donald Trump. Proti Kitajski, EU in nekaterim drugim državam je zaradi po njegovih besedah nepoštenih trgovinskih praks v odnosu do ZDA sprožil več protekcionističnih ukrepov, ki se vrtijo okoli višjih carin na uvoz iz teh držav.

ZDA, migranti
Novice Evropska unija od leta 2015 pomagala 730 tisoč beguncem
Ne spreglejte