Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
30. 10. 2017,
9.10

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Natisni članek

raketa Jens Stoltenberg Nato Severna Koreja Kim Jong Un

Ponedeljek, 30. 10. 2017, 9.10

6 let, 5 mesecev

Evropa je že v dosegu raket Severne Koreje

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

4

Kima Jong-un | Foto Reuters

Foto: Reuters

Severnokorejske rakete lahko dosežejo Evropo, kar ogroža članice Nata, je pred obiskom v Južni Koreji in na Japonskem dejal generalni sekretar severnoatlantskega zavezništva.

"Zavedamo se, da je Evropa sedaj na dosegu severnokorejskih raket," je dejal Stoltenberg v pogovoru za časopis Yomiuri Shimbun ter dodal, da ima Nato vse možnosti odgoovriti na katero koli severnokorejsko grožnjo. "Nato je ščitil svoje članice pred grožnjo balističnih raket z odvračanjem," je dejal in dodal, da so potrebna dodatna diplomatska prizadevanja za mirno rešitev spora med Pjongjangom ter zahodnimi državami, Južno Korejo in Japonsko.


Preberite še:
"Jedrska vojna lahko izbruhne vsak trenutek"

Kako dolgo bi Kimova vojska zdržala proti Trumpovi?

Vse bolj napeto med ZDA in Severno Korejo, kako blizu spopada je svet?


V pogovoru za časopi Jiji Press pa je Stoltenberg, nekdanji norveški premier, poudaril, da ima Nato zmožnosti odgovoriti na kakršno koli grožnjo oziroma agresijo, da pa si ne želi vojne: "To bi bila katastrofa."

Nato sicer ni neposredno vpleten v poskuse rešitve severnokorejske krize, ki jo je sprožil Pjongjang s svojimi izstrelitvami raket dolgega dosega, a popolnoma podpira svoje zaveznice v regiji. ZDA, najmočnejša članica Nata, pa je Japonski in Južni Koreji, neposredno najbolj ogroženi zaradi morebitne severnokorejske agresije, eksplicitno obljubila pomoč in zaščito.

Mattis zagrozil Pjongjangu

Obrambni minister ZDA Jim Mattis je pred dnevi med obiskom Južne Koreje dejal, da "bo vsak napad na ZDA ali naše zaveznike poražen. Kakršna koli uporaba jedrskega orožja bo naletela na obsežen vojaški odgovor, ki bo tako učinkovit kot nepremagljiv".

Washington meni, da bi lahko Severna Koreja v nekaj mesecih postala resna jedrska grožnja kontinentalnemu ozemlju ZDA, kar nameravajo na vse načine preprečiti. Pjongjang pa naj bi že sedaj imel tehnologijo, da napade ameriške zaveznice v azijsko-pacifiški regiji kot tudi ameriško ozemlje Guam.

Ne spreglejte