SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU zagnala obnovo po poplavah v BiH v vrednosti več kot 40 milijonov evrov

2

termometer

Delegacija Evropske unije v Bosni in Hercegovini je v petek sporočila, da je sprožila program v vrednosti 43,5 milijona evrov.

Cilj programa je odprava posledic katastrofalnih poplav, ki so nedavno prizadele to državo. Najprej se je sicer začela obnova poškodovanih šol, da bi bile primerne za začetek pouka jeseni.

Projekte obnove infrastrukture in stanovanjskih poslopij, uničenih v poplavah, bo vodil program Združenih narodov za razvoj (UNDP). Cilj je, da se do oktobra 2015 obnovi okoli 4000 stanovanjskih objektov, da bi tako poskrbeli za 14.000 ljudi, ki so ostali brez domov.

Po ocenah, ki so jih v BiH sestavili s pomočjo EU, ZN in Svetovne banke, so majske poplave prizadele skoraj milijon ljudi. Skupna gmotna škoda zaradi naraslih voda je ocenjena na dve milijardi evrov, na julijski donatorski konferenci pa so zagotovili sredstva za obnovo v višini več kot 800 milijonov evrov, predvsem v obliki ugodnih posojil in nepovratnih sredstev.

Program, ki ga je delegacija EU v BiH začela v petek, je rezultat te donatorske konference, obnovi šol in stanovanjskih objektov pa bo sledila še obnova zdravstvenih ustanov ter nekaterih cest in mostov. Eden od ciljev programa je sicer tudi podpiranje malega podjetništva, da bi tako ustvarili 2000 novih delovnih mest, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin