SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

EU se bo lotila velikih bank

2

termometer

 | Foto:
EU grozi velikim bankam z njihovo prisilno razcepitvijo - a le v skrajnem primeru. Takšen je predlog evropskega komisarja za finance, Francoza Michela Barnierja.

Po predlogu Evropske komisije, ki bo javno predstavljen danes, bo v prihodnje nadzorni organ bank, tj. Evropska centralna banka (ECB), odločal o tem, ali je banka v takšni nevarnosti, da mora svojo klasično dejavnost, tj. poslovanje z varčevalci, pravno, organizacijsko in ekonomsko ločiti od bolj tveganih dejavnosti, kot je poslovanje za lastni račun oziroma trgovanje z uporabo lastnega kapitala, piše Die Welt.

Ta predlog se nanaša na 30 največjih bank v EU, katerih aktiva presega 100 milijard evrov in predstavlja od 15 do 25 odstotkov vseh sredstev. Evropska komisija ne predvideva neposredne prepovedi bančnega trgovanja, toda vpogled v trgovalne knjige tridesetih največjih evropskih bank in nadzor nad njimi bo imela ECB. S tem bo ECB, potem ko ji bo več pristojnosti dala prihodnja bančna unija, še okrepila svojo moč. Podlaga za Barnierjev predlog so lanski predlogi guvernerja finske centralne banke Erkkija Liikanena. Barnier je sicer nato Finčeve predloge omehčal, saj so se mu zdeli preveč radikalni. Liikanen je namreč predlagal, da bi morale banke obvezno ločiti poslovanje z varčevalci od trgovanja in investicijske dejavnosti.

To bi po Barnierjevem mnenju otežilo sprejemanje nove bančne reforme, saj se morajo z njo strinjati tudi Evropski parlament in članice EU. Nekatere članice pa niso navdušene nad tem, da bi že vnaprej in pri vseh bankah ločili klasično dejavnost od trgovalne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin