Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 3. 2020,
6.36

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

27

Natisni članek

meja Janez Janša Janez Janša Ursula von der Leyen Koronavirus

Torek, 17. 3. 2020, 6.36

4 leta, 1 mesec

Evropska unija zaprla svoje zunanje meje, Francija uvedla karanteno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,35

27

nemško avstrijska meja | Voditelji držav članic EU so danes podprli 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v Unijo. | Foto Reuters

Voditelji držav članic EU so danes podprli 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v Unijo.

Foto: Reuters

Voditelji držav članic EU so danes podprli 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v Evropsko unijo, ki naj bi jo države začele izvajati takoj, je po videokonferenci vrha povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je poudarila, da je nujno odpraviti blokade na notranjih mejah, kjer je obtičalo preveč ljudi.

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v ponedeljek voditeljem članic Unije predlagala začasno omejitev nenujnih potovanj v EU, pri čemer naj bi bili izjema državljani EU, ki se bodo vračali domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci. Von der Leynova je poudarila, da je izvajanje ukrepa v rokah držav članic, te pa pravijo, da ga bodo izvršile takoj. Ukrep je požel "veliko odobravanja", nobena članica se ni odzvala negativno, je dejala.

Ukrep na ravni vse EU

Za zdaj kaže, da ukrepa ne bosta izvedla Združeno kraljestvo in Irska, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU, zato omejitve zanje ne bodo veljale. Ukrep naj bi sicer uvedla vsa EU, torej tudi neschengenske članice Bolgarija, Romunija, Hrvaška in Ciper, ter schengenske države, ki niso članice EU, torej Islandija, Liechtenstein, Norveška in Švica.

Gre sicer za usklajeno ukrepanje članic unije, na za ukrep na ravni EU. Ko gre za vstop državljanov tretjih držav v schengensko območje, na ravni EU ni mogoče uvesti prepovedi, lahko pa se članice uskladijo in sprejmejo takšno odločitev, je v petek pojasnila komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson.

Novice Italijanski premier opozarja, da vrhunec izbruha šele prihaja

Von der Leynova: Na notranjih mejah EU je obtičalo preveč ljudi

Ukrep naj bi po navedbah komisije omogočil odpravo nadzora na notranjih mejah EU, ki so ga za zajezitev virusa uvedle številne članice in ki povzroča tveganje resnih posledic za delovanje notranjega trga. To je von der Leynova danes znova izrecno poudarila. Na notranjih mejah je obtičalo preveč ljudi, preveč je zastojev, treba je zagotoviti prosti pretok blaga, je opozorila.

Ukrep je požel "veliko odobravanja", nobena članica se ni odzvala negativno, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. | Foto: Reuters Ukrep je požel "veliko odobravanja", nobena članica se ni odzvala negativno, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Foto: Reuters

Ob tem je spomnila na usmeritve komisije, naj članice zagotovijo prednostne ali "zelene" pasove za prevoz blaga. Izpostavila je tudi pomen neoviranega gibanja čezmejnih delavcev, kar je na primer pomembno za Luksemburg, kjer veliko zaposlenih v zdravstvenem sektorju prihaja iz sosednjih držav, poroča STA.

Janša: Pri spopadu s koronavirusom sta varnost in zdravje ljudi na prvem mestu

Pri spopadu s koronavirusom je potrebno imeti pred očmi najprej varnost in zdravje ljudi, je na videokonferenci vrha EU dejal slovenski premier Janez Janša: "Seveda so izjemno pomembni tudi ukrepi za gospodarstvo, nenazadnje gre dolgoročno tu za drugo plat istega kovanca, toda za nas vse je takojšnja prioriteta varnost in zdravje ljudi."

Predsednik vlade je na izredni videokonferenci tudi predlagal, da EU nemudoma oblikuje zalogo nujne medicinske in zaščitne opreme ter zdravil, s katero se lahko takoj pomaga katerikoli državi članici, ki bi se lahko zelo kmalu znašla v podobni situaciji, kot se je pred tedni Italija, so še sporočili iz kabineta predsednika vlade. (STA)

Voditelji v celoti podprli ukrepe za boj proti virusu

Voditelji so sicer v celoti podprli sveženj ukrepov za boj proti virusu, ki ga je pripravila Evropska komisija. Ta vključuje smernice za ukrepe na mejah, ukrepe v pomoč gospodarstvu, skupna javna naročila ter prožnost pri državnih pomočeh in fiskalnih pravilih.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je znova opozoril, da je to resna in izjemna kriza, tako po svoji naravi kot po razsežnosti, ter zatrdil, da bodo storili vse, da jo premagajo. Poleg znanih štirih prednostnih področij, kot so pomoč gospodarstvu, preprečevanje širjenja virusa, zagotavljanje zadostnih količin zdravstvene opreme in spodbujanje raziskav, je Michel navedel tudi zavezanost članic pri usklajevanju med veleposlaništvi v pomoč državljanom EU, tudi v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel | Foto: Reuters Predsednik Evropskega sveta Charles Michel Foto: Reuters

Von der Leynova je omenila tudi vzpostavitev posebne skupine strokovnjakov, zlasti virologov in epidemiologov, ki povsem odobravajo ukrepe za ohranjanje družbene razdalje, saj da so nujni za zajezitev širjenja virusa in zagotovitev zadostnih zmogljivosti v zdravstvenem sektorju.

Namesto zasedanja videokonferenca

Poleg tega je potrdila ocene, da bi lahko bilo cepivo proti koronavirusu na voljo do jeseni, češ da tako meni nemško podjetje CureVac. "Dejstvo, da so druge države poskušale kupiti to podjetje, kaže, da so med najboljšimi," je poudarila. Pomisleke, da je proces odobritve novega cepiva praviloma daljši, je zavrnila z besedami, da je treba v resni krizi pospešiti postopke.

Predsednik Evropskega sveta je sicer sporočil, da se voditelji članic EU prihodnji teden ne bodo sestali v Bruslju na dvodnevnem zasedanju, kot je bilo predvideno, temveč se bodo pogovorili po videokonferenci.

Koronavirus
Novice V Sloveniji potrdili 253 okužb, dva bolnika v kritičnem stanju #video

Francija v karanteni, enak ukrep bo uvedla tudi Belgija

V številnih državah pa bodo začeli veljati še ostrejši ukrepi v boju proti koronavirusu. Francija je karanteno uvedla danes. "V vojni smo," je v ponedeljek zvečer dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Meje sta opolnoči zaprli tudi Španija in Madžarska. Kot je pojasnil madžarski zunanji minister Peter Szijjarto, bo v potniškem prometu vstop dovoljen samo madžarskim državljanom, ne bo pa omejitev za blagovni transport.

Belgija se je medtem pridružila Italiji, Franciji in Španiji ter se danes odločila, da bo kot ukrep za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom uvedla karanteno. Ukrep bo začel veljati v sredo opoldne in naj bi ostal v veljavi najmanj do 5. aprila, je sporočila belgijska premierka Sophie Wilmes. Kot je dejala, bo odhod od doma dovoljen samo tistim, ki bodo morali k zdravniku, ki bodo sami telovadili na prostem ali se odpravili na delo v podjetja, ki zagotavljajo osnovno oskrbo, poroča STA.

koronavirus Italija
Novice V Italiji rekordno število smrti zaradi koronavirusa

 

Ne spreglejte