SiolNET. Novice Slovenija
5,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sloveniji potrdili 253 okužb, dva bolnika v kritičnem stanju #video

5,70

termometer

V Sloveniji imamo 253 potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Do 14. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 6.712 oseb, je vlada sporočila prek Twitterja. Tri osebe se zdravijo v intenzivni enoti infekcijske klinike v Ljubljani. Dva pacienta, ki se zdravita v ljubljanskem in mariborskem kliničnem centru, sta v kritičnem stanju.

 

 

V Sloveniji je bilo do 14. ure potrjenih 253 primerov okužbe z novim koronavirusom. 29 oseb je hospitaliziranih. Kot je v izjavi za javnost danes pojasnila Bojana Beović, vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu, sta trenutno dva bolnika (eden v ljubljanskem UKC, eden v mariborskem UKC), katerih zdravstveno stanje se naglo slabša.

Bojana Beović: Dvema bolnikoma se zdravstveno stanje hitro slabša. Video: Planet.


Povprečna starost bolnikov je 65 let 

Na infekcijski kliniki v Ljubljani se trenutno zdravi 14 bolnikov z virusom covid-19, od tega so trije v intenzivni enoti, enajst pa na navadnem oddelku. Povprečna starost okuženih bolnikov je 65 let, so sporočili z ljubljanskega kliničnega centra. 

V mariborskem kliničnem centru obravnavajo osem hospitaliziranih pacientov, med njimi je eden, ki potrebuje oskrbo s kisikom. Danes so sicer enega pacienta odpustili in enega sprejeli na novo. Zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov je trenutno 82 zaposlenih v domači samoizolaciji. Kot so pojasnili iz UKC Maribor, gre za vse zaposlene, ne le za zdravstveno osebje. 

"Glede na naše izkušnje in izkušnje ostalih držav je stanje resno in se ne moremo zanašati na to, da se ne bomo okužili," je v današnji izjavi dejala Mateja Logar, zdravnica na infekcijski kliniki. Kot še poudarja, je treba upoštevati mnenja stroke in se dosledno držati njihovih navodil. 

Na infekcijski kliniki sprejemajo bolnike s težjim potekom bolezni in že potrjeno okužbo. "Kapacitete nam ne omogočajo, da bi pregledali vse, tudi tiste, ki so na koronavirus negativni," je še pojasnila Logarjeva. "S širjenjem oddelka smo dobili še dodatnih 20 postelj, sicer pa paciente sprejema tudi bolnišnica Golnik in UKC Maribor," je med drugim še dejala. V Mariboru so danes sprejeli še enega pacienta.

Vrtec. Stres. Uvajanje. Šolanje. Novice Šolsko leto se lahko podaljša v poletje

Koronavirus težko ločimo od drugih okužb dihal

Kot pa je v današnji izjavi za javnost pojasnila Beovičeva, je bolezen izjemno težko ločiti od drugih okužb dihal. "Koronavirus lahko ločimo recimo od kakšnega nahoda, a se od drugih okužb dihal brez pregleda ali razgovora z bolnikom, težko loči," je dejala Beovićeva in hkrati poudarila, da je zato vseeno bolj smiselno bolnike napotiti v samoizolacijo.

Samoizolacija je še vedno najboljši ukrep proti širjenju bolezni. Samoizolacija je še vedno najboljši ukrep proti širjenju bolezni. Foto: Getty Images

Vodja strokovne skupine je med drugim povedala še, da se od bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje pozdravi približno polovica. Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih, če gre za hujšo obliko okužbe, pa lahko zdravljenje traja tudi do šest tednov. Beovićeva se je dotaknila tudi navedb, da nekatera zdravila za lajšanje vročine slabo vplivajo na bolezen. Sama pravi, da gre za ugibanja in da je pri zdravljenju najboljše uporabljati paracetamol. 

Sicer pa smo v soboto zabeležili prvo smrtno žrtev, povezano s koronavirusom. Kot je dejala Beovićeva, je neposreden vzrok smrti starostnika iz Metlike zagotovo okužba s koronavisom. "Bolnik je imel številne kronične bolezni, ki so bile v terminalni fazi. Res pa je tudi, da je imel obojestransko pljučnico, čigar vzorec je značilen za covid-19. Neposredni vzrok smrti je prav zagotovo okužba," je med drugim še povedala. 

Dr. Saša Krajnc Trendi Psihoterapevtka svetuje: Tako boste dva tedna izolacije preživeli brez stresa in prepirov #video

Vse javne ustanove zaprte

Da bi preprečili širjenje novega koronavirusa, je vlada zaprla vse vzgojno-izobraževalne enote in ne nujne prodajalne. Prepovedano je kakršnokoli organizirano varstvo otrok. Po današnjih sestankih s predstavniki zdravstvenih domov in socialnovarstvenih zavodov je pričakovati nadaljnje ukrepe, piše STA.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako, kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

- Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
- Upoštevamo pravila higiene kašlja.
- Redno si umivamo roke z milom in vodo.
- V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
- Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi.
- Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov. (NIJZ) 
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 39
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin