Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
16.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Evropska unija nasilje nad ženskami

Četrtek, 13. 6. 2024, 16.10

1 mesec

EU dobila prvo zakonodajo o preprečevanje nasilja nad ženskami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje | Nasilje nad ženskami in v družini po ocenah prizadene vsako tretjo od 228 milijonov žensk v uniji. | Foto Shutterstock

Nasilje nad ženskami in v družini po ocenah prizadene vsako tretjo od 228 milijonov žensk v uniji.

Foto: Shutterstock

V Evropski uniji je danes stopila v veljavo prva zakonodaja o preprečevanju nasilja nad ženskami in v družini, ki med drugim uvaja smernice za kazniva dejanja na spletu, žrtvam pa omogoča boljši dostop do pravnega varstva. Članice morajo nova pravila prenesti v nacionalno zakonodajo v treh letih, do 14. junija 2027, so sporočili iz Bruslja.

Nasilje nad ženskami in v družini po ocenah prizadene vsako tretjo od 228 milijonov žensk v uniji.

Cilj direktive je zagotoviti temeljne pravice do enake obravnave in nediskriminacije med spoloma, in sicer s kriminalizacijo različnih oblik nasilja nad ženskami po vsej EU, tudi na spletu, ter krepitvijo dostopa žrtev do pravnega varstva, zaščite in podpore.

Nova pravila med drugim prepovedujejo in sankcionirajo pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke in najbolj razširjene oblike kibernetskega nasilja, kot je deljenje intimnih slik brez privolitve, vključno z globokimi ponaredki ter kibernetskim zalezovanjem in nadlegovanjem.

V Bruslju so ob tem podarili, da je spletno nasilje pojav, ki zahteva nujno obravnavo, saj se zelo hitro širi in ima zelo negativen vpliv. Nova pravila EU pa bodo pomagala žrtvam tega nasilja v državah članicah, v katerih tovrstnih dejanj še niso kriminalizirali.

Prvič kriminalizirano spletno nasilje 

Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova je ob začetku veljave novih pravil poudarila, da je s tem v EU prvič kriminalizirano na spolu utemeljeno spletno nasilje, kot je širjenje intimnih fotografij brez soglasja, vključno z globokimi ponaredki, ki so nočna mora za ženske. "Tovrstno nasilje je pogosto razlog za umik žensk iz javnega življenja," je dejala in poudarila, da je spletno nasilje resnično nasilje in da je nasilje nad ženskami stalen problem.

Evropska komisarka za enakost Helena Dalli pa je direktivo izpostavila kot pomemben korak do izkoreninjenja nasilja nad ženskami in v družini, ki ponuja temeljit odgovor na pereče vprašanje. "Zadeva preprečevanje nasilja na podlagi spola, zaščito in podporo žrtev ter ustrezno kaznovanje storilcev", je dejala.

Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje
Novice Pomemben korak: Evropski parlament potrdil prvo zakonodajo o boju proti nasilju nad ženskami
Nasilje nad ženskami. Posilstvo. Spolno nadlegovanje
Novice V EU dogovor glede prve zakonodaje o boju proti nasilju nad ženskami
Ne spreglejte