Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 8. 2021,
12.47

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

20

Natisni članek

begunci Turčija Recep Tayyip Erdogan

Petek, 20. 8. 2021, 12.47

2 leti, 8 mesecev

Erdogan: Turčija ni evropsko begunsko taborišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

20

Erdogan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evropa se ne more izogniti problemu afganistanskih beguncev s trdnim zapiranjem meja, je v četrtek zvečer izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Pri tem je opozoril, da ni naloga Turčije, da bi bila evropsko begunsko taborišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko so v Afganistanu talibani prevzeli oblast, zahodne države pa nadaljujejo evakuacijo svojih državljanov in afganistanskih sodelavcev iz države, je Erdogan Evropo posvaril pred politiko izolacije beguncev. Evropa se na problem afganistanskih beguncev ne sme odzvati s trdim zapiranjem meja. "Če to stori, Evropa ne krši le mednarodnega prava, ampak tudi obrača hrbet humanitarnim vrednotam," je dejal.

V Turčiji poleg 3,6 milijona beguncev iz Sirije živi več sto tisoč drugih migrantov, med drugim tudi iz Afganistana. EU in Turčija sta leta 2016 dosegli dogovor o finančni pomoči Ankari v zameno za pomoč turških oblasti pri omejevanju migracij v Evropo. Dogovor je takrat pripomogel h končanju begunske krize v Evropi.

Talibani Kabul
Novice Talibani ubili sorodnika novinarja Deutsche Welle

Na meji med Belorusijo in Poljsko ujetih več deset afganistanskih migrantov

Na Poljskem buri duhove usoda 32 afganistanskih migrantov, ki so že skoraj dva tedna ujeti na meji med Poljsko in Belorusijo, na domnevni nikogaršnji zemlji. Poljske oblasti ne želijo pokazati šibkosti Minsku, na drugi strani pa opozicija poziva, naj Varšava spusti migrante čez mejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poljski mejni stražarji so beguncem preprečili vstop v državo, medtem ko jim na beloruski strani prečkanje meje preprečile oborožene varnostne sile.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je namreč maja v odgovor na sankcije napovedal, da migrantom ne bo več preprečeval, da potujejo v Evropsko unijo. Od takrat se je število migrantov v državah, ki si delijo meje z Belorusijo, dramatično povečalo.

"Poljska mora zaščititi svoje meje," je ta teden dejal poljski premier Mateusz Morawiecki. Lukašenka pa je obtožil, da izkorišča migrante. Ob tem je premier poudaril, da poljska vlada pomaga številnim Afganistancem, ki jih rešujejo iz Kabula v Varšavo.

Poljska opozicija pa opozarja, da je situacija na meji nečloveška in škandalozna in nasprotujejo temu, da bi bili migranti uporabljeni kot politični instrument v boju dveh držav.

Migrantom, za katere Poljska pravi, da so le nekaj centimetrov od beloruskega ozemlja na območju, kjer meja ni jasno določena, so hrano in vodo v zadnjih dneh zagotovili aktivisti in nekateri poljski mejni policisti.

Države članice EU so v preteklosti že odločno obsodile in zavrnile beloruske poskuse izkoriščanja migracijskih pritiskov, sodelovanje Belorusije pri organiziranju nezakonitih prehodov v Litvo, Latvijo in na Poljsko, ter poskuse izkoriščanja ljudi v politične namene.

Novice Tragična smrt afganistanskega najstnika v obupnem begu z letalom
Ne spreglejte