Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 8. 2012,
8.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Julian Assange Ekvador

Četrtek, 16. 8. 2012, 8.13

7 let, 12 mesecev

Ekvador je Julianu Assangeu odobril politični azil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino je potrdil, da so ekvadorske oblasti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu odobrile prošnjo za politični azil.

Kot je na tiskovni konferenci povedal Ricardo Patino, se je Ekvador za ta korak odločil po tem, ko s Švedsko in Ameriko ni mogel skleniti dogovora. Ekvador je stopil v stik s Švedsko in jo prosil, da zagotovi, da Assangea ne bo izročila Ameriki. Tega mu švedske oblasti niso mogle zagotoviti, hkrati pa tudi ameriške oblasti niso želele dajati nobenih zagotovil.

Julian Assange se je sicer 19. junija zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, kjer je ekvadorske oblasti zaprosil za politični azil. Velika Britanija že išče načine, kako bi prijela Assangea in ga izročila Švedski, kjer ga obtožnica bremeni napada in posilstva, poskusila pa je že z grožnjo. Patino je namreč včeraj potrdil, da so prek britanskega diplomata prejeli pismo britanske vlade. "Prejeli smo pismo Velike Britanije, v katerem je v pisni obliki izražena grožnja, da bodo morda vkorakali na naše veleposlaništvo v Londonu, če jim ne predamo Juliana Assangea," je povedal Patino. "Ekvador zavrača takšne eksplicitne grožnje britanskih uradnikov," je na tiskovni konferenci včeraj povedal Patino, ki meni, da je takšna grožnja "neprimerna za demokratično, civilizirano in pravno državo".

Patino: Če bo grožnja uresničena, se bomo prisiljeni odzvati

"Če bo britanska grožnja uresničena, bo Ekvador takšno dejanje sprejel kot nedopustljivo, neprijazno in sovražno, hkrati pa kot napad na našo neodvisnost. Na takšno dejanje se bomo prisiljeni odzvati," je še povedal Patino. "Saj nismo britanska kolonija," je še dodal.

Predstavnik britanskega zunanjega ministrstva je že potrdil, da je Velika Britanija odločena izpolniti svojo dolžnost in Švedski izročiti 41-letnega Juliana Assangea. Zunanje ministrstvo bi lahko ekvadorskemu veleposlaništvu začasno odvzelo diplomatski status, kar bi lahko britanski oblasti omogočilo, da vstopi v stavbo in aretira Asseangea. Na podlagi zakona iz leta 1987, ki omogoča odpravo diplomatskega statusa posameznemu poslopju, če ga tuja država ne uporablja več za namene svoje misije oziroma v namene konzularne službe, bi namreč lahko Velika Britanija odvzela diplomatski status ekvadorskemu veleposlaništvu.

V Londonu in v Ekvadorju protesti Assangeovih privržencev

Britanska policija je sicer okrepila prisotnost pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu, kjer se je v pričakovanju odločitve že zbralo več deset Assangeovih privržencev in aktivistov. Policija je tri med njimi aretirala. Razlogi za tak ukrep niso znani.

Manjša skupina okoli 30 protestnikov pa se je zbrala tudi pred britanskim veleposlaništvom v Quitu, kjer so protestniki vzklikali: "Anglija, česa ne razumete? Mi smo suvereni!"

Julian Assange je na Švedskem obtožen napada in posilstva dveh prostovoljk Wikileaksa. Assange je obtožbe zanikal in zatrdil, da so bili spolni odnosi prostovoljni in da gre pravzaprav samo za politično motivirane obtožbe. Junija je britansko vrhovno sodišče zavrnilo njegovo pritožbo in odredilo izročitev Švedski. Assange pa se boji, da ga bo Švedska izročila ZDA, kjer ga zaradi objave diplomatskih depeš obtožujejo vohunstva.

Ne spreglejte