Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2012,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Izrael Gaza vojska

Petek, 16. 11. 2012, 7.51

8 let

Egiptovski premier: Napadi Izraela na Gazo so katastrofa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izrael zaostruje bombardiranje Gaze, istočasno pa je vpoklical 30 tisoč rezervistov, kar sproža ugibanja o vojaški invaziji.

V Izraelu so potrdili, da so to noč streljali na več kot 130 tarč v Gazi in da so uporniki iz Gaze izstrelili 11 raket. Spopadi so se zaostrili po tem, ko je izraelska vojska v sredo ubila vojaškega voditelja islamistične skupine, ki nadzoruje območje. Vsaj 18 Palestincev, tudi otrok, je do zdaj umrlo v izraelskih zračnih napadih. Rakete, ki so jih iz Gaze izstrelili na južni Izrael, pa so ubile tri Izraelce.

Egiptovski predsednik vlade Hišam Kandil je obiskal Gazo, da bi izrazil podporo Palestincem. Dejal je, da bo Egipt okrepil prizadevanja za premirje in končanje izraelske agresije na to palestinsko območje. Med njegovim obiskom sta bila v izraelskem letalskem napadu ubita dva Palestinca, čeprav je judovska država pristala na prekinitev napadov.

"Egipt bo okrepil prizadevanja za končanje te agresije in dosego trajnega miru," je Kandil v bolnišnici Šifa v mestu Gaza, kjer je obiskal žrtev zadnjih napadov izraelske vojske. Napade Izraela na Gazo je obsodil kot "katastrofo".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je povedal, da bo bombardiranje Gaze ustavljeno v času triurnega obiska, a zgolj v primeru, da iz Gaze ne bodo izstreljevali raket. Po besedah predstavnikov Hamasa so od začetka spopadov iz Gaze na Izrael sicer izstrelili že 350 raket, od katerih jih je Izrael okrog 130 prestregel s svojim obrambnim sistemom.

Prebivalci Tel Aviva, največjega izraelskega mesta in trgovskega središča, so tako prvič po iraškem raketnem napadu za časa zalivske vojne leta 1991 spet morali zatočišče iskati v zakloniščih. Oboroženo krilo islamističnih džihadistov je medtem potrdilo, da so na Tel Aviv streljali z iranskimi raketami Fajr-5, ki imajo doseg 75 kilometrov. Do zdaj v Tel Avivu še ni bilo žrtev, izraelski mediji pa se že sprašujejo, kako bodo spopadi vplivali na delovanje samega mesta.

Se Izrael pripravlja na kopensko invazijo?

Izraelski mediji prav tako poročajo o tem, da Netanjahujeva vlada namešča vojsko v bližini Gaze in vpoklicuje okrog 30 tisoč rezervistov, kar daje slutiti, da se bodo spopadi še zaostrili. Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je že povedal, da bodo napadi na Tel Aviv določili ceno, ki jo bo morala plačati nasprotna stran. Izraelska vojska je medtem na več lokacij v Gazi odvrgla letake, ki prebivalce pozivajo, naj se ne približujejo Hamasu in drugim terorističnim organizacijam.

Hamasov predsednik vlade v Gazi Ismail Hanijeh je obsodil Izraelov divji napad na območje in zatrdil, da bodo ostali mirni in neomajni, saj verjamejo v svoje uporniške enote, ki so jih že poslali na fronto. V Izraelskih napadih v zadnjih dveh dneh so bili sicer ubiti številni pripadniki vojaških skupin, a žrtve so bile tudi med civilisti, vključno s štirimi otroci.

Novi islamistični predsednik Egipta Mohamed Mursi je Izraelovo bombardiranje označil za nesprejemljivo agresijo in opozoril, da bo omajala stabilnost v regiji. Združene države Amerike, glavni zaveznik Izraela, medtem pozivajo Egipt, Turčijo in Evropsko unijo, naj svoje stike s Hamasom izkoristijo za to, da nanj pritisnejo, naj neha z raketnimi napadi iz Gaze. O napadih bo razpravljala tudi Arabska liga.

Trenutno bombardiranje je sicer največje po invaziji izpred štirih let, ko je Izrael na palestinska območja sprožil vseobsežno.

Ne spreglejte