Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 5. 2013,
16.48

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mali begunci

Sreda, 15. 5. 2013, 16.48

3 leta, 8 mesecev

Dve milijardi dolarjev za obnovo razdejanega Malija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mednarodna skupnost naj bi zbrala dve milijardi ameriških dolarjev za mir v Maliju. Je to dovolj?

Donatorska konferenca Predstavniki sto držav in mednarodnih organizacij na donatorski konferenci v Bruslju odpirajo mošnjičke za pomoč od nasilja razdejanemu Maliju. Evropska unija je obljubila nekaj več kot pol milijarde evrov pomoči. Največ od tega bo prispevala Francija, ki je januarja vojaško posredovala v svoji nekdanji koloniji. In to po tem, ko so lani islamisti skušali z orožjem prevzeti oblast in zasedli sever države. Zdaj je Mali le še ena od mnogo držav, ki nujno potrebuje tujo pomoč.

Voda, hrana in spalne blazine Otroci potrebujejo spalne blazine, pravi Malijka, ki je iz mesta Gao na severu države pribežala v begunsko taborišče ob reki Niger. Njej in še približno 500 drugim beguncem v tem pribežališču Rdeči križ vsak dan priskrbi vodo, hrano, lonce in obleko. Begunci ob reki Niger si poleg spalnih blazin želijo tudi dežja. Ta vsako leto pride junija, ko v državi nastopi deževna doba.Takrat začnejo obdelovati polja, zaživijo tržnice in trgovina.

Mir ni tako sam po sebi umeven kot junijski dež Čeprav je francoskim vojakom oborožene islamistične skupine uspelo pregnati iz mestnih središč v gore in v puščave, Francozom ni uspelo preprečiti gverilskih napadov, ki jih vsak dan izvajajo oborožene islamistične skupine. Severna mesta, Timbuktu, Kidal, Gao, so še vedno zelo nevarna. Učitelji in zdravniki se tja ne upajo vrniti, tudi tuje agencije svojim uslužbencem ne dovolijo prenočiti v teh mestih.

Mirovni načrt za Mali Med tem pa mednarodna skupnost poudarja, da je treba čim prej vzpostaviti pogoje za normalno življenje, da se bodo begunka iz porečja reke Niger, približno 300 tisoč ljudi, razseljenih znotraj države, in 175 tisoč ljudi v begunskih taboriščih v Alžiriji, Mavretaniji, Nigeriji in Burkini Faso, lahko vrnili v svoje domove.

Izzivi Začasna malijska vlada pravi, da potrebuje več vojakov in najmanj štiri milijarde evrov za obnovo in razvoj. Francoski vojaki se nameravajo julija umakniti iz države, nadomešča jih misija Združenih narodov z 11.200 pripadniki t. i. stabilizacijskih sil. Začasna oblast mora tudi izpeljati reforme, ki jih zahteva mednarodna skupnost, vse od reforme sodstva do zagona zasebnega sektorja.

Ne spreglejte