Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2013,
7.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alžirija ugrabitev

Ponedeljek, 21. 1. 2013, 7.55

8 let

Drama v Alžiriji: Ugrabitelji prišli iz Malija, ubitih 37 tujcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Alžirski premier Abdelmalek Sellal je sporočil, da so ugrabitelji, odgovorni za zajem več sto delavcev, prišli iz Malija. Po njegovih besedah naj bi bilo v reševalni akciji ubitih 37 tujcev.

V drami s talci na območju plinskega črpališča v Alžiriji, ki se je po štirih dneh razpletla v soboto, je bilo ubitih 37 tujih talcev iz osmih držav, je sporočil alžirski premier Abdelmalek Sellal. Od 32 ugrabiteljev, ki naj bi prišli s severa Malija, jih je bilo ubitih 29, je še dejal na novinarski konferenci.

Odkrili še več trupel Poleg 37 tujcev je bil ubit še en Alžirec, je dejal alžirski premier. Po njegovih besedah morajo identificirati še sedem ubitih talcev. Japonski premier Šinzo Abe je potrdil, da je med žrtvami sedem Japoncev. Pred tem so alžirske oblasti v nedeljo sporočile, da je bilo na plinskem polju In Amenas ubitih 23 tujcev in Alžircev ter 32 ugrabiteljev. Število se je povečalo, ko so na območju odkrili še več trupel. Islamistični skrajneži, ki so napadli plinski kompleks, so po besedah premiera prišli s severa Malija. 29 od 32 so jih ubili, tri pa aretirali, je pojasnil.

Posebnim enotam je sicer v vojaški operaciji v četrtek uspelo osvoboditi 685 alžirskih delavcev in 107 tujcev, so sporočili z notranjega ministrstva. Odgovornost za zajetje talcev je sicer prevzel Moktar Belmoktar, ki naj bi bil povezan tudi s teroristično mrežo Al Kaida. Med napadom alžirske vojske pa ga ni bilo na območju plinskega kompleksa.

Britanski premier je v nedeljo dejal, da so bili ubiti trije britanski talci, še trije pa naj bi bili mrtvi. Ob tem pa je britanski zunanji minister William Hague potrdil, da se je v domovino vrnilo 22 britanskih državljanov, ki so preživeli ugrabitev.

Eno izmed japonskih podjetij, ki je bilo zadolženo za produkcijo plina v regiji, je v nedeljo sporočilo, da od 17 japonskih delavcev, ki so bili zaposleni na plinskem polju, še vedno pogrešajo 10 delavcev, sedem pa naj bi jih bilo na varnem.

Kot poročajo iz drugih držav, naj bi bila pogrešana še najmanj dva Malezijca in pet Norvežanov.

Nekatere države kritične do posredovanja alžirske vojske Ugrabitelji so v sredo na plinskem črpališču In Amenas, ki ga skupaj upravljajo britanski BP, norveški Statoil in alžirska državna naftna družba, v znak protesta zaradi francoskega posredovanja v sosednjem Maliju zajeli več sto talcev. Alžirija je bila zaradi posredovanja, o katerem se ni posvetovala z nikomer, deležna kritik več držav, katerih državljani so bili zajeti.

V nedeljo se je odzval tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki za štiri dni trajajočo krvavo dramo s talci na plinskem polju krivi teroriste.

Kot je sporočila alžirska vojska, je bil napad odgovor na odločitev teroristov, da izvedejo pravi pokol.

Talci se spominjajo nočne more Potem ko se je končala ena izmed največjih dram s talci, so tisti, ki so preživeli, z javnostjo že delili svoje zgodbe.

Nekateri izmed rešenih delavcev so povedali, da so morali nositi jopiče z eksplozivom, prav tako pa so jim grozili, da jih bodo razstrelili. Pripovedovali so tudi o tem, da so morali gledati usmrtitve nekaterih talcev.

Alžirski delavci so bili sicer od tujcev ločeni. Kot je povedala ena izmed prič, z njimi niso ravnali slabo, saj ugrabitelji niso imeli interesa ustreliti nekristjana. Čez čas so jim celo dovolili oditi. "Dovolili so mi, da grem, vendar sem pred tem videl ubitih veliko Britancev. Enega izmed zahodnjakov so celo razstrelili, ko je nekomu želel nuditi prvo pomoč," je povedal neimenovani vir.

Kot je še dejal eden izmed delavcev, so ugrabitelji kričali: "Iščemo samo tujce, vi Alžirci, lahko greste."

Plinsko polje bodo znova odprli in okrepili varnost Minister za energijo Youcef Yousfi, ki je v nedeljo obiskal plinsko črpališče In Amenas na jugu Sahare, je napovedal, da bodo plinsko polje znova odprli v dveh dneh in da bodo okrepili varnost. Zavrnil pa je možnost, da bi pri varovanju sodelovale druge države. Dodal je, da bodo povrnili škodo, ki je nastala.

Povedal je tudi, da Alžirija kljub krizi s talci ni zmanjšala izvoza plina, saj plin s polja In Amenas predstavlja le majhen delež v izvozu.

Ne spreglejte