Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 1. 2021,
16.19

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Natisni članek

Pfizer cepljenje cepivo

Četrtek, 21. 1. 2021, 16.19

3 leta, 3 mesece

Dobava cepiva naj bi prihodnji teden stekla normalno

Novi sevi v Evropi: opozorilo državam, naj bodo pripravljene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

1

Cepljenje covid-19 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes tveganje, povezano z bolj nalezljivimi sevi novega koronavirusa, dvignil na visoko do zelo visoko. Ob tem je države pozval, naj pripravijo strožje ukrepe za zajezitev virusa in pospešijo cepljenje proti covidu-19. Farmacevtsko podjetje Pfizer naj bi medtem od prihodnjega tedna znova zagotavljalo 100-odstotno dobavo cepiva proti covid-19 članicam EU. Po zamudah v minulem tednu zaradi nadgradnje proizvodnih zmogljivosti so v Pfizerju sedaj napovedali, da se od prihodnjega tedna dobava nadaljuje po načrtih, so danes sporočili v Evropski komisiji.

Tveganje, povezano s širjenjem bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa, je od danes visoko do zelo visoko. To pomeni, da lahko članice Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) pričakujejo "povečano število primerov covida-19 zaradi postopnega širjenja in možne prevlade različic, ki so bolj prenosljive", je zapisal ECDC, navaja STA.

V desetih državah tudi južnoafriški sev

Do torka je bilo v 23 članicah EU in EGP potrjenih 1300 primerov britanske različice novega koronavirusa. Med njimi so glede na poročilo ECDC tudi Avstrija, Italija in Madžarska. Južnoafriški sev so medtem do torka potrdili v 10 članicah EU in EGP, med njimi je od slovenskih sosed le Avstrija. V teh desetih državah je bilo potrjenih 27 primerov tega seva, poroča STA.

Države pozivajo, naj se pripravijo

ECDC je pozval svoje članice, naj spremljajo spremembe v prenosljivosti in resnosti okužbe, da bi identificirale in ocenile širjenje in vpliv različic. Svoje laboratorije pa naj pripravijo na okrepljeno testiranje. "Ključno sporočilo je, da se je treba pripraviti na hitro zaostritev omejitvenih ukrepov v prihodnjih tednih, da bi obvarovali zmogljivosti zdravstvenih sistemov, in pospešiti kampanje cepljenja," je v poročilu zapisal center za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Dodali so, naj države povečajo število centrov za cepljenje in osebja, ki izvaja cepljenje proti covidu-19.

Posvarili so tudi pred sproščanjem ukrepov, čeprav je večina držav že začela cepljenje. Skupine prebivalstva, ki so ključne pri širijo virus, namreč še nekaj mesecev ne bodo prišle na vrsto.

Cepljenje covid-19
Novice Nepravilnosti pri cepljenju: cepili družinske člane, partnerje in prijatelje zaposlenih

Dobava cepiva naj bi prihodnji teden stekla normalno

Pfizer je minuli konec tedna presenetil z novico, da bodo v naslednjih tednih pri dobavi zamude. Obenem so v komisiji zatrdili, da so jim v podjetju zagotovili, da bodo zamujeno hitro nadoknadili in da bodo v prvem četrtletju dobavili vse predvidene odmerke. Sedaj kaže, da bodo motnje v dobavi trajale le teden dni, ne več tednov, kot so napovedali sprva. Pričakuje se, da bodo zamujeno nadoknadili do sredine februarja, navaja STA.

V komisiji so ob tem danes znova poudarili, da se članice o dobavi odmerkov dogovarjajo neposredno s podjetji, saj najbolje poznajo svoje načrte za cepljenje in potrebe. Zato ne komentirajo navedb o morebitnih pravnih postopkih članic proti podjetju.

Pfizer in BioNTech sta proizvedla cepivo, ki je lani decembra prvo dobilo odobritev za uporabo v EU. Unija se je s podjetjem dogovorila za nakup 600 milijonov odmerkov cepiva. V EU so že odobrili tudi cepivo Moderne, s katero se je unija dogovorila za 160 milijonov odmerkov. EU je podpisala tudi pogodbe z družbami AstraZeneca za 400 milijonov odmerkov, Sanofi-GSK za 300 milijonov odmerkov, Johnson and Johnson za 400 milijonov odmerkov in CureVac za 405 milijonov odmerkov. Skupaj je torej naročila 2,3 milijarde odmerkov cepiv, piše STA.

Odločitev Evropske agencije za zdravila (Eme), da ob uporabi ustreznih brizg dovoli šesti odmerek iz ene stekleničke, medtem ko je bilo pred tem mogoče iz ene viale uporabiti pet odmerkov, sproža številna vprašanja, na primer, ali oziroma kako to spreminja pogodbeni odnos. V Bruslju pojasnjujejo, da je pogodba sklenjena za določeno število odmerkov v določenem času. Dejstvo, da je dovoljena uporaba šestega odmerka, pospeši proces, saj imajo članice sedaj na voljo več odmerkov v določenem časovnem obdobju, kot so načrtovale. A pogodbeno dogovorjeno število odmerkov ostaja isto, še piše STA.

Nekatere države za ostrejše ukrepe na mejah

O dobavi cepiv in poteku cepljenja bodo drevi razpravljali voditelji članic EU na virtualnem zasedanju. Osredotočili se bodo na nevarnost novih sevov virusa, ki po navedbah v Bruslju terjajo skrajno previdnost in še tesnejše usklajevanje ukrepov za zajezitev pandemije.

Nekatere članice pri tem pozivajo k ostrejšim ukrepom na mejah. Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v sredo znova izpostavila, da splošne prepovedi potovanj niso smiselne, sicer pa v komisiji članice še naprej pozivajo k tesnemu usklajevanju na tem področju.

Komisija trenutno še ocenjuje, ali pojav mutacij virusa terja nadgradnjo trenutnih priporočil glede omejitev potovanj, ki jih je predlagala lani oktobra. A temeljna načela ostajajo, da morajo biti ukrepi sorazmerni, da ne sme biti diskriminacije ter da je treba o njih jasno in pravočasno obveščati, še piše STA.

Članice EU z dogovorom o vzajemnem priznavanju testov za diagnostiko covida-19

Članice EU so se danes dogovorile o skupnem okviru za vzajemno priznavanje izidov testov za diagnostiko covida-19 in za okrepljeno uporabo hitrih antigenskih testov. Gre za priporočilo, ki ni zavezujoče. Opredeljuje najboljše prakse in spodbuja članice, naj jih upoštevajo.

Priporočilo poleg vzajemnega priznavanja hitrih antigenskih testov in testov PCR med članicami unije vključuje tudi izmenjavo podatkov na digitalnih platformah, oblikovanje skupnega seznama hitrih antigenskih testov, ki naj bo prožen in naj ustrezno upošteva mutacije virusa, ter opredelitev okoliščin, v katerih se svetuje uporaba hitrih testov, na primer v primeru stikov potrjenih primerov in izbruhov bolezni.

Članice so dogovor v okviru pisnega postopka dosegle dober mesec po tem, ko je Evropska komisija predstavila predlog priporočila. Ob tem je komisija tedaj s podjetjema Abbott in Roche podpisala okvirno pogodbo za nabavo več kot 20 milijonov hitrih antigenskih testov v vrednosti do 100 milijonov evrov. Ti testi naj bi bili članicam unije na voljo od začetka tega leta.

O usklajevanju boja proti pandemiji novega virusa sicer nocoj na virtualnem zasedanju razpravljajo voditelji članic EU. Osredotočeni so na nevarnost pojava novih sevov virusa, ki po navedbah v Bruslju terja skrajno previdnost in pospešitev cepljenja. V ospredju pozornosti je te dni tudi potrdilo o cepljenju in vprašanje, katere pravice oziroma privilegije naj takšno potrdilo zagotavlja.

V razpravi je bilo doslej po navedbah virov pri EU veliko vprašanj o preglednosti in časovnem okviru dobav različnih cepiv. Za zdaj prevladuje prepričanje, da bi meje morale ostati odprte, ob pozivih k omejitvi nenujnih potovanj, ter da bi moralo biti potrdilo o cepljenju na tej točki zdravstveni, ne potovalni dokument. Slišati je bilo tudi, da bi bilo treba zagotoviti več solidarnosti s tretjimi državami.  (STA)

knjižnica branje koronavirus
Novice V soboto se odpirajo tudi knjižnice, muzeji in galerije
Ne spreglejte