Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 8. 2017,
10.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

6

Natisni članek

Donald Trump zdravje duševno zdravje

Sobota, 19. 8. 2017, 10.10

6 let, 6 mesecev

Demokrati bi z zakonom odstavili Trumpa zaradi morebitnih duševnih težav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,08

6

Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Demokratska kongresnica iz Kalifornije Zoe Lofgren je v proceduro vložila predlog zakona za odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa v skladu s 25. amandmajem k ameriški ustavi, ki to omogoča začasno ali stalno, recimo zaradi zdravstvenih težav.

"Predsednik je pokazal vzorec obnašanja in govora, ki vzbuja skrb, da zaradi duševne motnje ni sposoben opravljati svojih ustavnih dolžnosti," piše v predlogu, ki poziva podpredsednika ZDA Mika Pencea in osem kabinetnih ministrov, naj zagotovijo ustrezen zdravstveni pregled predsednika, na podlagi katerega bi ugotovili, ali je treba sprožiti njegovo odstavitev po 25. amandmaju.

Amandma je bil potrjen leta 1967, do zdaj pa so ga uporabili šestkrat. Trikrat so amandma uporabili pri Richardu Nixonu, med drugim za potrditev podpredsednika Geralda Forda na položaj predsednika. Začasno so ga uporabili pri Ronaldu Reaganu zaradi operacije. Prvič do zdaj pa se oblikuje predlog, da se predsednika odstavi zaradi domnevnih težav z duševnim zdravjem.


Preberite še:

-> Trump nagnal svojega političnega stratega Steva Bannona
-> Med glavnimi obrazi shoda neonacistov v ZDA študent hrvaškega rodu #video
-> V ZDA spopad med skrajnimi desničarji in njihovimi nasprotniki #foto


Močne kritike Trumpa zaradi odziva na nasilje v Charlottesvillu

Trump je bil deležen vala kritike zaradi torkove novinarske konference v New Yorku, na kateri je krivdo za nasilje pretekli konec tedna v Charlottesvillu pripisal neonacistom in njihovim nasprotnikom. Več sto skrajnih desničarjev se je tam udeležilo protesta proti napovedi o umiku kipa generala iz časa ameriške državljanske vojne, ki je podpiral suženjstvo.

Med njimi in njihovimi nasprotniki, ki so prav tako pripravili protest, je nato izbruhnilo nasilje. Skrajni desničar je v protestnike, ki odstranitev kipa podpirajo, zapeljal z avtom, pri čemer je umrla 32-letna ženska.

Vmes je Trump še dejal, da so bili na strani neonacistov in belih rasistov tudi dobri ljudje, ki so le želeli braniti spomenik generalu konfederacije.

Demokrati zahtevajo zdravstveni pregled predsednika, na podlagi katerega bi ugotovili, ali je treba sprožiti njegovo odstavitev po 25. amandmaju. | Foto: Reuters Demokrati zahtevajo zdravstveni pregled predsednika, na podlagi katerega bi ugotovili, ali je treba sprožiti njegovo odstavitev po 25. amandmaju. Foto: Reuters

Bannon je odletel

Ta novinarska konferenca je do zdaj najresneje zamajala Trumpov položaj in prva neposredna posledica je odstavitev političnega stratega Bele hiše Steva Bannona. Bannon je sicer po odstavitvi dejal, da bo še naprej stal za predsednikom Donaldom Trumpom. "Zapuščam Belo hišo in se podajam v boj za Trumpa proti njegovim nasprotnikom - na Kapitolskem griču, v medijih in v korporativni Ameriki," je dejal v petek po vrnitvi v spletni medij Breitbart News.

Na Trumpa letijo kritike z vseh strani, le skrajni desničarji hvalijo njegov pogum. Zaradi izjav so ga začeli zapuščati ugledni člani raznih svetovalnih teles Bele hiše in Trump je sredi tedna preprosto razpustil Svet za predelovalno industrijo in strateški svet. Predvidenega Sveta za infrastrukturo ne bo več niti skušal sestaviti.

V petek se je pod odstopno izjavo podpisalo 16 od 17 članov Odbora za umetnost in humanistiko Bele hiše. Nekaj članov je odstopilo že lani po Trumpovi volilni zmagi, drugi pa so ohranili upanje, da bodo lahko nanj vplivali z nasveti.

Odstopna izjava vsak nov del začne s črko, ki sestavljajo besedo "resist" (upor). Izjava pravi, da si Trump zaradi torkovih izjav zasluži najostrejšo kritiko in ukor. "Če bi zanemarili tvojo sovražno retoriko, bi bili soudeleženci," so sporočili člani odbora.

Ne spreglejte