Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 3. 2016,
9.17

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hillary Clinton Bernie Sanders volitve v ZDA 2016

Ponedeljek, 7. 3. 2016, 9.17

7 let, 12 mesecev

Demokrata Hillary Clinton in Bernie Sanders čedalje bolj ostra v svojih spopadih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V nedeljo je bilo v Flintu v zvezni državi Michigan osmo soočenje demokratskih predsedniških kandidatov. Hillary Clinton in Bernie Sanders sta se resno spopadla predvsem na temo gospodarstva.

Spopadla sta se tudi na temo reševanja avtomobilske industrije

Clintonova je Sandersa napadala zaradi podpore zakonu o zaščiti proizvajalcev orožja pred tožbami po množičnih pokolih in trdila, da so njeni načrti za večjo enakost v ZDA bolj izvedljivi kot njegove obljube. Omenila je tudi njegovo nasprotovanje zakonodaji za rešitev ameriške avtomobilske industrije.

Sanders je poudaril, da je bil leta 2009 proti podpori predloga zakona o zveznem reševanju ustanov, ki jih je kriza najbolj prizadela, in sicer zato, ker je šlo v prvi vrsti za reševanje bank in prijateljev Clintonove z Wall Streeta, Clintonova pa ga je opozorila, naj pove celotno zgodbo in ne pozabi, da je bil tam tudi denar za avtomobilsko industrijo in reševanje delovnih mest.

Poudarila sta, da premagujeta Trumpa

Kandidata sta spregovorila tudi o Trumpu. Sanders je opozoril, da ga v vseh hipotetičnih anketah premaguje z veliko razliko, zagotovo pa z večjo kot Clintonova. Nekdanja državna sekretarka pa je povedala, da se bodo Američani naveličali Trumpovega nasilništva, nestrpnosti in širokoustenja. Spomnila je, da je ona edina kandidatka, ki je na dozdajšnjih volitvah dobila več glasov skupaj kot Trump.

Zahtevala sta odstop republikanskega guvernerja Ricka Snyderja

Oba kandidata sta zahtevala odstop ali odpoklic Ricka Snyderja zaradi škandala z zastrupljeno vodo v revnem mestu Flint, kjer je bil tokrat spopad kandidatov.

Clintonova veliko moli, Sanders ponosen, da je jud

Prvič do zdaj sta kandidata spregovorila tudi o svoji veri. Clintonova je dejala, da veliko moli vsak dan, najbolj pa je molila, ko je bila z možem Billom v Beli hiši in iz občinstva je bilo slišati nekaj smeha ljudi, ki so se spomnili vseh škandalov, vključno s tistim s Clintonovo pripravnico Monico Lewinsky.

Sanders, ki svoje vere ne poudarja, je izrazil ponos, da je judovske vere, in omenil, da so očetovo družino pobili nacisti med holokavstom, zaradi česar je od otroštva občutljiv na zažigalno politično retoriko. "Vsaka vera govori o tem, da drugemu narediš to, kar želiš, da on naredi tebi," je dejal Sanders, za katerega je verovanje bolj moralno kot duševno vprašanje.

Kako kaže kandidatoma?

Naslednje strankarske volitve bodo v torek v Michiganu in Mississippiju. V obeh državah ankete napovedujejo zmago Clintonovi. Sanders je v nedeljo zmagal na strankarskih zborovanjih v Mainu, v soboto pa še v Nebraski in Kansasu.

Ne spreglejte