Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2018,
8.36

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Natisni članek

Angela Merkel Nemčija SPD

Torek, 3. 7. 2018, 8.36

5 let, 9 mesecev

Vrh nemške vladajoče koalicije o migracijah brez sklepov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

2

Angela Merkel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Vrh nemške velike koalicije po ponedeljkovem migracijskem dogovoru konservativne unije se je nocoj po dveh urah in pol končal brez sklepov. Pogovori naj bi se nadaljevali v četrtek zvečer. Predsednica nemških socialdemokratov Andrea Nahles je po srečanju dejala, da so na pogovorih sicer dosegli napredek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po dogovoru med nemško kanclerko Angelo Merkel iz Krščansko-demokratske unije (CDU) in notranjim ministrom Horstom Seehoferjem iz Krščansko-socialne unije (CSU) so se drevi v Berlinu sestali voditelji vseh treh vladajočih strank.

Na koalicijskem vrhu naj bi CDU/CSU skušala v dogovor prepričati socialdemokrate, ki nad idejo vzpostavitve tranzitnih centrov niso tako navdušeni. Vodja SPD Andrea Nahles je davi po srečanju z Merklovo in Seehoferjem, ki se je končalo zgodaj davi, dejala, da številna vprašanja ostajajo odprta.

SPD razburja izraz tranzitni centri

Med drugim so se pri SPD razburili zaradi izraza tranzitni centri, ki je preveč podoben tistemu iz leta 2015. Takrat so namreč nasprotovali tranzitnim conam. Zato so med drugim pri SPD danes zahtevali preimenovanje centrov. Kot poroča nemški časnik Die Welt, je unija dopustila spremembo izraza, med socialdemokrati pa so najbolj naklonjeni izrazu ekspresni centri.

Sestrski CDU in CSU sta se v ponedeljek dogovorili o vzpostavitvi tranzitnih centrov ob nemško-avstrijski meji, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor naj bi predvideval, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov.

V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero bi se o tem dogovorili. Dunaj dogovor v škodo Avstrije zavrača.

Seehofer: Z dogovorom sem zelo zadovoljen

Merklova je dogovor ocenila kot dober kompromis, z dogovorom pa je bil "zelo zadovoljen" tudi Seehofer. Seehofer | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vodja CSU je danes znova branil načrt o vzpostavitvi teh centrov na nemških mejah, pri čemer je poudaril, da ne bodo "zapirali ljudi." "Če bodo v dvomu, se bodo lahko svobodno vrnili v Avstrijo, vendar jih mi ne bomo sprejeli," je povedal na dopoldanskem srečanju poslanskih skupin unije in SPD.

Prepričan je sicer, da bodo ti centri zagotovili bolj učinkovite azilne postopke, saj bodo v centrih uslužbenci uradov za azil, ki bodo obravnavali prošnje, ter tudi predstavniki sodnih oblasti, ki bodo obravnavali morebitne pritožbe.

Določen del SPD je sicer do dogovora kritičen. "SPD je izrazila odločno nasprotovanje zaprtim centrom," je povedal vodja podmladka te stranke Kevin Kühnert.

"Pri tem je vseeno, ali so v Severni Afriki, na zunanji meji EU ali v Passauu," je dodal. Vodja delovne skupine SPD za migracije Aziz Bozkurt pa je povedal, da tranzitni centri niso omenjeni v koalicijski pogodbi.

Nemčija zastava
Novice V bitki za predsednika nemške SPD še en kandidat

Ni mogoče govoriti o preobratu

Kritični so tudi v opoziciji, kjer trdijo predvsem, da gre za star predlog. "CDU in CSU sta na plan privlekli predlog iz leta 2015 in ga prodali kot dogovor," je povedal vodja Zelenih Robert Habeck.

Angela Merkel
Novice Merklova pozdravila odločitev SPD za veliko koalicijo

Po mnenju skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) pa ni mogoče govoriti o preobratu v azilni politiki, kot trdijo v CSU. Vodja AfD Jörg Meuthen je poudaril, da bo težko izgnati prosilce za azil, ko bodo enkrat prestopili nemško mejo. "Tudi vzpostavitev tranzitnih centrov ne bo rešila tega problema," je dejal.

merkel | Foto: Reuters Foto: Reuters

Tranzitni ali "sidrni centri" so sporni, ker bodo imeli tam nameščeni prosilci minimalen stik z zunanjim svetom, ne bodo smeli delati v Nemčiji ali se učiti nemško.

Doslej se še nobena zvezna dežela ni privolila v vzpostavitev tovrstnega centra na svojem ozemlju. Na Bavarskem, kjer vlada CSU, že stoji takšen center, v katerem je visoka stopnja kriminala, pogosti pa so tudi protesti ljudi v njem.

Angela Merkel, Horst Seehofer
Novice Viri: Seehofer ni zadovoljen z dosežkom Merklove na vrhu EU
Ne spreglejte