Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 4. 2014,
12.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

marihuana

Petek, 18. 4. 2014, 12.57

8 let

Danes je dan za kajenje marihuane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
20. 4. je neformalni svetovni dan kajenja marihuane, številka 420 pa koda za kanabis. Zakaj?

Vse, kar je ameriško, je kaj kmalu tudi globalno. In tako je tudi s številko 420, ki je neformalna koda za kajenje marihuane. Iz te številke izhaja tudi to, da je 20. 4. (v angleško govorečih državah je datum zapisan 4/20) postal dan kajenja marihuane.

O tem, zakaj je prav ta številka povezana s kajenjem marihuane, obstaja več urbanih legend.

Ena izmed njih trdi, da je številka 420 povezana z Bobom Marleyjem, ljubiteljem marihuane. Razširjeno je prepričanje, da je umrl ali pa se rodil 20. aprila. To sicer ni res: rodil se je 6. februarja 1945, umrl pa 11. maja 1981.

Po drugih urbanih legendah naj bi številka 420 označevala številko zakona, s katerim je ameriški kongres legaliziral marihuano. Seveda to ni res. Tako kot ne to, da je v marihuani 420 različnih kemičnih sestavin, ki omogočajo stanje blaženosti. Prav tako to ni koda policije za kaznivo dejanje uporabe marihuane.

Fantje, ki ob 4.20 kadijo Vzrok, da je 420 koda za marihuano, je v resničnih dogodkih.

Leta 1971, v času hipijev, je pet fantov iz srednje šole San Rafael v Kaliforniji našlo zemljevid, ki naj bi označeval pot do nasadov kanabisa v kraju Point Reyes.

Fantje, ki so sami sebe imenovali Waldos, so se vsak dan po šoli dvajset čez štiri (spet v angleščini zapisano kot 4.20) srečali pri spomeniku za šolo in prižgali džojnt ter kovali načrte, kako bodo našli nasad.

Od Grateful Dead do globalnih dimov Obljubljenih nasadov niso nikoli našli.

"Takrat smo pokadili res veliko trave," je spomine novinarjem BBC razkril David Reddix, eden od fantov. A kot se spominja zdaj 59-letni filmski delavec, so številko 420 začeli uporabljati za marihuano.

Kmalu so to kodo uporabljali vsi sošolci, pa tudi vsi prijatelji in kmalu vsa soseska, nazadnje še člani legendarne skupine Grateful Dead. Od tam do globalne uporabe je bil le še dolg korak.

Koda je povsod okoli nas Ta korak je leta 1990 naredil Steven Bloom, urednik revije High Times, ki je na posterju za koncert Grateful Dead prebral, kaj pomeni 420 in kako je koda nastala. Člani uredništva revije, ki je sicer vodilna revija za marihuano, so začeli v člankih uporabljati kodo. Bili so celo tako zagreti, da so imeli uredniške sestanke ob dvajset čez štiri popoldne.

Koda 420 se je začela pojavljati povsod, predvsem so jo povsod videli uporabniki marihuane: na stavbah, cenah, grafitih, v časopisih, menda so celo ure v filmu Šund nastavljene na dvajset čez štiri.

Po kodi se imenuje tudi revija, ki razširja vedenje o marihuani, 420 Magazine. Številka je postala tako popularna, da so v Ameriki ukradli cestno oznako za 420. miljo zvezne avtoceste. Da se to ne bi ponovilo, so jo nadomestili z oznako 419,99.

Od kode do dneva … Zaradi kode 420 je 20. april postal svetovni dan uživanja marihuane. Sprva so ga slavili le v Ameriki, zdaj pa ga po vsem svetu. Tudi pri nas že nekaj let ljubitelji na ta dan posedajo v parku in si prižgejo opojno cigareto.

Letos bo slavljenje svetovnega dneva uživanja marihuane še posebej slovesno v ameriški zvezni državi Kolorado, saj je to prva ameriška zvezna država, kjer je dovoljeno uživanje marihuane.

… in od dneva do zajčkov Ker je letos dan marihuane na veliko noč, bodo praznovalci slavili skupaj z zajčki.

In še opomnik: 20. april je tudi dan, ko se je leta 1999 zgodilo streljanje na šoli Columbine, ki je prav tako v zvezni državi Kolorado. Pod streli dveh sošolcev je umrlo 12 dijakov in učitelj.

Ne spreglejte