SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Članice Nata podpisale protokol o pristopu Hrvaške in Albanije

4

termometer

Veleposlaniki 26 držav članic Nata so danes v Bruslju podpisali protokol o pristopu Hrvaške in Albanije k zavezništvu.

S podpisom se je začel postopek ratifikacije pristopnega protokola v vseh 26 članicah Nata, državi pa lahko odslej sodelujeta na srečanjih zaveznic kot opazovalki, brez možnosti soodločanja. Hrvaška in Albanija sta povabilo v Nato dobili 3. aprila na vrhu zavezništva v Bukarešti. Na ta korak je čakala tudi Makedonija, vendar jo je na poti zavrla Grčija, ki v zameno za to zahteva rešitev spora o imenu države Makedonije.

Makedonija na vrhu aprila sicer ni dobila povabila v zavezništvo, vendar je bilo takrat odločeno, da lahko povabilo dobi takoj, ko reši spor z Grčijo, brez čakanja na novi vrh Nata, kot je sicer običajno.

Slovenija pozvala Makedonijo k rešitvi spora Slovenija je na vrhu Makedonijo pozvala, naj bo konstruktivna in spor reši čim prej. Mnogi so upali, da bi lahko država povabilo dobila dovolj hitro, da bi bil njen protokol o pristopu podpisan takrat kot protokol za Albanijo in Hrvaško.

Ratifikacijski proces običajno traja približno 18 mesecev, a tokrat naj bi bil hitrejši, da bi lahko državi kot polnopravni članici sodelovali že na naslednjem vrhu, ki bo prihodnje leto ob 60. obletnici Nata v Franciji in Nemčiji.

S podpisom protokola o pristopu so veleposlaniki članic Nata ob prisotnosti albanskega in hrvaškega zunanjega ministra potrdili povabilo v zavezništvo. Ta protokola spremenita Severnoatlantsko pogodbo, temeljni dokument Nata, tako da na seznam članic dodata imeni Albanije in Hrvaške. Članice Nata bodo sedaj protokola ratificirale v parlamentih.

Po ratifikaciji teh protokolov v parlamentih članic zavezništva, bosta morali spremenjeno pogodbo ratificirati še Albanija in Hrvaška. Ko bosta ratificiran dokument deponirali v Washingtonu, bosta postali polnopravni članici Nata.

Vstop v Nato se slovesno obeleži z dvigom zastave nove članice pred sedežem zavezništva v Bruslju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin