Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 2. 2018,
12.34

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

islam prestop vera Arthur Wagner Nemčija

Četrtek, 1. 2. 2018, 12.34

6 let, 2 meseca

Član skrajno desne nemške politične stranke prestopil v islam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
koran | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nekdanji vodilni član protiislamske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) Arthur Wagner, ki je lani prestopil v islam, je spremenil tudi svoje ime. Za spreobrnitev se je odločil, ker se ni strinjal s podporo Cerkve istospolnim porokam in prisotnostjo duhovnikov na paradah ponosa.

"Prepričan sem, da ni drugega boga kot Alah," je za nemški dnevni časopis Bild dejal 48-letni Ahmad Wagner, nekdaj Arthur Wagner.

Wagner je nekdanji član upravnega odbora skrajne desne politične stranke AfD v nemški zvezni deželi Brandenburg na vzhodu države. AfD je lani, potem ko je na septembrskih volitvah prejela skoraj 13 odstotkov glasov, prvič vstopila v nemški parlament. Priljubljenost je pridobila predvsem z nasprotovanjem prihodu prosilcev za azil v Nemčijo.

Spreobrnitev v islam protest na "zaton morale"

Wagner je dejal, da se je spreobrnil, ker se je vse več Cerkva odločalo podpreti istospolne poroke in ker so se duhovniki udeleževali parad ponosa ter vsakoletnega srečanja LGBT-skupnosti, poimenovanega Christopher Street Day, kjer so prisotni tudi otroci. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je bila njegova spreobrnitev protest na "zaton morale" v protestantski cerkvi.

Wagner, ki je bil nekoč aktivni član cerkve, je za nemški časopis Bild povedal, da je prek elektronske pošte in družbenih omrežij že prejel grozilna sporočila. Dejal je, da mu je nekdo svetoval, naj zapusti Nemčijo, še preden se loti izdelave bombe.

V njegovi stranki ga mnogi ne podpirajo

Wagner se je v islam spreobrnil že oktobra lani, vendar je to javno obelodanil šele pred tednom dni, ko je odstopil z vodstvenega položaja v AfD. Številni njegovi strankarski kolegi se ne strinjajo z njegovim dejanjem.

Eden od vodilnih članov stranke Kai Berger je dejal, da je nad Wagnerjevim dejanjem zelo razočaran in da številni člani stranke pričakuje, da bo Wagner zapustil AfD, saj oni "žal" nimajo moči, da bi ga vrgli iz stranke, poroča AFP.

Wagner je napovedal, da nima nikakršnega namena zapustiti AfD. Za časopis Bild je dejal, da namerava ostati njen član in graditi mostove med Nemčijo in muslimansko skupnostjo, še navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ne spreglejte