SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ciprska kriza priložnost za združitev otoka

4

termometer

 | Foto:
Odprava sankcij za severni, turški del Cipra in ponovna združitev bi prinesli velike gospodarske koristi, je med obiskom v Litvi v sredo ocenil turški predsednik Abdulah Gül.

"Gospodarska kriza bi morala biti pomembna lekcija za vse nas, kajti na koncu, če bi bil otok združen, bi to imelo velik gospodarski potencial," je dejal turški predsednik.

Dodal je, da bi bila odprava gospodarskih sankcij prvi korak za Turško republiko severni Ciper, ki jo sicer priznava le Ankara.

"Predlagamo istočasno odpravo vseh omejitev in embargov, tako da lahko ustvarimo novo ozračje za pogovore o novih korak naprej. Upam, da bo to sporočilo dobro razumljeno," je še dejal Gül in ocenil, da "nova vlada na grški strani" prav tako predstavlja pomembno priložnost za napredek.

Ciper je na grški in turški del razdeljen od leta 1974, ko je turška vojska zavzela severno tretjino otoka v odgovor na poskus državnega udara, cilj katerega je bil pridružiti otok Grčiji.

Načrt ZN za ponovno združitev otoka je turški del sprejel leta 2004, ni pa dobil podpore na referendumu v grškem delu otoka. V EU je tako leta 2004 vstopil le grški del Cipra. Turško republiko severni Ciper priznava zgolj Ankara.

Ciper je tudi ena od glavnih ovir vstopa Turčije v EU. Pogajanja med Turčijo in EU so se začela že leta 2005, a so leta 2010 zastala. Od skupno 35 poglavij je Turčija na pogajanjih z EU doslej odprla samo 13 poglavij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin