Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
24. 4. 2014,
14.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 24. 4. 2014, 14.00

8 let

Cia: Pavelić se je preoblečen v duhovnika skrival v Vatikanu

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Voditelj Neodvisne države Hrvaške (NDH) Ante Pavelić se je po begu iz Zagreba skrival v Vatikanu, potrjujejo dokumenti iz leta 1947, ki jih je objavila osrednja ameriška obveščevalna agencija Cia.

Dokumenti potrjujejo, kar se je že dolgo ugibalo, piše Jutarnji list. Razkrivajo še, da so Američani in Britanci leta 1947 nameravali Pavelića aretirati, vendar načrta niso uresničil.

Pavelić je 6. maja 1945 z družino pobegnil v ameriško okupacijsko cono v Avstriji, od tam pa je preoblečen v duhovnika in s ponarejenimi perujskimi dokumenti pod imenom Pedro Gonner odšel v Italijo, kjer se je skril v Vatikanu, medtem ko je bil papež Pij XII.

Po padcu NDH je skupina duhovnikov, povezanih z zavodom svetega Jeronima, v Rimu vzpostavila mrežo, ki naj bi članom NDH-ja omogočila pot v Južno Ameriko. O tej mreži je izčrpno poročal tajni agent Cie Robert Clayton Mudd, ki je v zavodu našel informatorja, ki mu je izčrpno poročal dogajanju.

Britanci Paveliću pomagali pobegniti iz Genove Ameriški dokumenti kažejo, da so v zavodu svetega Jeronima bivali poveljnik ustaškega letalstva Vladimir Kren, namestnik zunanjega ministra NDH Vjekoslav Vrančić ter tudi Đorđe Perić, propagandni minister v srbski vladi Milana Nedića, ne pa tudi Pavelić. Pavelića so zadnjič videli julija 1947, ko se je kot duhovnik v spremstvu svojega telesnega stražarja sprehajal po Rimu zunaj Vatikana, piše Jutarnji list. Avgusta so Britanci Američanom sporočili, da Pavelića ne morejo zvabiti iz Vatikana.

Britanci, tudi razkrivajo dokumenti, so Paveliću v začetku leta 1947 omogočili, da je pobegnil iz Genove, kjer so pripravljali aretacije kvizlingov, ki so se iz tega pristaniškega mesta nameravali podati proti Južni Ameriki.

Britanci si niso želeli umazati rok Britanci so želeli, da Američani Pavelića aretirajo sami, da si Britanci ne bi "umazali rok", a so ZDA to zavrnile, češ da to "ni v ameriškem interesu", saj "ameriške obveščevalne agencije številne Hrvate uporabljajo kot informatorje. Velik del teh Hrvatov je zvest Pavelićevim antikomunističnim aktivnostim in katoliškemu fanatizmu", piše v dokumentih.

Potem ko je postalo jasno, da Britanci niso naklonjeni aretaciji Pavelića, so Američani zaključili, da aretacije ne bo.

Ne spreglejte