Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
13.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Pakistan

Četrtek, 6. 6. 2013, 13.58

8 let

CIA ne ve, koga vse je ubila z brezpilotnimi letali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaupna poročila ameriških obveščevalnih služb razkrivajo, da CIA ne more potrditi identitete približno četrtine ljudi, ki jih je z brezpilotnimi letali ubila v Pakistanu med letoma 2010 in 2011.

Po poročanju ameriške televizije NBC je CIA med septembrom 2010 in oktobrom 2011 v svojih poročilih o operacijah brezpilotnih letal v Pakistanu žrtve pogosto imenovala kot druge upornike, kar naj bi bila oznaka za žrtve, ki jih niso identificirali.

V poročilih, ki zajemajo 14-mesečno obdobje, je 26 od 114 napadov imelo pri žrtvah oznako drugi uporniki, medtem ko so bile štiri žrtve opisane kot tuji bojevniki. V poročilih število žrtev pogosto ni natančno določeno, saj so uporabljene oznake, kot je na primer med 20 in 22 žrtev. Podobna revizija, ki jo je aprila opravila medijska hiša McClatchy, je razkrila, da najmanj 265 od 482 ljudi, ki jih je v Pakistanu ubila CIA, ni bilo vidnih članov Al Kaide, temveč so bili "ocenjeni" za Afganistance, Pakistance ali "neznane ekstremiste". V spornem časovnem obdobju naj bi CIA tako z brezpilotnimi letali ubila le šest vidnih članov Al Kaide. Ameriška brezpilotna letala naj bi tako ubijala tudi ljudi, ki se vedejo v skladu z določenimi vzorci, kot so pogostost komunikacije z znanimi uporniki prek telefonskih pogovorov in elektronske pošte, a njihova identiteta ni določena. Takšnih napadov naj bi bilo med letoma 2009 in 2010 po besedah neimenovanega vira iz obveščevalne službe kar polovica, poroča NBC. Po besedah upokojenega admirala Dennisa Blaira naj bi bilo takšno razmerje žrtev še vedno boljše od razmerja pri bojevanju z vojaki, ki imajo na terenu bistveno manj informacij kot brezpilotna letala.

Čeprav je Barack Obama v svojem govoru maja tovrstne napade označil za legalne, smrtonosne in učinkovite, na univerzi v Stanfordu in v New Yorku opozarjajo, da je civilnih žrtev napadov brezpilotnih letal bistveno več kot poroča vlada. V dokumentih, ki jih je analiziral NBC, je kot civilna žrtev označena samo ena oseba, kar je po mnenju številnih skoraj neverjetna statistika.

Po pisanju Associated Press iz leta 2012, naj bi bilo po besedah Pakistancev med žrtvami napadov le 70 odstotkov upornikov, medtem ko naj bi bilo 30 odstotkov civilistov in policistov.

Ne spreglejte