Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 4. 2020,
7.04

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

42

Natisni članek

Koronavirus New York

Torek, 28. 4. 2020, 7.04

3 leta, 12 mesecev

V Nemčiji rahljajo ukrepe: stopnja kužnosti višja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,06

42

Nemčija koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število potrjenih primerov novega koronavirusa v Nemčiji ne upada več. Inštitut Robert Koch (RKI) je v ponedeljek opozoril, da se je stopnja kužnosti z 0,9 povečala na okoli ena. V zadnjem dnevu so sicer potrdili 1.144 novih primerov, skupno so potrdili 156.337 okužb, bolezen covid-19 pa je terjala 5.913 življenj.

19:45

Srbija rahlja ukrepe

19:28

Letalski prevozniki odpuščajo

17:23

Francija 11. maja odpira šole

16:51

Rekord okužb v Rusiji

16:40

V Iranu spet porast okuženih

15:21

Okužba grozi milijardi ljudi

15:17

Madžarska v test 18.000 ljudi

13:18

V Trst prihaja bolniška ladja

12:14

Kitajska z očitki nad ZDA

12:11

Manj žrtev kot drugod

12:09

Estonija sprejela strategijo

10:39

Konec omejitev gibanja

10:35

Višja kužnost v Nemčiji

09:09

V ZDA viški hrane

08:30

"S testiranjem ne bo težav"

07:10

V New Yorku manj žrtev

07:09

Dunaj: prebuja se tudi kultura

  • 00:06

    V Nemčiji s koronavirusom okuženih 200 romunskih delavcev

     

    V klavnici v kraju Birkenfeld na zahodu Nemčije so pri okoli 300 zaposlenih ugotovili okužbo z novim koronavirusom. Med njimi je kar 200 romunskih delavcev. Vsem so odredili karanteno, so sporočile lokalne oblasti.

    Romunsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da so okužbo potrdili pri 200 romunskih delavcih. V klavnici je sicer med 700 zaposlenih 500 Romunov, poroča STA.

    Ministrstvo je dodalo, da imajo okuženi lažje simptome covida-19 ali pa jih sploh nimajo.

    Romuni tvorijo pomemben del okoli 300.000 sezonskih delavcev, ki letno delajo v Nemčiji. Tem delavcem, ki so nepogrešljivi predvsem v kmetijstvu, so dovolili v državo, kljub zaprtim mejam zaradi pandemije covida-19.

    Romunsko zunanje ministrstvo je sicer sporočilo, da okuženi delavci niso sezonski delavci, temveč so zaposleni v podizvajalskih podjetjih, ki sodelujejo z nemško klavnico.

  • 20:03

    Španija bo ukrepe postopoma opuščala do konca junija

    Španija bo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa postopoma opuščala do konca junija, je danes povedal španski premier Pedro Sanchez. Rahljanje bo v štirih fazah, niso pa določili natančnih datumov.

    "V najboljšem primeru bo to sproščanje trajalo najmanj šest tednov, pri čemer pa želimo, da po vsej državi ne bi trajalo dlje kot osem tednov," je Sanchez povedal na novinarski konferenci po seji španske vlade. Prehod med posameznimi fazami bo odvisen od razvoja pandemije bolezni covid-19, poroča STA.

    Sproščanje bo napredovalo v fazah od 0 do 3. Faza 0 se je že začela in med drugim vključuje izhode otrok na prosto od pretekle nedelje. Preostali ukrepi v tej fazi bodo predvidoma začeli veljati 4. maja. Med drugim bodo lahko začela delovati nekatera podjetja. Restavracije bodo lahko začele ponujati hrano, ki jo je mogoče odnesti s seboj.

    Madrid Španija koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V fazi 1, ki se bo na nekaterih španskih otokih začela že v ponedeljek, drugod pa predvidoma 11. maja, se bodo lahko postopoma odprli trgovine, restavracije, hoteli, kulturna prizorišča ob upoštevanju strogih omejitev o številu obiskovalcev in varnostne razdalje. Sledili bosta še druga in tretja faza. Vsaka od zadnjih treh bo predvidoma trajala dva tedna.

    Sproščanje bo usklajeno v posamezni španski provinci ali na otoku. Tako se bodo lahko  ljudje do konca sproščanja ukrepov gibali zgolj znotraj svoje province ali otoka, kjer živijo.

    Šole bodo ostale zaprte do septembra. Odprli jih bodo samo za otroke, mlajše od šest let, iz družin, v katerih starši ne morejo delati od doma.

    V javnosti bo "močno priporočena" uporaba zaščitnih mask, predvsem v javnem potniškem prometu, še piše STA.

  • 19:45

    Srbija rahlja ukrepe

    V Srbiji so s ponedeljkom napovedali postopno rahljanje več ukrepov, ki so jih uvedli zaradi epidemije novega koronavirusa. Tako bodo znova začeli uvajati mestni javni promet, vzpostavili bodo železniški promet, odprli bodo restavracije in lokale.

    Epidemiolog Branislav Tiodorović je na redni novinarski konferenci kriznega štaba vlade sporočil, da so že danes odprli parke in sprehajališča, seveda ob spoštovanju ukrepov socialne distance. Dovoljeni so tudi treningi na prostem.

    Od ponedeljka, 4. maja, bodo znova vzpostavili javni promet v Novem Sadu in Kragujevcu, v Beogradu in Nišu pa od 8. maja. V vozilih javnega prometa ne bodo smele biti vključene klimatske naprave, poroča STA.

    Od ponedeljka bo znova vzpostavljen tudi železniški in cestni promet.

    srbija koronavirus bolnišnica Beograd | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Nakupovalna središča bodo znova odprli 8. maja ob spoštovanju priporočene razdalje med ljudmi, obvezne bodo zaščitne maske in rokavice.

    Vrtce bodo znova odprli 11. maja, prav tako dnevno bivanje v šolah za otroke, mlajše od 12 let. Dodal je, da načrtujejo odprtje tretjine vrtcev. Da ne bi bilo množičnega navala na vrtce in šole, pa delodajalcem svetujejo, da delo organizirajo tako, da doma z otroki ostane vsaj eden od staršev, piše STA.

    Napovedal je tudi morebitno vnovično uvedbo letalskega prometa 18. maja.

    Namestnica direktorja Instituta za javno zdravje Milan Jovanović Batut, Darija Kisić Tepavčević, je dodala, da stroka priporoča, da se ohrani prepoved gibanja na prostem med prvomajskimi prazniki, saj je konec epidemije blizu. Tudi če bi se morda odločili drugače, pa je opozorila na pomen tega, da državljani spoštujejo priporočene ukrepe.

    Povedala je še, da je v zadnjih 24 urah zaradi bolezni covid-19 v Srbiji umrlo še šest bolnikov, skupno 168. Število potrjenih okužb je naraslo za 222 na skupno 8.497.

  • 19:28

    Letalski prevozniki odpuščajo

    Letalski prevozniki, ki jih je pandemija novega koronavirusa močno prizadela, napovedujejo množična odpuščanja. Danes je ukinitev do 12 tisoč delovnih mest napovedal British Airways. V skandinavskem prevozniku SAS jih bodo ukinili do pet tisoč, kar pomeni 40 odstotkov njihove delovne sile. Rez v število zaposlenih napoveduje tudi Icelandair.

    British Airways bo zaradi izpada, ki ga je povzročil koronavirus, ukinil do 12 tisoč delovnih mest, je sporočila skupina IAG, katere del je letalski prevoznik. IAG, pod katerega okrilje spadata tudi letalska prevoznika Iberia in Vueling, je zapisal, da je odločitev sprejel na podlagi prepričanja, da bo trajalo več let, preden se bo letalski sektor vrnil na normalno raven.

    British Airways | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Skandinavski letalski prevoznik SAS je napovedal, da bodo odpustili do pet tisoč zaposlenih, pri čemer je tudi SAS izrazil pričakovanje, da se razmere še nekaj let ne bodo normalizirale. Pet tisoč delovnih mest po besedah izvršnega direktorja Rickarda Gustafsona pomeni 40 odstotkov delovne sile letalskega prevoznika, poroča STA.

    Gustafson ne pričakuje, da se bo povpraševanje po letalskih povezavah na raven pred izbruhom pandemije vrnilo pred letom 2022. SAS naj bi 1.900 delovnih mest ukinil na Švedskem, 1.300 na Norveškem in 1.700 na Danskem.

    Da bodo zaradi posledic pandemije odpuščali, so danes napovedali tudi v islandskem prevozniku Icelandair. Kot so zapisali, bodo odpustili okoli dva tisoč ljudi. Hkrati so dodali, da se družba pripravlja na daljše obdobje, v katerem bodo izvajali minimalne operacije, še piše STA.

  • 18:33

    Unicef opozarja na ogroženost zdravja več sto tisoč otrok v Južni Aziji

    V Južni Aziji morajo države nadaljevati kampanje cepljenja otrok, ki so jih prekinile zaradi pandemije novega koronavirusa, takoj ko bo pandemija pod nadzorom, saj je zaradi prekinitve cepljenj v nevarnosti zdravje več sto tisoč otrok, je danes opozoril Sklad ZN za otroke (Unicef).

    "Medtem ko kaže, da otroci zaradi bolezni covid-19 ne obolevajo hudo, bi lahko bilo zaradi prekinitve cepljenja prizadeto zdravje več sto tisoč otrok," je danes opozorila direktorica Unicefa v Južni Aziji Jean Gough, ki je to označila za resno grožnjo, poroča STA.

    Bangladeš in Nepal sta prekinila kampanjo cepljenja proti ošpicam in rdečkam. Afganistan in Pakistan, dve od treh držav, kjer je razširjena otroška paraliza, pa sta ustavila cepljenje proti tej bolezni, navaja Unicef v poročilu.

    otroci Nepal koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Posledica je, da so v Bangladešu, Pakistanu in Nepalu že zabeležili sporadične epidemije bolezni, ki jih je mogoče preprečiti, med njimi ošpic in davice, opozarjajo.

    Unicef zato vladam v regiji priporoča, da takoj začnejo načrtovati okrepitev cepljenj, potem ko bo pandemija novega koronavirusa pod nadzorom. Poziva jih tudi k nadaljevanju cepljenja ob upoštevanju ukrepov zaradi bolezni covid-19, kot je pranje rok.

    Pandemija novega koronavirusa je povzročila tudi pomanjkanje cepiv v regiji, ker vpliva na njihovo proizvodnjo. Indija, kjer se je zaradi karantene ob pandemiji gospodarstvo zelo upočasnilo, je lani Unicefu dostavila 1,25 milijarde odmerkov cepiv, še piše STA.

  • 18:02

    Luksemburg v testiranje vseh državljanov

    Luksemburg načrtuje testiranje vseh državljanov na okužbo z novim koronavirusom. Vseh 625.000 prebivalcev naj bi testirali do konca maja, in sicer 20.000 dnevno, je danes sporočil minister za raziskave in visoko šolstvo Claude Meisch.

    Veliko vojvodstvo je kompaktna, majhna, celinska in relativno bogata država v osrčju Evropske unije, a načrt o testiranju vseh prebivalcev je ambiciozen, saj so doslej izvedli skupno 39.000 testov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

    Doslej so potrdili 3729 primerov okužbe, 88 ljudi je umrlo zaradi covida-19.

    Najprej bodo testirali študente in profesorje, ki so jih že povabili v 17 postaj za testiranje po državi v pripravah na vnovično odprtje visokošolskih ustanov 4. maja.

    Vodja programa testiranj, profesor Ulf Nehrbass, je danes prebivalce pozval k udeležbi, saj je testiranje zelo pomemben prispevek, ki jim bo omogočil bolj svobodno življenje v prihajajočih tednih in mesecih.

    Za testiranje vseh prebivalcev naj bi namenili 40 milijonov evrov. Vsi državljani so že dobili pet brezplačnih kirurških mask, prav tako podjetja za svoje delavce, da bi preprečili širjenje okužb, medtem ko vlada rahlja ukrepe.

  • 17:23

    Francija 11. maja odpira šole

    V Franciji bodo 11. maja začeli postopoma opuščati stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Takrat se bodo odprli vrtci, osnovne šole in trgovine, omilili pa bodo tudi omejitve gibanja. Na javnem potniškem prometu bo obvezno nošenje zaščitnih mask, je danes povedal francoski premier Edouard Philippe.

    Francoske oblasti bodo departmaje glede na razmere v zvezi s koronavirusom razdelile na "zelene" in "rdeče". V zelenih bodo 11. maja ukrepe večinoma opustili, v rdečih pa jih bodo še zaostrili, je pojasnil premier.

    Dodal je, da bodo departmaje razvrstili glede na tri kriterije, ki jih bodo preučili 7. maja. Ugotavljali bodo, kje kroženje virusa ostaja aktivno, kje so bolnišnice in oddelki za intenzivno nego še naprej zasedeni in kje sistem za testiranje in sledenje kontaktom okuženega še ni dovolj pripravljen, poroča STA.

    Po premierjevih besedah je opuščanje ukrepov 11. maja pogojno. "Če kazalniki ne bodo dobri, ukrepov ne bomo opustili 11. maja in jih morda celo zaostrili. Potrebna sta največja disciplina in izogibanje popuščanju," je poudaril na predstavitvi ukrepov v narodni skupščini po poročanju francoske televizije BFMTV.

    Francija francoska policija koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Če bodo kazalniki dobri, se bodo 11. maja odprli vrtci in osnovne šole, 18. maja pa predvidoma še srednje šole v departmajih, kjer se virus ne bo več hitro širil. Odločitev o odprtju licejev bodo sprejeli konec maja.

    Večino trgovin nameravajo odpreti 11. maja, a bo treba spoštovati zaščitne ukrepe. Med drugim je priporočeno nošenje zaščitne maske, če med stranko in osebjem ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje.

    Zaprti bodo ostali trgovski centri, večji od 40.000 kvadratnih metrov. Vrat 11. maja prav tako še ne bodo mogli odpreti bari in restavracije. Vlada bo konec maja odločala, ali se bodo lahko bari in restavracije odprli 2. junija.

    11. maja se bodo predvidoma odprle mediateke, knjižnice in manjši muzeji. Večji muzeji, kinodvorane, gledališča in koncertne dvorane pa bodo ostali zaprti, poroča STA.

    Zbiranje na javnih krajih bo od 11. maja omejeno na 10 oseb. Dogodki z več kot 5000 udeleženci pa ne bodo dovoljeni do septembra.

    Ljudje bodo lahko v okviru sproščanja ukrepov 11. maja začeli znova potovati po državi brez posebne izjave, ki jo potrebujejo trenutno. Šli bodo lahko do 100 kilometrov od doma. Za poti, daljše od tega, pa bodo še naprej potrebovali izjavo, v kateri bodo morali navesti razlog za pot. Na daljšo pot bodo lahko šli samo zaradi nujnih, družinskih ali službenih obveznosti, je še povedal Philippe po poročanju BFMTV.

    Ob tem je napovedal, da bodo začeli 11. maja izvajati po 700.000 seroloških testov na teden z namenom ugotavljanja razširjenosti novega koronavirusa. Pozitivnim bodo priporočili domačo samoizolacijo.

    Francija, kjer so strogi ukrepi za zajezitev covida-19 veljajo od 17. marca, je med najhuje prizadetimi državami na svetu v pandemiji novega koronavirusa. Umrlo je že več kot 23.000 ljudi. Že dva tedna sicer upada število bolnikov s covidom-19 na intenzivni negi.

  • 16:51

    Rekord okužb v Rusiji

    V Rusiji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 6411 novih primerov, skupno 93.558. Država je po številu potrjenih okužb tako na osmem mestu na svetu in je prehitela Iran, potem ko je v ponedeljek prehitela Kitajsko.

    V zadnjih 24 urah je umrlo še 72 bolnikov s covidom-19, skupno 867, so danes sporočili iz ruskega kriznega centra za epidemijo, poroča STA.

    Največ okuženih je v Moskvi in moskovski regiji, v prestolnici skupno 48.426, v moskovski regiji pa 10.231.

    Rusija koronavirus smrtne žrtve | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Britanski BBC poroča, da nekateri zdravniki uradnim podatkom številu o mrtvih, ki je relativno nizko, ne zaupajo, tako da objavljajo imena zdravnikov, ki so umrli zaradi covida-19. Eden od zdravnikov je tako na Facebooku doslej objavil imena 72 kolegov.

    Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v ponedeljek ocenil, da bo epidemija v državi dosegla vrhunec do sredine maja, nato naj bi se v juniju razmere izboljšale.

    V Rusiji se je v zadnjem mesecu zelo povečalo število okužb z novim koronavirusom, tako da velja karantena po skoraj vsej državi.

    Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes sešel z voditelji regij na pogovorih o razvoju epidemije. Na srečanju bo danes nagovoril Ruse, še piše STA.

  • 16:46

    Portugalska ne bo podaljšala izrednih razmer

    Na Portugalskem ne bodo podaljšali izrednih razmer, ki so jih zaradi novega koronavirusa uvedli 18. marca in se bodo iztekle 2. maja, je danes napovedal portugalski predsednik Marcelo Rebelo de Sousa. Koronavirus bodo nadzorovali z drugimi instrumenti, poroča STA.

    Portugalski premier Antonio Costa je že pred tem napovedal, da bodo maja postopoma začeli opuščati omejitve, ki so jih uvedli z namenom zajezitve novega koronavirusa. Nova pravila naj bi predstavil še ta teden. Vlada med drugim razmišlja o ponovnem odprtju trgovin, frizerskih salonov in vrtcev.

    Na Portugalskem, kjer so pred približno šestimi tedni močno omejili gibanje na javnih krajih, so doslej potrdili okoli 23.000 okužb z novim koronavirusom in okoli 950 smrtnih žrtev covida-19. Po navedbah oblasti je tam epidemija vrhunec dosegla konec marca.

  • 16:40

    V Iranu spet porast okuženih

    Število novo okuženih z novim koronavirusom v enem dnevu je danes v Iranu znova preseglo tisoč, potem ko so v ponedeljek prvič po 10. marcu poročali o manj kot tisoč na novo okuženih, in sicer 991. Danes so poročali o 1112 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, skupno se je okužilo 92.584 ljudi.

    Zaradi covida-19 je umrlo še 71 ljudi, skupno 5877, je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje. Dodal je, da je doslej 72.439 bolnikov že okrevalo, poroča STA.

    Iran koronavirus temperatura | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Iran je v pandemiji novega koronavirusa najbolj prizadeta država na Bližnjem vzhodu, kljub temu pa so oblasti 11. aprila že omilile ukrepe, tako da že dela večina podjetij in trgovin, medtem ko šole, univerze, kinodvorane, stadioni in drugi javni kraji ostajajo zaprti. Kljub ramazanu ostajajo zaprte tudi mošeje.

    Oblasti ljudi pozivajo k spoštovanju pravil socialnega distanciranja in naj ostanejo doma, saj se bojijo drugega vala okužb.

    Tako doma kot v tujini sicer nekateri ocenjujejo, da uradni podatki ne odražajo dejanskega stanja epidemije in da je število okuženih in mrtvih večje, še piše STA.

  • 15:21

    Okužba grozi milijardi ljudi

    Milijarda ljudi bi se lahko okužila z novim koronavirusom, če najbolj ranljive države ne bodo dobile pomoči, je danes posvaril Mednarodni reševalni odbor (IRC). Ranljivim državam je treba pomagati s finančno in humanitarno pomočjo, da se prepreči hujši izbruh koronavirusa, so pozvali.

    "Ostaja majhno okno časa, v katerem se še lahko okrepi odgovor," so sporočili iz IRC.

    Po svetu so potrdili že več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je že več kot 200.000 ljudi, poroča britanski BBC.

    IRC v poročilu, ki so ga pripravili na podlagi podatkov Svetovne zdravstvene organizacije in kraljevega kolidža v Londonu, ocenjujejo, da bi se lahko po svetu s koronavirusom okužilo od 500 milijonov do milijarda ljudi. Covid-19 pa bi lahko terjal več kot tri milijone življenj v več deset državah, kjer divjajo konflikti ali pa so razmere nestabilne.

    "Te številke bi nas morale zbuditi," je dejal vodja IRC David Miliband.

    David Miliband IRC | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Opozoril je, da ta pandemija še ni dosegla najbolj revnih in nestabilnih držav, zato je donatorje pozval, naj pomagajo.

    Dejavniki za število okužb in smrti so med drugim velikost gospodinjstva, gostota prebivalstva, sposobnosti zdravstvenega sistema in obstoječi konflikti, navajajo.

    Več revnejših držav je potrdilo relativno malo okužb in smrti, ampak bi lahko bile prave številke višje. Caroline Seguin, ki upravlja programe v Jemnu za Zdravnike brez meja, je opozorila, da v državi ljudje najverjetneje že umirajo zaradi covida-19 in to ne samo v bolnišnicah. Zaradi pomanjkljivih kapacitet za testiranje namreč tega ne morejo potrditi, verjamejo pa, da se okužba širi med prebivalstvom v Jemnu, še piše BBC.

  • 15:17

    Madžarska v test 18.000 ljudi

    Na Madžarskem bodo medicinske fakultete izvedle testiranje 18.000 prebivalcev, starejših od 14 let, da bi ugotovili dejansko število okuženih z novim koronavirusom in njegovo razširjenost po državi, je danes povedal Bela Merkely, rektor Univerze Semmelweisa v Budimpešti.

    Testi krvi in sluzi naj bi pokazali, koliko ljudi se je doslej okužilo, koliko jih je pridobilo imunost in koliko jih je še vedno prenašalcev virusa, čeprav ne kažejo simptomov, je pojasnil na spletni novinarski konferenci, poroča STA.

    Koronavirus, Covid-19 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Testiranje bodo začeli v petek, trajalo bo 14 dni. Izide pričakujejo do konca maja. Ponovili ga bodo še najmanj dvakrat do konca epidemije z najmanj enomesečnim razmakom. Udeležba je prostovoljna, je dodal Merkely, ki je izpostavil, da gre za veliko odgovornost.

    V državi so danes poročali o novih 11 smrtnih žrtvah covida-19, skupno 291. Število okuženih je naraslo za 66 na 2649. Okrevalo je skupno 516 bolnikov, ki so bili hospitalizirani. Skoraj 10.000 ljudi je v karanteni na svojih domovih, doslej pa so izvedli 67.172 testov, še piše STA.

  • 14:47

    Francoske bolnišnice zaradi stroškov, povezanih s covidom-19, oblasti prosijo za pomoč

    Francoske javne bolnišnice so danes pozvale oblasti, naj jim pomagajo pri kritju več sto milijonov stroškov, ki so povezani z izbruhom covida-19. Vlada je že napovedala nekaj pomoči in finančno spodbudo za domačo proizvodnjo pralnih mask, poroča STA.

    Združenje francoskih bolnišnic FHF je ocenilo strošek zdravljenja bolnikov zaradi koronavirusne bolezni 19 na med 600 in 900 milijoni evrov. Bolnišnice sicer niso bile enako obremenjene povsod po državi.

    Francija bolnišnica koronavirus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    V Franciji, kjer naj bi 11. maja začeli rahljati omejitve gibanja, je do ponedeljka zaradi covida-19 umrlo 23.293 ljudi, potrdili so okoli 130.000 primerov. V bolnišnicah je še več kot 28.000 ljudi.

    FHF je pozval francoska oblasti, naj jim zagotovijo načine, kako se bodo spopadli s stroški in izgubo prihodka. Vodja FHF Frederic Valletoux je v videokonferenci dejal, da morajo bolnišnicam dovoliti, da zagotovijo nemoteno oskrbo, ne da bi jih morali skrbeti stroški.

    Ministrstvo za zdravje je prejšnji teden sporočilo, da bodo v prvem sklopu nujne pomoči sprostili 377 milijonov evrov. Iz ministrstva za gospodarstvo pa so sporočili, da bodo dali na voljo 40 milijonov evrov pomoči za domačo proizvodnjo zaščitnih pralnih mask višje kakovosti, še piše STA.

  • 14:41

    V Veliki Britaniji z minuto molka poklon žrtvam koornavirusa v zdravstvu

    V Veliki Britaniji so se danes z minuto molka poklonili vsem tistim, ki so umrli zaradi covida-19, medtem ko so se v prvih vrstah borili proti novemu koronavirusu. Zaradi covida-19 je doslej umrlo več kot sto delavcev britanskega zdravstvenega sistema NHS in negovalcev, umrlo je tudi več delavcev v transportu, poroča britanski BBC.

    Med tistimi, ki so se jim poklonili, so bili tudi številni zdravstveni delavci, pa tudi člani vlade, med njimi britanski premier Boris Johnson, ki se je po okrevanju po okužbi z novim koronavirusom v ponedeljek vrnil na Downing Street.

    Boris Johnson | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Sin zdravnika, ki je zaradi covida-19 nedavno umrl, je ob tem vlado pozval k javnemu opravičilu zaradi pomanjkanja zaščitne opreme za zdravstvene delavce v bolnišnicah. 18-letni Intisar Chowdhury je za BBC dejal, da želi, da ministri sprejmejo svoje napake in stvari izboljšajo, ne pa da napake ignorirajo.

    Po zadnjih podatkih je v ponedeljek v bolnišnicah zaradi covida-19 v državi umrlo še 586 bolnikov, skupno 21.678. Dnevno število smrtnih žrtev je precej višje od 360, kolikor jih je bilo od nedelje do ponedeljka. Število potrjenih okužb se je v zadnjem dnevu povečalo za 3996 na 161.145.

    Britanski statistični urad pa je danes sporočil, da je v državi v tednu po veliki noči umrlo rekordnih 24.686 ljudi, kar je dvakrat več, kot je običajno. Upoštevane so sicer vse smrti, ne samo zaradi covida-19.

    Porast je deloma posledica povečanega števila smrti v domovih za starejše, kjer je umrla tretjina vseh umrlih v tistem tednu. Podatki kažejo nadaljnje naraščanje smrti v domovih, medtem ko se v bolnišnicah število znižuje, navaja BBC.

    Britanski minister za zdravje Matt Hancock pa je danes izrazil zaskrbljenost zaradi pojava s koronavirusom povezanih simptomov pri otrocih. Pri tem je izpostavil, da gre za zelo redke primere in da izvajajo dodatne raziskave, poroča STA.

  • 14:37

    Stopnja brezposelnosti v Španiji skočila na 14,4 odstotka

    Stopnja brezposelnosti v Španiji se je v prvem četrtletju v luči ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa povzpela na 14,4 odstotka, je danes objavil tamkajšnji statistični urad INE. V zadnjem lanskem četrtletju je bila pri 13,8 odstotka, kar je bilo najnižje po tretjem četrtletju leta 2008.

    Četrto največje gospodarstvo v območju z evrom je epidemija koronavirusa še posebej močno prizadela. Španija je 14. marca odredila karanteno po celotni državi, kar je v veliki meri paraliziralo tamkajšnje gospodarstvo, poroča STA.

    Španija koronavirus | Foto:

    "Rast stopnje brezposelnosti v prvem četrtletju odraža učinke covida-19," so rezultate pospremili na gospodarskem ministrstvu. Rast je sicer mogoče zaznati predvsem v storitvenem sektorju in med delavci s pogodbami za nedoločen čas.

    Konec marca je bilo brezposelnih 121.000 več ljudi, s čimer se je številka ustavila pri 3,31 milijona ljudi. Številka bi lahko bila v resnici še večja, saj so delo izgubili tudi številni delavci, ki so bili v času izvajanja ankete na čakanju. Prav tako vanjo ni zajetih okoli 3,9 milijona ljudi, za katere vlada ocenjuje, da so brez dela ostali začasno, poroča STA.

    V Španiji je stopnja brezposelnosti začela naraščati konec leta 2008 v času globalne finančne in gospodarske krize, vrh je s 27,2 odstotka dosegla v začetku leta 2013. Od tedaj število brezposelnih pada.

  • 13:39

    WHO poziva k povečanju zmogljivosti za dostavo zaščitne opreme

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes pozvala k povečanju zmogljivosti za dostavo diagnostičnih testov in zaščitne opreme na območja, kjer se širi novi koronavirus, zlasti v Latinsko Ameriko.

    Vodja podpornih operacij in logistike pri WHO Paul Molinaro je dejal, da je bila aprila dostava cepiv prekinjena in če se bo to nadaljevalo v maju, bo prišlo do prekinitve rednega cepljenja in kampanj proti drugim boleznim.

    "Videli smo, da se je sistem mednarodnega zračnega prevoza, od katerega smo precej odvisni pri prevozu blaga, postopno ustavil. Zdaj smo na točki, kjer moramo za to poiskati rešitve," je dejal Molinaro.

    Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Združeni arabski emirati so zagotovili letala, ki so odšla po blago na Kitajsko, nato pa so ga preko Dubaja distribuirala naprej, je povedal predstavnik WHO, ki je dodal, da so letala ponudile tudi druge države.

    Povpraševanje po zdravstveni opremi in prevozu blaga se je v času pandemije močno povečalo. WHO je kljub temu uspelo pridobiti in razdeliti 1,1 milijona diagnostičnih testov, 1,5 milijona pa jih še na poti. Organizacija je izpogajala ugodno ceno in zagotovila še devet milijonov testov.

    Molinaro je napovedal, da bo regionalno vozlišče za distribucijo zdravstvene opreme in drugega blaga za Latinsko Ameriko v Panami. "Zavedamo se, da so bile na začetku težave z dostavo v Latinsko Ameriko. Takrat primerov še ni bilo veliko in osredotočali smo se na druga območja," je dodal, poroča STA.

  • 13:18

    V Trst prihaja bolniška ladja

    V Trst bo v prihodnjih dneh, morda že v sredo, priplula bolniška ladja, na katero bodo vkrcali oskrbovance domov za starejše občane, pri katerih so ugotovili okužbo z novim koronavirusom. Nanjo naj bi za začetek sprejeli 50 starejših oseb, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

    Odločitev o prihodu ladje je v ponedeljek sprejel pokrajinski odbor za izredne razmere, ki se je sestal na zahtevo deželne uprave Furlanije - Julijske krajine.

    Na ladjo bodo sprejeli osebe, ki so trenutno nameščene v domovih za starejše in tam zanje ne morejo vzpostaviti ustreznih prostorov za izolacijo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Dodaja, da zaenkrat še ni znano, kje natančno se bo zasidrala ladja, ki sicer lahko sprejme 200 ljudi.

    trst | Foto: STA , Foto: STA ,

    Po poročanju Primorskega dnevnika je bilo v Trstu precej nasprotovanja namestitvi okuženih na ladjo, češ da ladje niso primerne za oskrbo, sploh starejših, in so bile pred meseci tudi prva žarišča epidemije.

    V Furlaniji - Julijski krajini so v ponedeljek zabeležili 2977 oseb, okuženih z novim koronavirusom, kar je 60 več kot dan pred tem oziroma največ po 16. aprilu, ko so zabeležili 72 novih okužb. Doslej je ozdravelo 1288 oseb, 271 jih je umrlo, od tega sedem v ponedeljek, je sporočila italijanska civilna zaščita.

    Največ oseb, 141, je umrlo v Trstu, sledi Videm z 68 smrtnimi žrtvami, Pordenone z 58 in Gorica s štirimi, poroča STA.

  • 12:14

    Kitajska z očitki nad ZDA

    Kitajska očita ameriškim politikom, da brezsramno lažejo glede pandemije novega koronavirusa, ki se je iz Kitajske razširil po vsem svetu. Ameriški predsednik Donald Trump je omenil možnost, da bodo ZDA od Kitajske zaradi izbruha zahtevale odškodnino.

    "Ameriški politiki so večkrat prezrli resnico in izrekali brezsramne laži," je izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Shuang. "Imajo samo en cilj - zmanjšati svojo odgovornost za slabo epidemiološko preventivo in nadzor ukrepov ter preusmerjati pozornost javnosti," je dodal na rednem brifingu za medije.

    Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci delovne skupine za boj proti novemu koronavirusu omenil možnost, da bi ZDA zahtevale odškodnino od Kitajske, ker ni zaustavila virusa, vendar se ZDA o znesku naj ne bi še odločile.

    "Nezadovoljni smo s Kitajsko," je izjavil Trump in dodal, da bi bilo virus možno ustaviti pri izvoru in se tako ne bi razširil po vsem svetu.

    Z novim koronavirusom, ki se je najprej pojavil na Kitajskem, nato pa se je razširil po vsem svetu, se je okužilo več kot tri milijone ljudi, več kot 200.000 jih je umrlo. ZDA so najbolj prizadeta država v pandemiji s skoraj tretjino vseh okužb in več kot 56.000 mrtvimi, poroča STA.

  • 12:12

    V Hongkongu razvili razkužilo za 90-dnevno zaščito površin

    Znanstveniki s hongkonške univerze za znanost in tehnologijo so razvili dezinfekcijsko sredstvo, ki površine pred virusi ščiti tudi do 90 dni. Uniči do 99,99 odstotka visoko infekcijskih virusov, kot so virusi ošpic, mumpsa in rdečk.

    Dezinfekcijsko sredstvo, imenovano MAP-1, nudi zaščito površin pred mikrobi do 90 dni. Lahko se ga uporablja na različnih površinah, kot so kovine, beton, les, steklo, plastika in blago, pri čemer se ne spreminjata videz in občutek ob dotiku materiala, piše na spletni strani univerze.

    Po navedbah pristojnih kitajskih oblasti sredstvo ni toksično ter je varno za kožo in okolje. Tako se ga lahko uporablja pri razkužilih za roke, barvah, premazih, filtrih za zrak in vodo kot tudi pri zaščitnih oblekah in maskah.

    Ob nanosu tega sredstva nastane plast več milijonov nanokapsul z dezinfekcijskimi sredstvi, ki so učinkovita pri uničevanju virusov, bakterij in spor, tudi po tistem, ko se posušijo. Za razliko od običajnih razkužil, kot so alkoholna, MAP-1 uporablja aktimikrobne polimere, ki so občutljivi na toploto in ob dotiku človeške kože sprostijo dezinfekcijsko sredstvo. Zaradi tega je to razkužilo veliko bolj učinkovito in uniči tudi do 99,99 odstotka virusov in bakterij, kot so virusi ošpic, mumpsa, rdečk in ptičje gripe, še piše na spletni strani univerze.

    Razkužilo | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    MAP-1 je učinkovit tudi proti mikroorganizmom, odpornim na zdravila, kar so potrdili v dveh terenskih študijah v bolnišnici Kowloon in domu za ostarele Haven of Hope Woo Ping.

    "V bolnišnici smo sedem mesecev preučevali učinkovitost sredstva na zavesah, namenjenih pregradi med bolniki, v domu za ostarele pa šest mesecev na posteljnini. Rezultati so zelo spodbudni, na zavesah se je količina bakterij zmanjšala za več kot 99 odstotkov, na posteljnini pa za 95,8 odstotka," je pojasnil vodja študije Yeung King Lun.

    Univerza in njen industrijski partner Chiaphua Industries Limited so sredstvo že nanesli v več kot 70 domovih za ostarele, vrtcih, šolah, nakupovalnih središčih, šolskih avtobusih, cerkvah in športnih prizoriščih. V sodelovanju z lokalno humanitarno organizacijo pa tudi v več kot 1000 domovih družin z nizkimi dohodki.

    Februarja so ga pristojne oblasti potrdile za množično uporabo, v hongkonških trgovinah pa bo na prodaj prihodnji mesec. 50-mililitrska steklenička sredstva bo stala 70 hongkonških dolarjev (osem evrov), 200-mililitrska pa 250 (32 evrov), piše STA.

  • 12:11

    Manj žrtev kot drugod

    Strokovnjaki ugibajo, zakaj je v Indiji manj žrtev novega koronavirusa kot drugod po svetu. V velikih indijskih mestih je namreč stopnja umrljivosti za covidom-19 nižja kot v drugih žariščih izbruha.

    Skoraj dva meseca po prvih okužbah so v državi z 1,35 milijarde prebivalcev potrdili 29.000 primerov, umrlo je več kot 900 ljudi. Strokovnjaki stopnjo umrljivosti spremljajo na več načinov. Eden od njih je spremljanje, koliko dni traja za podvojitev števila mrtvih. V Indiji je to trenutno devet dni.

    Strokovnjaki pravijo, da je to dobra novica. Za primerjavo, v New Yorku se je v isti fazi epidemije število mrtvih podvojilo v le dveh do treh dneh. Številni strokovnjaki za javno zdravje in zdravniki menijo, da je virus v Indiji pod nadzorom zaradi strogih omejitvenih ukrepov, ki so v veljavi dober mesec.

    Indija | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Drugi so prepričani, da je v Indiji manj mrtvih zaradi pretežno mladega prebivalstva. Znano je namreč, da je okužba z novim koronavirusom nevarnejša za starejše ljudi.

    Tretja možnost je, da je v Indiji prisoten manj nevaren sev virusa, počasneje bi se lahko širili tudi zaradi visokih temperatur. Ti dve teoriji sicer nista podkrepljeni z dokazi. Zdravniki, ki zdravijo indijske bolnike s covidom-19, poleg tega pravijo, da je pri njih okužba ravno tako nevarna kot drugod po svetu.

    Zakaj je torej v Indiji manj žrtev novega koronavirusa? "Če se povsem odkrit, ne vem in tudi svet ne pozna odgovora," je nedavno izjavil ameriški zdravnik indijskega porekla Siddharta Mukherjee. "To je skrivnost. Rekel bi, da je del skrivnosti, da ne testiramo dovolj. Če bi testirali več, bi poznali odgovor," navaja BBC.

  • 12:09

    Estonija sprejela strategijo

    Estonska vlada je sprejela strategijo za postopno odpravo ukrepov, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa. Načrt predvideva postopno rahljanje ukrepov, vendar ni zastavljene časovnice, ampak so odločilni drugi kriteriji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

    Estonska vlada namerava biti pri rahljanju ukrepov kar se da fleksibilna in se bo odločala enkrat tedensko. Predpogoj je upoštevanje obstoječih ukrepov obnašanja in higiene, je sporočil estonski premier Jüri Ratas.

    V prvem koraku bodo dovolili uporabo športnih naprav in objektov na prostem. Ob strogih varnostnih ukrepih bodo športna igrišča odprli 2. maja. Takrat naj bi po poročanju estonskih medijev odprli tudi otroška igrišča, muzeje na prostem in razstave na prostem. Javnih prireditev vlada v maju in juniju še ne predvideva.

    Pristojnim ministrstvom je ob tem premier naložil pripravo akcijskih načrtov glede zdravstva, ekonomije in prehajanja meja.

    V ponedeljek je izpostavil, da jim je uspelo izbruh spraviti pod nadzor le zaradi sodelovanja državljanov. "Morali smo sodelovati, da smo spravili virus pod nadzor in uspelo nam je premagati doslej najtežje ovire. Sedaj se lahko postopoma vrnemo v vsakdan," je dejal estonski premier.

    V Estoniji, ki šteje 1,3 milijona ljudi, so doslej potrdili 1647 primerov okužbe z novim koronavirusom in 50 smrtnih primerov. Je najhuje prizadeta med baltskimi državami. Izredne razmere bodo po trenutnih načrtih tam v veljavi do 17. maja, poroča STA.

  • 10:39

    Konec omejitev gibanja

    Avstrija namerava ob izboljšanju razmer v krizi novega koronavirusa po skoraj sedmih tednih odpraviti omejitev gibanja na prostem. Od 1. maja bodo morali državljani upoštevati le meter varnostne razdalje do oseb, ki niso iz njihovega gospodinjstva, je danes napovedal avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober.

    "Lahko odpravimo omejitev gibanja na prostem, ni je potrebno podaljšati," je danes sporočil Anschober. Dodal je, da tudi po 1. maju ostaja v veljavi upoštevanje varnostne razdalje enega metra do oseb iz drugega gospodinjstva.

    Od začetka maja bodo glede na vladne načrte v Avstriji svoja vrata odprle vse trgovine in večino storitev, kot so na primer frizerji. Od 4. maja bodo omilili tudi omejitve glede obiskov v domovih za starejše.

    Avstrija | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Pri ministrstvu za zdravje priporočajo, da domovi vzpostavijo t. i. območja za srečanja, najbolje nekje na prostem. Obiski naj bi potekali posamezno, upoštevati bo potrebno higienska pravila in ohranjati razdaljo najmanj enega metra. Ustanove imajo sicer možnost, da same odločijo omejitve.

    Bari in restavracije se bodo v Avstriji odprli sredi maja. Hoteli bodo lahko prve goste sprejeli 29. maja, je danes napovedala ministrica za turizem Elisabeth Kostinger.

    Kot je pojasnila ministrica, bodo lokali lahko delovali med 6. in 23. uro. Za eno mizo bodo lahko sedeli največ štirje odrasli s svojimi otroki, med mizami mora biti najmanj meter razdalje. Medtem ko bodo morali natakarji nositi maske, to za goste za mizo ne bo nujno, je pa predvidena maska pri gibanju po lokalu, kar pomeni tudi pri obisku stranišča.

    Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je sporočil, da bodo v prihodnje dovoljene prireditve z do desetimi udeleženci, na pogrebih pa se bo lahko zbralo do 30 ljudi. Pravilo desetih oseb pa ne velja za proteste, saj to ureja druga zakonska podlaga.

    Dunaj fijakar | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

    Je pa še prezgodaj, da bi lahko rekli, da je konec krize, je opozoril Anschober. "Vsak trenutek lahko rečemo dovolj," je dejal. Cilj je namreč, da bi v državi preprečili drugi val okužb.

    Od sredine marca so lahko Avstrijci zapustili svoje domove le ob utemeljenem razlogu, kot je na primer nakup. Že od začetka je bila dovoljena rekreacija na prostem, kot na primer sprehodi in kolesarjenje. Sedanja omejitev gibanja se izteče 30. aprila.

    Anschober je ob tem danes pojasnil, da so v Avstriji tudi po odprtju več trgovin 14. aprila beležili pozitiven trend pri preprečevanju širjenja okužb z novim koronavirusom.

    V Avstriji se število novih okužb že dneve umirja in stopnja kužnosti znaša 0,59. Obenem so sproščene tudi kapacitete v bolnišnicah. "Ogromen šopek rož državljanom, ki so to omogočili," se je še zahvalil minister.

    V Avstriji so do danes potrdili 15.256 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je do danes koronavirusni bolezni 19 podleglo 569 oseb, ozdravelo pa jih je 12.580, piše STA.

  • 10:37

    Dunaj na pomoč samozaposlenim v kulturi in znanosti

    Dunaj bo samozaposlenim v kulturi in znanosti v času pandemije koronavirusa namenil premostitveno pomoč v skupni vrednosti treh milijonov evrov, da bodo lahko nemoteno ustvarjali tudi v tem finančno zahtevnem obdobju. Posameznik bo lahko prejel do tri tisoč evrov nepovratnih sredstev v enkratnem znesku.

    Že konec marca letos je mesto Dunaj razpisalo delovne štipendije v skupni vrednosti enega milijona evrov. V dveh tednih se je na razpis prijavilo 1200 svobodnih umetnikov z najrazličnejših področij. Zaradi nepričakovano velikega zanimanja so znesek za štipendije povečali za dodatna dva milijona evrov na skupno tri milijone. Posameznik lahko prejme enkratni znesek v višini največ 3000 evrov, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm PR. (STA)

  • 10:35

    Višja kužnost v Nemčiji

    Število potrjenih primerov novega koronavirusa v Nemčiji ne pada več. Inštitut Robert Koch (RKI) je v ponedeljek opozoril, da se je stopnja kužnosti z 0,9 povečala na okoli ena. V zadnjem dnevu so sicer potrdili 1144 novih primerov, skupno so potrdili 156.337 okužb, covid-19 pa je terjal 5913 življenj. (STA)

  • 09:09

    V ZDA viški hrane

    Ameriški živinorejci so zaradi pandemije novega koronavirusa v hudih težavah, saj morajo zaradi motenj v oskrbovalnih verigah pobiti na milijone svinj, piščancev in goveda, hkrati pa je zaradi odpuščanj v ZDA vse več lačnih ljudi, ki čakajo na pomoč v hrani. Samo prašičerejci bodo letos izgubili pet milijard dolarjev.

    Začelo se je marca z ukazi o zaprtju nenujnih poslov in navodili ljudem, da morajo zaradi pandemije ostati doma. Živinorejci so tako kot mlekarji in pridelovalci hrane ostali brez pomembnega dela trga, oskrbovalne verige pa se ne morejo tako hitro spremeniti, da bi na primer meso ali mleko lahko prodajali v trgovinah namesto po šolah in v restavracijah.

    Zaradi okužb delavcev s koronavirusom so največje mesne tovarne v ZDA Smithfield Foods, Cargill, JBS USA in Tyson Foods po poročanju medijev zaprle 20 odstotkov svojih klavnic in obratov za predelavo mesa v Severni Ameriki. Kmetje imajo sedaj naenkrat preveč živine. S kravami je lažje, ker se jih pusti na pašo, s prašiči pa tega ne morejo narediti.

    Živinorejci sedaj podarjajo živino zastonj ali pa jo prisilno zakoljejo za odpad, medtem pa v trgovinah s hrano cene rastejo. Jajca so se od začetka aprila podražila za 40 odstotkov, svinjina za 6,6 odstotka, govedina pa za 5,8 odstotka. Trenutno je v ZDA vsak teden viška okrog 700.000 prašičev, dnevna proizvodnja svinjskega mesa pa je upadla za tretjino. (STA)

  • 08:30

    "S testiranjem ne bo težav"

    Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek na novinarski konferenci svoje delovne skupine proti novemu koronavirusu zagotovil, da s testiranjem po ZDA glede na okužbo z virusom ne bo niti najmanjših težav. Ob izdaji smernic zveznim državam za testiranja je ponovil, da je to stvar držav, zvezna vlada pa izhod v skrajni sili.

    Donald Trump | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

    Trump je že 6. marca zagotovil Američanom, da je testov za okužbo z novim koronavirusom več kot dovolj in se lahko testira vsak, ki se želi, kar pa v resnici ne velja. V ZDA trenutno opravijo 200.000 testov na dan, minimalno pa bi jih morali 500.000 na dan. Podpredsednik ZDA Mike Pence je pred mesecem dni trdil, da bo čez mesec dni vsak dan opravljenih po štiri milijone testov. Kljub temu je Trump v ponedeljek zagotovil, da s testi ne bo niti najmanjših težav.

    Trump je na novinarski konferenci tudi omenil možnost, da bi ZDA zahtevale odškodnino od Kitajske, ker ni zaustavila novega koronavirusa, vendar se ZDA o znesku naj ne bi še odločile. Zavrnil je tudi ugibanja, da bo skušal prestaviti predsedniške volitve, ki so po ustavi določene za prvi torek v novembru. Dejal je, da ni na to niti pomislil, da se volitev veseli in menil, da je demokrat Joe Biden nasedel propagandi ljudi, ki delajo zanj, ko je izjavil, da namera Trump preložiti ali preklicati volitve.

    Na novinarski konferenci je komentiral tudi novice glede zdravstvenega stanja severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, ki naj bi bi imel hude zdravstvene težave.

    "Imam zelo dobro idejo, ampak ne morem govoriti o tem. Upam, da je v redu, želim mu dobro. Relativno dobro vem, kako je z njim. Bomo videli kmalu," je Trump odgovoril na vprašanje, ali ve, kako je s Kimom, ki ga od 11. aprila ni na spregled v javnosti.

    Glede omilitve ukrepov v ZDA zaradi novega koronavirusa je predsednik ZDA dejal, da pričakuje, da bodo nekatere zvezne države ponovno odprle svoje šole tudi tik pred koncem letošnjega šolskega leta. V ponedeljek je še več zveznih držav naznanilo postopno odpiranje svojih ekonomij, kot so to storili že Teksas, Aljaska in Oklahoma.

    Teksas ob koncu meseca odpravlja vse omejitve ob določenih pogojih, kot je na primer ta, da bodo restavracije lahko odprle le do 25-odstotkov svojih kapacitet. Podobno načrtuje Missouri, maja ukrepe proti novemu koronavirusu rahljajo Ohio, Michigan in Wisconsin, država Washington pa bo od 5. maja dovolila izlete v državne parke, ribolov, golf in lov.

    V ZDA so do ponedeljka zvečer potrdili skoraj 990.000 okužb z novim koronavirusom in več kot 56.000 mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19. V najbolj prizadeti zvezni državi New York je bilo do ponedeljka zvečer 292.000 okužb in 22.700 mrtvih, v mestu New York pa 160.500 okužb in 17.500 mrtvih. Država New York je imela 111.000 okužb in 6000 mrtvih, ostale zvezne države pa so daleč zadaj.

    Trump je na novinarski konferenci izrazil pričakovanje, da v ZDA ne bo več kot med 60.000 do 70.000 mrtvih. Poudaril je, da je vsaka smrt preveč, vendar menil, da bi bilo lahko v skladu z uvodnimi napovedmi, ki so govorile o milijonu ali dveh mrtvih, še veliko slabše. Trump je s tem odgovoril na vprašanje, ali meni, da si predsednik, ki mu je v šestih tednih umrlo toliko državljanov kot ameriških vojakov v vseh letih vietnamske vojne, zaslužil ponovno izvolitev na položaj.

    Novinarska konferenca je bila za Trumpove standarde dokaj umirjena, že to, da je sploh bila, pa je bilo nenavadno. Predsednikovi svetovalci menijo, da mu dnevni prepiri z novinarji in škandalozne izjave škodijo pred volitvami in so ga skoraj prepričali, da si vzame malce odmora. Trump je že v soboto tvitnil, da nima smisla imeti novinarskih konferenc, ker bodo lažni mediji poročali po svoje, v ponedeljek zjutraj pa je dan začel s kritiko "lažnih medijev, sovražnikov ljudstva".

    Trump je bil konec tedna užaljen zaradi norčevanja na njegov račun, ko je v četrtek glasno ugibal, da bi lahko novi koronavirus zdravili z injekcijami sredstev za dezinfekcijo ali ultravijoličnimi žarki v telo. Na novinarski konferenci je bil tudi deležen vprašanja, če sprejme odgovornost, da se je po ameriških zveznih državah povečalo število klicev ljudi na nujne in druge uradne številke, ki jih zanima ali lahko zaužijejo dezinfekcijska sredstva proti novemu koronavirusu. Trump je dejal, da si ne more predstavljati, zakaj bi ljudje to spraševali in zavrnil vsako odgovornost.

    Bela hiša je v ponedeljek najprej sporočila, da novinarske konference ne bo, potem jo je dala na spored, potem spet preklicala, na koncu pa se je zgodila in je potekala le kakšno uro. (STA)

  • 07:10

    V New Yorku manj žrtev

    Delež testiranih prebivalcev mesta New York, pri katerih so odkrili protitelesa novega koronavirusa, se je od preteklega tedna povečal z 21,2 na 24,7 odstotka, je v ponedeljek sporočil newyorški guverner Andrew Cuomo. 

    New York | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Guverner Cuomo je še sporočil, da so tako kot pretekli teden v bližini trgovin spet izvedli naključna testiranja okoli 3.000 Newyorčanov za prisotnost protiteles in priznal, da ne gre za znanstveno neoporečno raziskavo, saj se domneva, da v trgovine hodijo večinoma zdravi ljudje, vendar raziskava vseeno daje neko podobo.

    Tudi v New Yorku razmišljajo o rahljanju ukrepov

    Ponovil je tudi, da bo po 15. maju verjetno dovolil odprtje nekaterih delov predelovalne industrije in gradbeništva na severu države. Podpira tudi zamisel, da bi v mestu New York s prihodom toplega vremena samo za pešce rezervirali več kot 60 kilometrov mestnih ulic predvsem okrog parkov zaradi lažjega družbenega distanciranja, piše STA.

    Velik poskok povpraševanja za pomoč pri hrani

    Cuomo je tudi dejal, da so v državi opazili velik skok povpraševanja za pomoč pri hrani. V mestu je povpraševanje poskočilo za sto odstotkov, v okrožju Westchester, ki je eno najbogatejših v ZDA, pa za 200 odstotkov, navaja STA.

    Za koronavirusno boleznijo 19 je v zvezni državi New York v nedeljo umrlo 337 ljudi, kar je pet manj kot dan prej. To je bistveno manj od 800 smrtnih primerov pred tedni, število na novo hospitaliziranih s covid-19 pa vztraja pri približno tisoč, navaja STA. Po podatkih univerze Johns Hopkins je v državi New York trenutno 288 tisoč okuženih z novim koronavirusom, za covid-19 pa jih je umrlo 22.269. V mestu New York je 158 tisoč okuženih in 17.280 mrtvih. V ZDA je število okuženih naraslo na 973 tisoč, število mrtvih pa na 55.118.

    Predsednik ZDA Donald Trump se je odločil, da bo danes odpovedal novinarsko konferenco delovne skupine Bele hiše proti novemu koronavirusu, imel pa bo samostojno novinarsko konferenco. Njegovi svetovalci so ga prepričevali, naj ne prihaja vsak dan na novinarske konference delovne skupine, ker mu to v anketah javnega mnenja bolj škodi kot koristi in od petka ga ni bilo. Sedaj se je odločil, da se bo spet pojavil pred novinarji, vendar brez znanstvenikov.

  • 07:09

    Dunaj: prebuja se tudi kultura

    Po marčevskem zaprtju v sklopu ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa bodo nekatere kulturne ustanove v avstrijski prestolnici po 15. maju ponovno odprle vrata za obiskovalce. Sredi maja bodo ponovno odprli dvorec Schönbrunn in tamkajšnji živalski vrt, konec meseca pa še muzej Albertina ter Umetnostnozgodovinski muzej.

    Dunaj | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

    Dvorec Schönbrunn in tamkajšnji živalski vrt bodo po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA za obiskovalce ponovno odprli 15. maja. "Veseli me, da lahko predvsem z dvorcem Schönbrunn in tamkajšnjim živalskim vrtom ponovno ponudimo eno od priljubljenih izletniških destinacij," je v četrtek povedala avstrijska gospodarska ministrica Margarete Schramböck.

    Po njenih besedah so za vse lokacije oblikovali natančne koncepte za nadzorovano ponovno odprtje ter pri tem upoštevali priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in navodila ministrstva za zdravje. Kot bistveno je izpostavila prodajo vstopnic prek spletne platforme.

    Živalski vrt dvorca Schönbrunn bo od 15. maja odprt vsak dan od 9. ure do 18.30, v zaprtih prostorih živalskega vrta pa bodo poskušali vzpostaviti enosmerni sistem, tako da bi postopoma lahko odpirali tudi te. Vodenih ogledov za zdaj ne bo, bodo pa označili poti, s čimer želijo zagotovi ustrezno razdaljo med obiskovalci.

    V dvorcu Schönbrunn bodo možni individualni obiski, pri čemer bo otroški muzej za zdaj ostal zaprt. V parku ob dvorcu, ki je sicer odprt že od 14. aprila, bodo 15. maja odprli tudi Oranžerijo, medtem ko labirint in razgledna terasa ostajata do nadaljnjega zaprta. Bodo pa 15. maja ponovno odprli tudi Muzej Sisi in cesarske sobane ter sobane s srebrnino v dunajskem dvorcu Hofburg, še piše APA.

    Muzej Albertina in novo dunajsko razstavišče Albertina Modern bosta vrata za obiskovalce odprla 27. maja. S tem želijo, kot so sporočili v četrtek, ne le Dunajčankam in Dunajčanom, ampak tudi gostom iz drugih avstrijskih zveznih dežel, ki se bodo mudili v avstrijski prestolnici, ponuditi možnost obiska obeh hiš.

    Prvič si bodo lahko ogledali otvoritveno razstavo Albertine Modern, ki naj bi jo sicer po prvotnih načrtih odprli 12. marca, a je bilo odprtje zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa odpovedano. Postavitev z naslovom Začetek. Umetnost na Dunaju med 1945 in 1980 združuje približno 400 del. V muzeju Albertina pa bodo podaljšali razstavo del nemškega slikarja Wilhelma Leibla in razstavo Zgodnje jedkanice - od Dürerja do Bruegla, ki so ju morali v marcu zapreti po samo dveh tednih.

    Da bodo vrata odprli pred začetkom julija, so napovedali tudi v dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju. "Muzeji morajo biti odprti, kadarkoli je to mogoče. Veseli nas, da lahko na podlagi spodbudne napovedi glede covid-19 in pozitivnih signalov s strani politike Umetnostnozgodovinski muzej ponovno odpremo že za binkošti konec maja," je besede generalne direktorice muzeja Sabine Haag povzela APA.

    Kot posebno gesto dobrodošlice so se za junij odločili za model "plačaj po želji", tako se bo vsak obiskovalec lahko sam odločil, koliko bo odštel za vstopnino.

    Sprva so sicer v muzeju napovedali, da bodo vrata ponovno odprli šele 1. julija. Pred tednom dni pa jih je presenetila novica, da lahko muzeji vrata ponovno odprejo od sredine maja. Kot je povedala direktorica muzeja, so seveda takoj začeli razmišljati o zgodnejšem odprtju. "Sedaj je treba načrtovati, kako lahko poteka obisk, koliko prostora potrebujejo obiskovalci, da se ne okužijo, koliko jih je lahko v enem prostoru," je poudarila. (STA)

V zadnjem tednu so v Nemčiji odprli številne manjše in srednje velike trgovine in poslovalnice, v večini zveznih držav pa se bodo lahko učenci počasi vrnili v šole. Nove številke pomenijo udarec v boju za zajezitev novega koronavirusa, piše STA.

Število okužb bi lahko začelo naraščati

RKI je v ponedeljek pozno zvečer objavil najnovejše podatke, ki kažejo, da se je stopnja kužnosti povečala. V zadnjih dnevih je bila 0,9, kar je pomenilo, da en okuženi ni nujno prenesel okužbe naprej, zdaj pa je spet okoli ena, kar je nevarno blizu temu, da bo začelo število okužb znova naraščati, piše STA.

Merklova: Trend se lahko obrne

Nemška kanclerka Angela Merkel je večkrat poudarila, da je napredek v Nemčiji zelo krhek in da se trend lahko obrne. Državljane je pozvala, naj upoštevajo ukrepe socialnega distanciranja in varnostne razdalje do drugih.

Maske v trgovinah obvezne povsod po državi

V Nemčiji bo uporaba zaščitnih mask v trgovinah od srede obvezna po vsej državi. Berlin je namreč kot zadnja zvezna dežela danes sprejel ta ukrep za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Zaščitne maske so od ponedeljka obvezne na sredstvih javnega potniškega prometa v vseh 16 zveznih deželah.

Ne spreglejte